Počinju treninzi

MARIO TADEJEVIĆ Branič Orijenta 1919 uoči priprema: “Ne opterećujemo se Prvom ligom”

Ivan Volarić

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

Zahvaljujući jako dobroj jeseni došli smo u poziciju da možemo mirno odraditi proljetni dio sezone. Normalno je da imamo ambicija, ali ne opterećujemo se pozicijom na ljestvici - kaže Tadejević



RIJEKA – Danas završava jednomjesečna stanka za nogometaše Orijenta 1919. Fausto Budicin, trener drugoplasirane momčadi Druge HNL, danas i sutra je zacrao testiranja koja bi trebala dati odgovor u kakvom su fizičkom stanju njegovi »puleni«, a od ponedjeljka poslijepodne kreće se ciklusom udarnih treninga u sklopu zimskim priprema pred proljetni nastavak sezone koji Krimejčanima 23. veljače donosi gostovanje kod Dinama II.


– Stanka nam je dobro došla da se odmorimo, ali vrijeme je da se krene s treninzima – govori Mario Tadejević, iskusni, 30-godišnji branič Krimejčana koji je uoči odlaska na stanku potpisao ugovor s »crvenima« postavši tako prvi Orijentov profesionalac u novijoj povijesti.


Ugovor je stigao kao logičan slijed događaja, jer iza nekadašnjeg prvotimca Rijeke, Pomorca, Sarajeva, mađarskog Pescija, Krka, Veleža i islandskog Fjolnira je više nego uspješna jesen.




– Zadovoljan sam s ugovorom i polusezonom. Zadovoljan sam kako je u prvom redu odigrala cijela ekipa, ali i svojim partijama – nastavlja Tadejević kojega se uglavnom percipira kao lijevoga beka.


Međutim, prošle je jeseni kod Fausta Budicina uglavnom igrao na mjestu središnjeg stopera i to za najviše ocjene.


Stoper


– I u Sarajevu sam povremeno igrao na mjestu stopera i to vrlo dobro. Nije mi tako strano zaigrati na mjestu stopera kao što to možda drugi misle.Treba istaknuti i kako je kompletna Orijentova obrana na čelu s vratarom Carlom Berkovićem jesenas bila na visini.

– Jesenas smo jako dobro stajali na terenu, kvalitetno se kroz linije nadopunjavali i to je dobro izgledalo. Međutim, rekao bih da smo bili kvalitetni u srednjem bloku.


Želim reći da nije obrana samo ta koja je u tom segmentu bila na visini već i vezna linija. Momčadski smo u tom dijelu bili pravi.


Proljetni dio sezone među igračima, a posebno navijačima Orijenta 1919, nosi slatke misli. S Krimeje se potpuno nenadano naziru i prvoligaški obzori.


– Normalno je da imamo sportskih ambicija, ali ne opterećujemo se pozicijom na ljestvici i ne gledamo koji ćemo na kraju završiti, odnosno da li ćemo doći u situaciju da se borimo za plasman u Prvu ligu.


Zahvaljujući jako dobroj jeseni došli smo u prvom redu u poziciju da možemo mirno odraditi proljetni dio sezone.


Mladost i iskustvo


Uoči ove sezone elementarni klupski cilj bio je osigurati ostanak u ligi što je ostvareno već na polusezoni. Mlada momčad Orijenta 1919 rasla je kroz utakmice i pravo je pitanje: gdje su joj limiti?


– Momčad je jako mlada i samim time logično je da postoji još prostora za napredak. Kroz utakmice se stiče iskustvo, a onda se i mladi igrači dodatno dižu u svojoj izvedbi.


Mnogi su prognozirali da će neiskustvo i mladost biti uteg za ovu momčad, no ispostavilo se da je upravo taj elan i mladenačka energija bilo ono što je nosilo ekipu prema uspjesima.


– Želja za dokazivanjem i uspjehom tjera mlade igrače naprijed. S te strane to je dobro. Međutim, sigurno da bi bilo lakše da imamo još pokojeg iskusnijeg igrača. U tom smislu dosta smo izgubili Weitzerovim odlaskom.


Ove zime otišao je branič Sebastijan Antić, dolazi daroviti krilni napadač Kristijan Fućak. Je li potrebno dodatno reagirati?


– Prepustio bih to Upravi – rekao je Tadejević.