Euro 2020

Navijači iz cijele Hrvatske na Poljudu, ore se pjesme. Pogledajte koreografiju s kockicama

Portal Novilist.hr

Koreografija na početku utakmice

Koreografija na početku utakmice



SPLIT Hrvatski navijači cijelog se dana u velikom broju okupljaju na splitskim ulicama, uoči kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Mađarske što se večeras od 20.45 sati igra na Poljudu. Kolone navijača sad su ispred samog stadiona, gdje stvaraju fantastičnu atmosferu. 


Posljednji su put Vatreni pred punim tribinama Poljuda službenu utakmicu igrali prije osam godina, a sad su u Split pristigli navijači iz svih krajeva Hrvatske. Po gradu i sad pred Poljudom ore se navijačke pjesme.



Plenković: Dalmacija želi hrvatsku reprezentaciju


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak predvečer u Splitu, uoči kvalifikacijske nogometne utakmice između Hrvatske i Mađarske da očekuje pobjedu hrvatske reprezentacije, koju prema brzo razgrabljenim kartama, u Dalmaciji žele vidjeti.




“Nisam primijetio neke tenzije, ljudi su raspoloženi u majicama reprezentacije, svi se vesele. Dobro je da Hrvatska igra u Splitu – mislim da je to sjajna poruka Splitu i Dalmaciji”, rekao je premijer, istaknuvši da su karte brzo razgrabljene i da Dalmacija želi hrvatsku reprezentaciju.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Upitan kako komentira to da je za osiguranje utakmice potrošeno tri milijuna kuna, Plenković je kazao da svaka reprezentativna utakmica treba imati “odgovarajuće sigurnosne mjere.”


“Ne znam točno koliko je sredstava koštalo osiguranje ali svaka utakmica reprezentacije treba imati odgovarajuće sigurnosne mjere. Što se tiče zakona mislim da smo tu jako puno uradili na sprječavanju nereda na stadionima” istaknuo je.


Nije želio prognozirati ishod večerašnje utakmice na Poljudu. “Nemam kristalni globus, zadovoljan sam pobjedom, skoro kao u politici”, rekao je.



Stanje sigurnosti zadovoljavajuće


U ranim popodnevnim satima stanje sigurnosti u Splitu, uoči susreta nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske, je zadovoljavajuće, ocijenila je policija.


Voditelj preventive splitsko-dalmatinske policije Paško Ugrina kazao je novinarima koji su s policajcima obišli grad da je stanje javnog reda i mira zadovoljavajuća te da nisu zabilježena “nikakva sigurnosno-interesantna događanja”, kao ni sukobi navijačkih skupina.



“Indikativan je veliki broj dolazaka mađarskih navijača ne organizirano na naše područje. Radimo prihvat i prepratu mađarskih navijača u fun zonu kod Spaladium arene. Očekujemo da se ovakvo stanje nastavi do početka utakmice, a popodne će nam biti prioritet protočnost prometa. Trenutno nemamo nikakvih dojava o neredima”, kazao je Ugrina.


Dodao je da policija ima tzv. spotere, odnosno ljude koji dobro poznaju navijački milje. Interakcije se, kaže, odvijaju na terenu i sve ide po planu.


Potvrdio je da ima privođenja navijača, no minimalno u odnosu na ukupna događanja pa su tako tijekom jutra tri osobe dovedene u policijsku postaju zbog prekršaja. Pritom nema ozlijeđenih, a ni devastiranja imovine, kazao je Ugrina, dodajući da od mađarskih navijača dobivaju pohvale za osiguran prihvat i vozila s kojima su stigli u Split. 



Da je stanje na stadionu i oko njega sigurno uvjerili su se i novinari kojima je pomoćnik načelnika Policijske postaje Sinj Mirko Beović rekao da je u osiguranje oko stadiona uključeno tridesetak policijskih službenika koji su tu još od nedjelje. Za kontrolu koriste sve najmodernije uređaje koji su im dostupni te prikupljaju sve dostupne informacije i “saznanja s više razina”.


Dobro raspoloženi Mađari


“Sve informacije koje smo imali smo razradili, potom uzeli u obzir one vjerodostojne prema kojima smo napravili plan te prema njemu danas i postupamo. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu”, poručio je Beović, još jednom zamolivši građane da se na stadion upute ranije kako bi prošli provjeru.



Za Rivu i uže središte grada zadužen je načelnik Druge policijske postaje Ante Balov koji je novinarima izjavio kako je kontinuirano već nekoliko dana, a danas pojačano, angažiran veliki broj policajaca kako bi spriječili eventualna protupravna ponašanja. Otkrio je kako je na tom poslu angažirana većina policijskih službenika iz policijskih postaja te dodao da na prilaznim pravcima Splitu imaju punktove na kojima nadziru domaće i strane navijače. 


“Sve informacije koje imamo prosljeđujemo u Operativno-komunikacijski centar, a onda nas oni dalje raspoređuju na lokacije gdje smo najpotrebniji. Do sada ne bilježimo nikakve događaje niti imamo značajnije intervencije, a vjerujem da je tome doprinjela policija, odnosno naša nazočnost u gradu”, ispričao je Balov. Ustvrdio je da sigurnost u Splitu trenutno ne može biti na većoj razini te da je u njegovom sektoru angažirano oko 150 policijskih službenika.


U ranim poslijepodnevnim satima u fun zonu kod Spaladium arene došlo je nekoliko autobusa s mađarskim navijačima. Tamo ih je ukupno šestotinjak, a do kraja dana policija očekuje da će ih u toj zoni biti oko 1500. Novinare koji su s policijom išli po Splitu dočekali su dobro raspoloženi, uzvikujući navijačke usklike i pjevajući pjesme.


Za njih je zadužen pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije Split Siniša Stipandžija koji je kratko izjavio da su strani navijači pod nadzorom policijskih službenika.


“Nadziremo dio navijača koji je došao dan ili dva ranije, kao i ove koje pristižu danas preko auto ceste, tamo ih prihvaćamo i dovodimo ovdje. Tu će biti sve do koji sat prije utakmice kada ćemo ih organizirano prebaciti na stadion. Oni surađuju s nama u potpunosti, po gradu slušaju naše zapovijedi, prihvaćaju naše savjete i okupljaju se u fun zoni. Iste takve upute su dobili i u Mađarskoj putem međunarodne policijske suradnje”, otkrio je Stipandžija.