Pod riječkom urom

ORLANDO RIVETTI Spasite duše sudaca, dovedite Šajna

Orlando Rivetti

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA



Čovjek se može samo nasmijati slušajući Z. M. da je Dinamo najoštećeniji klub posljednjih godina, u posljednjih devet kola… Zaplakati zbog toga što Hajduk »reketarenjem HNS-a« tjera sudačku vodu na svoj mlin. Priznao je i predsjednik Kos! U hrvatskom nogometu nedostaje samo šator da to i službeno bude – cirkus. Mozgovi sjede u Šukerovoj vladi, kojom ravna »direktor« poštenjačina – Damir Vrbanović. Mnogi su tamo zalutali, u svijet mita i korupcije, ali se drže glavnog stola kao pijan plota… Tko je bliže oltaru, bolje misu čuje.


Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, instaliran prije početka prošlog proljetnog nastavka umjesto Dušana Kukića, zbog kojega (odnosno suca Vučemilovića u Maksimiru) je Damir Mišković dao ostavku na sve funkcije (2. prosinca 2016.), inače je i dopredsjednik HNS-a, u ocjeni Bradarićeva isključenja u 47. minuti misli:


– Ne slažem se da nije startao opasno!«.




Kulušić inače nema problema s objektivnim ocjenama spornih situacija. Nakon što je Z. M. digao paljbu na Riječane jer su se usudili »zakukurikati«, po ušima se pokrio i Kulušić. Najavio je da ide u Poljsku »snimiti« njihov model primjene VAR-a, i učiniti sve za konkretnu presliku. Brani suce, ali im ne vjeruje…


Netko je potegao pitanje da bi za neke utakmice trebalo angažirati suce iz susjednih država, recimo Srbije, Mazića, ili Slovenije, Skominu, dvojica arbitara koji će biti na mundijalu. U Rusiji gdje je biti VAR, a suci biti sami protiv 33 kamere na svakoj utakmici… Ne trebaju hrvatskom nogometu inozemni suci, bez obzira na to što je posljednji sudac koji je bio na velikom natjecanju (mundijal 1982.), Damir Matovinović, danas ima 78 godine, već povjerenik za suce. Kao što je Collina bio u Ukrajini, a Rosetti u Rusiji.


Spasite duše sudaca, dovedite Šajna. Vlado Šajn je Slovenac, veoma utjecajan u sudačkim krugovima UEFA-e i FIFA-e, njega se pita i kada je riječ o hrvatskim sucima koji su daleko od elitne liste, a Slovenci imaju čak dva suca na Ligi prvaka. Kao nekada Hrvatska, a bili su to Bebek i Strahonja… Bebek danas uživa u suđenju utakmica prvenstva Saudijske Arabije (?), gdje mu nitko ne radi o glavi, kao na Poljudu ili Maksimiru. HNL-u ne trebaju inozemni suci, nego čovjek koji će sucima osloboditi glave transparentnim vođenjem organizacije koja neće biti »Šukerova sekcija« pod kapom HNS-a. Spasitelju je ime, još jednom, ponavljam ono što sam napisao prije dvije godine, Vlado Šajn!


Zanimljiva je teza iskusnog europskog kontrolora Dragutina Karla Poljaka koji tvrdi:


– Ako sudac želi napredovati kod nas, mora sagnuti kičmu i paziti da se nekome ne zamjeri. Zato često ne mogu donositi odluke po savjesti. A kod nas Izvršni odbor HNS-a mijenja liste Sudačke komisije i postavlja svoje ljude koji su došli mimo struke.


Zaključuje Poljak, a svi koji žele dobro nogometu, slažu se: »Suđenje će postati bolje onda kada sudačke strukture budu potpuno neovisne…« Kada prestane biti komisija Izvršnog odbora HNS-a…


Dok suci ne budu samostalni, čiste glave, umjesto u oblacima magle Z. M.-a, neće biti mira na travnjacima hrvatske nogometne lige. Niti će suci napredovati.


Glupo je slušati Šukera:


– Pogledajte Ligu prvaka, druga prvenstva, što se sve događa. Pogreške su sastavni dio nogometa. Mnogi će kazati da treba uvesti VAR, ali koliko to košta?


Ništa, Davore! Najskuplje je poštenje kojega nema, odnosno bolje rečeno, nitko nikome ne vjeruje, na našim stadionima.


I Puljani su u susretu s Dinamom osjetili sudački mač. Križarić nije isključio Ademija, a onda je izmislio penal za Dinamo… Kod 1:0! Istarske ovce za klanje!


To ste gledali sada i nikad više… (Z. M.). Naravno dvostruka kruna Rijeke. Naravno, idućih deset godina prvak će biti Dinamo. Ako suci ne dobiju povjerenika i samostalnost.