Orijent 1919 ide dalje

Krimeja više nije neosvojiva, ali jedan poraz neće ništa promijeniti

Ivan Volarić

Adrian Liber, veznjak Orijenta 1919, tijekom ogleda s Hajdukom II/Foto Arhiva NL

Adrian Liber, veznjak Orijenta 1919, tijekom ogleda s Hajdukom II/Foto Arhiva NL

Ne trebamo sada pasti nakon ovoga poraza, dođe takav dan kada stvari ne idu onako kako zamisliš. Treba skupiti glave, jače trenirati i ići dalje svojim putem - poručio je veznjak Nino Mohorovičić.



RIJEKA Nakon nešto više od mjesec dana nogometaši Orijenta 1919 su okusili gorčinu poraza. Krimeja više nije neosvojiva drugoligaška utvrda. Mlada momčad Hajduka II prekinula je niz od pet utakmica bez poraza podjednako mlade krimejske momčadi u utakmici koja je vrlo lako mogla imati potpuno drugačiji rezultatski epilog. Miro Iličić u prvom i Mateo Monjac u drugom poluvremenu propustili su četiri velike prilike kod rezultata 0:0. Splićani su s druge strane iskoristili prvu pravu šansu, zapravo puno toga se poremetilo nakon izlaska ozlijeđenog lijevog beka Ennia Travaglije. Nije zbog kartona bilo ni iskusnog stopera Marija Tadejevića, a izostao je i iskusni napadač Vedran Gerc. Puno toga se poklopilo da utakmica skrene u neželjenom smjeru za Krimejčane. Možda je u dvije rečenice sve najbolje sažeo trener Fausto Budicin neposredno nakon utakmice odigrane u krasnom ambijentu rasprodanog stadiona.


Kažnjeni promašaji


– Izgubili smo utakmicu jer nismo iskoristili šanse koje smo imali. Hajduk II je zasluženo pobijedio jer kada u nogometu ne iskoristiš svoje šanse, onda slijedi kazna – rekao je kratko i jasno trener Orijenta 1919.


Veznjak Nino Mohorovičić ponio je kapetansku traku u izostanku Gerca i Tadejevića.




– Jednostavno dođe takav dan… Ponekad iskoristiš ponuđeno i zabiješ iz polušanse, a ponekad ne iskoristiš nekoliko pravih šansi kao mi protiv Hajduka II. Imali smo dogovor da pokušamo Krimeju zadržati neosvojivom. Nažalost, nismo uspjeli. Da je barem poraz stigao protiv nekog drugoga nego baš protiv Hajduka… Ništa, idemo dalje, igramo dobro prvenstvo i trebamo samo tako nastaviti dalje. Sada je pred nama pauza, moramo se dobro pripremiti i odmoriti za Rudeš – govorio je Mohorovičić koji je pokušavao zajedno s Liberom i Fatićem povezati krimejske redove. Hajduk II je uglavnom bio bezopasan, ali je dominirao kroz veliki posjed lopte. Upravo je vezni red Orijenta 1919 silno patio…


Skupiti glave


– Jesmo li im prepustili loptu ili su se oni nametnuli? Ipak je to Hajduk. Rašire bokove kao i Dinamo. U pitanju su mladi, ali tehnički jako dobri igrači, tako da su u stanju držati dugo loptu u nogama. Malo smo ih svjesno pustili, ali unatoč tome, imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili. Ne trebamo sada pasti nakon ovoga poraza, dođe takav dan kada stvari ne idu onako kako zamisliš. Treba skupiti glave, jače trenirati i ići dalje svojim putem – poručio je Mohorovičić.


Krimejčani neće mirovati tijekom stanke. Danas ih očekuje susret županijskog Kupa u Dražicama, a u subotu prijateljska utakmica u Rovinjskom selu protiv prvoligaša Istre 1961. Usput, Goran Roce redovni je gost na Krimeji. Sportski direktor Puljana očito ima dobar razlog da pomno prati igre »crvenih«.