Uoči derbija

Legendarni prvotimac “Rijeke” i “Dinama” Marijan Brnčić: Ako budu pravi, “bijeli” imaju priliku

Marko Cvijanović

Najgore bi bilo da se igrači Rijeke u Maksimiru ne naigraju, a izgube. Dakle, moraju jedni drugima reći: nećemo biti naivni, ali idemo Dinamu zabiti gol. Bez takvog razmišljanja, ne može  ništa napraviti  –  kaže Marijan Brnčić



RIJEKA Marijan Brnčić podjednako je značajan za neke iznimne dosege »Dinama« i »Rijeke«, legendarni prvotimac klubova koji će u nedjelju na maksimirskom travnjaku odmjeriti snage u velikom derbiju MAXtv Prve lige, kao igrač je s »modrima« 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova, a kao trener s »bijelima« osvojio drugi Kup Maršala Tita. Za oba je kluba odigrao puno velikih utakmica, pobjeđivao »Dinamo« s »Rijekom« i »Rijeku« s »Dinamom«. Na Kantridi i u Maksimiru. Kao rođenom Tribaljcu srce će, naravno, u nedjelju biti uz »bijele« koji će na uvijek neugodnom maksimirskom travnjaku tražiti rezultat za – povijesni naslov prvaka! A kako će završiti utakmica?


– Najprije ću reći da je »Rijeka« ispustila priliku dočekati derbi na prvom mjestu, to svi znamo – kaže Brnčić.


– U redu, to se nije dogodilo, ali u nedjelju »Rijeka« ima drugu priliku pod pretpostavkom da bude prava. »Dinamo« nije u nekoj posebnoj formi, imaju problem u obrani, a »Rijeka« se po pitanju kvalitete značajno približila »modrima«. Činjenica je da »Dinamo« ima bolju pojedinačnu kvalitetu, ali nije to više velika razlika kao nekad. Međutim, činjenica je da je »Rijeka« u Maksimir uvijek odlazila pod određenim psihološkim pritiskom. »Dinamo« je uvijek za »Rijeku« bio velika momčad, svi mo mi iz »Rijeke« bili optimisti do Gornjeg Jelenja, a u Maksimiru nas nije bilo nigdje.


Zabiti pogodak




Može li taj kompleks nestati u nedjelju?


– Današnja momčad »Rijeke« ima određenu prednost jer velika većina igrača nije opterećena kompleksom »Dinama«. U današnjoj »Rijeci« nema puno Riječana, uglavnom igraju stranci koji nemaju u sebi taj duh koji je godinama nosilo rivalstvo s »Dinamom«. Naravno da će oni dati sve da u nedjelju pobijede »Dinamo«, ali kod njih nije u tolikoj mjeri bio izražen taj naboj, ali i veliki respekt prema »Dinamu«. Inače, moje je mišljenje uoči nedjeljnog derbija da će konačni rezultat u prvom redu ovisiti o tome kako će »Rijeka« odigrati.


Kako bi trebala igrati »Rijeka«?


– U moje doba, kada je »Rijeka« igrala protiv velikih momčadi, znali smo da moramo postići pogodak ili dva da bismo ostvarili dobar rezultat. Ako trener i igrači »Rijeke« ne budu razmišljali na takav način i tražili pogodak u Maksimiru, onda neće biti dobro. Ja sam, uostalom, pobornik one teze da je bolje izgubiti 4:5 nego 0:1. Mene zanima što će to »Rijeka« u nedjelju odigrati u Zagrebu. Moje je mišljenje da »Rijeka« mora ući u utakmicu s ovakvim stavom: respektiramo »Dinamo«, ali ja sam »Rijeka« i dolazim u Maksimir pobijediti utakmicu. Eh sad, treba izabrati način kako tu ideju sprovesti u djelo. Nitko ne kaže da »Rijeka« mora ići grlom u jagode, otvoriti se, ali ne smije ni u cijeloj utakmici tri ili četiri puta puknuti na gol. O tome se radi.


