Kud koji...

Otkrivamo zašto nakon Cristiana Ronalda i Luka Modrić želi pobjeći iz Real Madrida

P. N.

Luka Modrić/Reuters

Luka Modrić/Reuters

Kapetana kockastih navodno je silno pogodila afera oko utaje poreza kojom su bili zahvaćeni i njegovi suigrači Cristiano Ronaldo i Marcelo



RIJEKA Luka Modrić prelazi iz Real Madrida u Inter! Naslovi su već koji danima osvajaju naslovnice talijanskih i španjolskih dnevnika. Priča zvuči primamljivo i pomalo nevjerojatno, ali ne zvuči tako bezazleno kada se u obzir uzme nekoliko činjenica. Prva je da je ovoga ljeta Real napustio Cristiano Ronaldo i da Luka Modrić i njegovi savjetnici niti u jednom trenutku nisu demantirali glasine da kapetan “kockastih” i najboljih igrač proteklog Mundijala želi otići iz španjolske prijestolnice. To jasno sugerira da tamo gdje ima dima ima i vatre. Osnovno je pitanje zašto svi odjednom žele pobjeći iz kluba koji je po mnogim paramterima najbolji na svijetu?


Porez! Upravo ta riječ navodno stoji u genu svih takvih razmišljanja. Naime, Luka Modrić je prije šest godina po dolasku u Real iz Tottenhama osnovao tvrtku Ivano S.a.r.l. na koju je prenio komercijalna prava na korištenje svojega imena u marketinške svrhe. Modrić je samo napravio ono što su napravili i drugi, osnovao je tvrtku ne bi li tako izbjegao plaćanje poreza po stopi od 30 posto. Španjolska porezna tijela su nakon što su u javnosti procurili dokumenti iz afere “Football leaks” podignuli optužnice protiv nekoliko igrača Reala, pa i Luke Modrića, zbog utaje poreza u razdoblju od 2013. do 2014. godine. Modrić i njegova supruga Vanja su optuženi da su prevarili španjolsku državu za 870.000 eura. Modrić je na ročištu u siječnju ove godine pristao na nagodbu ne bi li izbjegao zatvorsku kaznu. Platio je milijun eura, odnosno iznos za koji ga se tereti plus kamate. Modrića je na sudu branio isti odvjetnik koji je u istom slučaju branio i Cristiana Ronalda, a u istoj aferi zbog utaje poreza našao se i Brazilac Marcelo.


Prema nekim informacijama upravo je ta afera natjerala Cristana Ronalda da ovoga ljeta prihvati Juventusovu ponudu, a i u Luke Modrića se navodno  nakupilo puno gorčine i inata, te pojačala želja za odlaskom. Inter možda nije idealan izbor, ali Milano je ugodna sredina za život. Uostalom, uvijek je ljepše dane provoditi u brojnom društvu reprezentativnih suigrača. Iako je predsjednik Reala Florentino Perez izjavio da Modrić ne može napustiti klub sve dok netko ne aktivira odštetnu klauzulu u visini od 750 milijuna eura jasno je da Luku nitko neće moći zaustaviti ukoliko je doista naumio otići. Povrh svega iza Intera stoji snažan kineski kapital koji je očito odlučio ovoga ljeta napraviti ozbiljan posao u prijelaznom roku.