SP 2026

Kandidature za domaćinstvo SP-a 2026.: Ove tri zemlje žele Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Odluka pada 13. lipnja

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Postupkom određivanja domaćinstva bavim se već 20 godina u raznim ulogama i garantiram vam da je ovo najtransparentniji proces. FIFA je ranije bila žestoko kritizirana kada je u pitanju proces određivanja domaćina, a naša je obveza naučiti iz grešaka i ne ostaviti nimalo mjesta sumnji u subjektivnost", kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.



ZURICH – Međunarodni nogometni savez (FIFA) objavio je u ponedjeljak kako je zaprimio dvije potpune kandidature za domaćinstvo Svjetskog prvenstvo 2026. godine, zajedničku kandidaturu SAD-a, Meksika i Kanade te kandidaturu Maroka.


Nakon što posebna komisija detaljno razmotri obje kandidature, domaćin će biti određen na FIFA-inu Kongresu u Moskvi koji 13. lipnja, dan uoči početka ovogodišnjeg SP-a.


“Postupkom određivanja domaćinstva bavim se već 20 godina u raznim ulogama i garantiram vam da je ovo najtransparentniji proces. FIFA je ranije bila žestoko kritizirana kada je u pitanju proces određivanja domaćina, a naša je obveza naučiti iz grešaka i ne ostaviti nimalo mjesta sumnji u subjektivnost”, kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.




Marokanci su u svojoj kandidaturi naveli kako planiraju održati SP na 12 stadiona od kojih bi pet bilo novih ili obnovljenih, a među njima bi bio potpuno novi Nacionalni stadion u Casablanci kapaciteta 93.000 mjesta.


U sjevernoameričkoj kandidaturi na širem se popisu mogućih gradova domaćina nalaze 23 mjesta (16 u SAD-u, četiri u Kanadi i tri u Meksiku) od kojih će biti izabrano 16 onih koji bi ugostili SP. Prosječan kapacitet predloženih stadiona je 68.000.