Osmina finala Lige prvaka

POČINJE NOKAUT FAZA Može li Solskjaer pokvariti planove i ambicije Parižana u Ligi prvaka?

Marko Cvijanović

Ole Gunnar Solskjaer, trener Manchester Uniteda/Foto REUTERS

Ole Gunnar Solskjaer, trener Manchester Uniteda/Foto REUTERS

»Vragovi« i Parižani do sada nikad nisu igrali službenu utakmicu u europskim kupovima. No, Manchester United je u 26 susreta protiv francuskih klubova upisao samo dva poraza, dok je PSG u 19 okršaja protiv Engleza upisao »samo« pet pobjeda.



RIJEKA Večerašnjim prvim utakmicama osmine finala između Manchester Uniteda i PSG-a, odnosno Rome i Porta, počinje nokaut faza nogometne Lige prvaka, što će veliki finale doživjeti 1. lipnja na madridskom stadionu Wanda Metropolitano. Utorak odmah donosi gostovanje Parižana protiv preporođenih »vragova«, koji od inauguracije Ole Gunnara Solskjaera poslije Mourinhove smjene igraju kao preporođeni.


Sir Alex


Manchester United pod Solskjaerovim vodstvom još uvijek ne zna za poraz, pobijedio je na deset od jedanaest utakmica u svim natjecanjima, igrači koji su ne tako davno gledali u pod, sada travnjake napuštaju uzdignuta čela. Jedan od senatora, Ashley Young, toliko je zadovoljan da je Solskjaera počeo uspoređivati s legendarnim Sirom Alexom Fergusonom.


– Kad nam se dogodio Ole Gunnar, skoro sam se osjećao kao da se vratio Sir Alex. Uostalom, okružen je Mikom Phelanom (nekadašnjim Fergusonovim pomoćnikom) i Michaelom Carrickom. Međutim, najvažnije je to što Ole Gunnar znači kako je to igrati za ovaj klub, a podjednako je opsjednut pobjedom i težnjom da njegovi igrači napreduju iz utakmice u utakmicu – kaže Young, koji je jučer potpisao novi jednogodišnji ugovor s Manchester Unitedom i koji će, ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, početi večerašnju utakmicu od prve minute.




Koliko god Parižani slovili kao izraziti favoriti prilikom ždrijeba osmine finala, okolnosti su se od tada značajno promijenile. Manchester United je Solskjaerovim dolaskom stekao pobjednički mentalitet i utakmicu dočekuje u vrlo optimističnom raspoloženju, a PSG je istodobno silno hendikepiran neigranjem dvojice ubojitih igrača, Neymara i Edinsona Cavanija.



Man. Utd. – PSG


Roma – Porto



– Nećemo se braniti, niti jednoj momčadi nije lako igrati na Old Traffordu, a mi u svojim redovima imamo odlične napadače poput Martiala, Lukakua, Rashforda, Sancheza, Lingarda i Parižanima sigurno neće biti lako – kaže Solskjaer.


Njegov kolega Thomas Tuchel muku muči s ozljedama stožernih prvotimaca.


Rimski izazov


– Vrlo su mali izgledi da Cavani nastupi. Prvi pregled nije bio dobar. Zabrinut sam jer nam nedostaju ključni igrači, a za velike stvari u Ligi prvaka neophodno je imati ključne igrače s puno iskustva, kaže trener francuskog sastava Nijemac Thomas Tuchel, kojeg tek donekle tješi nastup od sat vremena u posljednjem prvenstvenom susretu talijanskog veznjaka Marca Verrattija.


»Vragovi« i Parižani do sada nikad nisu igrali službenu utakmicu u europskim kupovima. No, Manchester United je u 26 susreta protiv francuskih klubova upisao samo dva poraza, dok je PSG u 19 okršaja protiv Engleza upisao »samo« pet pobjeda.


U drugoj utakmici Porto stiže u Rim kao prvoplasirana momčad portugalske lige u kojoj se vodi zanimljiva borba za naslov prvaka budući da drugoplasirana Benfica zaostaje jedan, a trećeplasirana Braga dva boda. Rimljani nisu ni blizu takvih dometa na »čizmi«, uvjerljiva gostujuća pobjeda nad »davljenikom« Chievom donijela je plasman na šesto mjesto što donosi tek plasman u kvalifikacije Europske lige.