Nakon utakmice u Ateni

Napadač NK Rijeke Alexander Gorgon: Imamo osjećaj da smo prošle sezone potrošili svu sreću…

Ivan Volarić

Imali smo, pored dva gola, tri-četiri prave situacije za pogodak. Pogodili smo dvije vratnice. Kod 2:0 smo ih mogli nokautirati trećim, pa čak i četvrtim golom. Kada igraš u Europi, moraš biti spreman na 90 minuta igre na vrhunskoj razini. Ponekad i koju minutu više od toga – kaže Gorgon



Nakon utakmice u podnožju Olimpijskog stadiona kao da su se igrači »Rijeke« i AEK-a natjecali tko će biti utučeniji nakon remija uz čak četiri postignuta pogotka. Riječani jer su bili tako blizu istinske senzacije, pobjede koja bi ih mogla dovesti nadomak proljeća u Europi, a domaći jer na kraju nisu dobili utakmicu koja bi im garantirala prolazak u drugi krug. Grci će to morati potvrditi u posljednjem kolu kod izravnog suparnika »Austrije« gdje moraju osvojiti barem bod.


Riječani su svoju europsku priču za ovu sezonu završili, utakmica protiv »Milana« bit će samo prilika da se stavi točka na i jedne od najuzbudljivijih avantura »bijelih« u Europskoj ligi posljednjih sezona. Teško je nakon svega definirati osjećaje. S jedne strane Riječani su bili prvo blizu Ligi prvaka, a onda i prolasku skupine. Čovjeku dođe da iskoči iz vlastite kože od muke kada se sjeti kako su igrači »Rijeke« prokockali bod u Milanu, pa i veliko vodstvo u Ateni, odnosno kako su loše reagirali protiv AEK-a i »Austrije« na Rujevici.


S druge strane, razum kaže da je ova momčad ipak previše izgubila prošloga ljeta na igračkom planu (Bezjak, Ristovski, Andrijašević) da bi se od nje mogao očekivati tako značajan iskorak na europskoj sceni. Osim toga, praktički isti igrači morali su se trošiti u domaćem prvenstvu gdje je puno toga išlo kontra njih. Nešto su naravno i sami krivi, a nešto je, međutim, i stvar sportske forme koju je teško cijele sezone držati na najvišoj razini. Dobar primjer je Alexander Gorgon, »tragičar« protiv »Olympiakosa« na Rujevici, eksplodirao je u Ateni, zabio je dva gola, pogodio vratnicu… Mogao je biti veliki junak, iako ovo je definitivno bio onaj Gorgon kojega navijači pamte iz šampionskih dana.


Europsko neiskustvo




– Svi smo razočarani jer smo se oprostili od Europske lige – govorio je neposredno nakon utakmice austrijski napadač. – Pred nama je još jedna utakmica u skupini, ali njezin ishod više neće imati posljedice na konačan poredak u skupini. Prava je šteta što smo primili gol praktički s posljednjim zviždukom u prvom poluvremenu, mislim da je to bio prijelomni trenutak. U nastavku su naši suparnici odigrali sjajno, prolazili smo kroz vrlo teške trenutke. Stalno smo se branili. Nismo uspijevali izaći na njihovu polovicu, nismo uspjeli malo rasteretiti našu obranu…


Stoji, AEK je bio puno bolji u nastavku, ali do odmora Grci su mogli doživjeti rijetko viđeni debakl. Dvaput ih je spasila vratnica, u dva navrata loše su reagirali igrači »Rijeke«.


– Ispada kao da smo svu sreću od ove sezone iskoristili prošle. Vidjeli ste i sami, imali smo, pored dva gola, tri-četiri prave situacije za pogodak. Pogodili smo dvije vratnice. Kod 2:0 smo ih mogli nokautirati trećim, pa čak i četvrtim golom. Međutim, treba isto tako reći da su oni u nastavku pokazali da su odlična momčad.


I »Rijeka« je, međutim, u Ateni pokazala da nije slučajno zalutala u skupine Europske lige.


– Istina, ali kada igraš u Europi, moraš biti spreman na 90 minuta igre na vrhunskoj razini. Ponekad i koju minutu više od toga. Ključno je da ono što smo pokazali u prvih 45 minuta budemo u stanju pokazivati tijekom svih 90 minuta.


Osnovno je pitanje da li je pad u nastavku pitanje »nogu ili glave«…


– Mislim da je u pitanju nešto što se zove europsko iskustvo. »Rijeka« ga do unazad nekoliko godina nema, odnosno nema do posljednje tri, četiri godine iskustvo igranja u skupnoj fazi europskih kupova. Moramo učiti iz svih ovih utakmica.


Milan na Rujevici


Utakmica protiv »Milan« dobra je prilika zatvoriti na pravi način europsku kampanju ove sezone.


– Pred nama je velika utakmica, prilika da se oprostimo na dostojan način od Europske lige. Čeka nas veliki protivnik pred punim tribinama. Željet ćemo se pokazati navijačima u pravom svjetlu.


Gorgon je dugo bez gola, od početka rujna i golijade protiv »Cibalije«.


– U razdoblju od te utakmice nismo kao momčad zabili puno golova. Nikada nisam rekao niti mislim da sam veliki igrač, pojedinac, koji može jednim potezom sve sam rješavati. Prošle sezone smo bili jaki jer je cijela momčad funkcionirala. Sada smo u lošem razdoblju, osim toga mnoge utakmice nismo dobili jer nismo zabili gol, a ne zato jer smo loše igrali. Mnogi kažu da smo upali u krizu, ali nisam baš siguran da je tako. Mi i dalje vjerujemo u svoju kvalitetu i svoju snagu. Moramo dokazati da sve ono što smo napravili prošle sezone nije slučajnost. Naravno da nismo zadovoljni sa svim što smo u rezultatskom smislu napravili ove sezone, međutim pokazali smo i u ovoj utakmici da nismo u krizi, već su se jednostavno neki detalji okrenuli protiv nas.


Ovaj remi, a posebno igra do poluvremena, materijal na kojem Riječani mogu graditi optimizam uoči nastavka sezone.


– Najbitnije je da nismo izgubili. Nismo pobijedili, ali za glavu, za mentalitet ekipe je vrlo važno da smo osvojili bod posebno na teškom gostovanju kao što je ovo kod AEK-a. Ovo je sigurno poticaj za iduće utakmice u završnici godine, motiv da završimo godinu na pravi način – rekao je Gorgon.