NIŽE NOGOMETNE LIGE

Lovran i Omladinac prvoligaši, Zamet čeka odluku Turbine

Ivan Volarić

ŽNS je kupio 440 lopti koje će podijeliti svim klubovima u Županiji

ŽNS je kupio 440 lopti koje će podijeliti svim klubovima u Županiji

Lošinj je ponovo oformio seniorsku momčad s kojom mora krenuti u natjecanje od najnižeg ranga i to sa minus šest bodova jer je naprasno prekinuo četvrtoligaško natjecanje



RIJEKA Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza otklonio je sve dvojbe oko konačnog ustroja Treće HNL – zapad, a nekoliko sati kasnije Izvršni odbor NS-a Primorsko-goranske županije donio je odluke o sazivima nižih nogometnih liga. Četvrta HNL – središte Rijeke ostala je bez Orijenta 1919 koji je otišao u Treću HNL – zapad. U tu ligu ispali su Pazinka i Rudar, a popunile je Buje (u ligi je ostao Otočac). Iz Ličke i Primorsko-goranske ŽNL nije bilo zainteresiranih klubova za promociju. Čelnici Risnjaka i Drage pismeno su se oglasili prema Savezu s obrazloženjem da zbog financijskih razloga ne mogu iskoristiti na travnjaku izboreno pravo plasmana u viši rang natjecanja. To znači da je Prva ŽNL ostala na 11 članova računajući i Zamet koji bi kao posljednji trebao ispasti. U ligu je ušao prvak Druge ŽNL Pomorac, a do brojke od 14 klubova pokušat će se doći kroz promociju preostale tri momčadi plasirane od drugog do četvrtog mjesta na ljestvici Druge ŽNL.


Konkretnije, Turbina, Omladinac iz Vrata i Lovran moraju se očitovati do 25. srpnja ispunjavaju li uvjete (odgovarajuće igralište i mlađe uzrasne kategorije) za odlazak u Prvu ŽNL. Omladinac i Lovran u tom dijelu vjerojatno neće imati problema za razliku od Turbine koja mora naći zamjenski teren za nastup (Crikvenica?) i riješiti problem mlađih uzrasnih kategorija. Ukoliko, čelništvo kluba iz Triblja ne uspije odgovoriti zahtjevima koje nameću važeće propozicije u Prvoj ŽNL će ostati posljednji  Zamet.


Druga ŽNL brojat će deset članova. U natjecanje se uključuje bivši četvrtoligaš Lošinj, a sezonu će krenuti sa minus šest bodova zbog odustajanja od natjecanja usred sezone. Lošinjani su ponovo oformili seniorsku momčad i moraju krenuti od najnižeg ranga natjecanja. Budući da u najnižem rangu natjecanja u Primorsko-goranskoj županiji nastupaju uglavnom momčadi iz Gorskog kotara članovi županijskog IO-a prilagodili su postojeće propozicije specifičnostima života u malim mjestima bez mnogo djece, te su lišili te klubove obveze natjecanja s nižim uzrasnim kategorijama. To se odnosi samo na klubove iz Gorskog kotara koji nastupaju u Drugoj ŽNL, a ne one koji će željeti igrati u višem rangu. Potvrđeni su i svi stari povjerenici liga.




IO ŽNS-a donio je odluku i o raspodjeli sredstava koja se u županijsku kasu slivaju iz HNS-ove središnjice. Dvadeset tisuća kuna bit će donirano Ženskom nogometnom klubu Rijeka, zatim će biti kupljeno 440 lopti, koje će biti podijeljene svim klubovima u Županiji, a dio sredstava utrošit će se na rad županijskog instruktora, odnosno selektivne kampove poput nedavno održanog u Ravnoj Gori pod vodstvom instruktora Mladena Ivančića i njegovih suradnika Zvjezdana Radina i Elvisa Brajkovića.