»Rijeka« je na Rujevici pokazala da je spremna pobijediti »Dinamo«?


– Upravo tako. »Rijeka« je na Rujevici dokazala da se može nositi s »Dinamom«. Shodno tome poručujem i treneru Keku i igračima: »Izvolite, pokažite se u lijepom svjetlu i u Maksimiru!«  Najgore bi bilo da se igrači »Rijeke« u Maksimiru ne naigraju, a izgube utakmicu. Dakle, moraju jedni drugima reći: nećemo biti naivni, ali idemo zabiti »Dinamu« gol. Bez takvog razmišljanja se u Maksimiru ne može ništa napraviti.


Ikić uz Mitrovića


Bili ste vrstan obrambeni igrač, kako procjenjujete odnose snaga »Rijeke« i »Dinama« u zadnjoj liniji?



Bez obzira na neugodnu tradiciju, možete se pohvaliti činjenicom da ste kao trener s »Rijekom« pobijedili »Dinamo« u Maksimiru. Dogodilo se to 10. svibnja 1981. godine, to je ujedno bio jedan od dvaju maksimirskih trijumfa »bijelih« u ligi bivše države?– Jesam, kao trener! Bila je to generacija Desnice, Radovića, Lukića… To je bilo u razdoblju jakog »Dinama« kojeg je vodio Ćiro. Pobijedili smo 2:1 i to isključivo zato što smo uvijek bili opasni kada je lopta bila u našim nogama. Takva mora biti ova aktualna generacija u nedjelju, a ima dovoljno kvalitetne napadače da je to u stanju.


– To će biti zanimljivo… Vidjeti kako će obje obrane reagirati na odličan napad protivnika. Činjenica je da »Dinamo« nije u bajnoj situaciji sa stoperima, ali jednako tako i »Rijeku« muče isti problemi uoči nedjeljne utakmice. Nema Samardžića, Lešković je ozlijeđen. »Dinamo« je ranjiv u obrani, to je pokazala posljednja utakmica protiv »Zagreba«. Međutim, »Rijeka« u maksimiru treba dovesti »Dinamo« u takvu situaciju. »Rijeka« mora »Dinamu« dati do znanja da je opasna, da ne može ni »Dinamo« igrati kako hoće. Riječani moraju misliti i o tome da će, ako izgube u nedjelju, prvenstvo vrlo vjerojatno biti gotovo, a ionako ih čeka težak raspored u idućim kolima. Dakle, ako žele ostati u utrci za naslov ne smiju izgubiti.


Koga biste pored Mitrovića u nedjelju stavili u momčad da imate mogućnost odluke?


– Nisam pobornik turbulencija u momčadi, stavljanja igrača na neprirodnu poziciju. Ne želim se miješati Keku u posao, ali nikad ne bih stavljao veznog igrača na stopera nego mijenjao stopera za stopera, bez obzira na to što nema iskustvo igranja u prvoj momčadi, kao što je to slučaj s Ikićem. Dakle, radije Ikić nego vezni igrač pored Mitrovića.


Kakva su iz vaše perspektive sjećanja na utakmice »Rijeke« i »Dinama«?


– Moja generacija »Rijeke« je uglavnom loše prolazila u Maksimiru, ali kad god je »Dinamu« trebao dobar rezultat u borbi za naslov prvaka mi smo ih uvijek pobjeđivali na Kantridi. Događalo se to i kad sam igrao u »Dinamu«, obično smo dolazili na Kantridu i gubili. »Rijeka« je tradicionalno protiv »Dinama« dobra na svojim stadionima, ali u gostima… To je već druga stvar. Uostalom, o tome svjedoči i velik broj nerješenih rezultata »Rijeke«. A ja znam ono što je pokojni barba Luka Kaliterna uvijek govorio: odlike prave momčadi očituju se na gostujućim terenima. Nema velikog rezultata ako ne pobjeđuješ u gostima. Pritom je važno prvi zabiti pogodak, najteže je ganjati rezultat. Dakle, »Rijeka« u nedjelju mora prva zabiti gol.