Rujevički rebusi

KONKURENCIJA ZA VRATOM Osijek je ukazao na probleme u vezi, moraju li se bijeli pribojavati i Lokomotive?

Denis Frančišković

Rijeka nije dobro izgledala protiv Osijeka/S. JEŽINA

Rijeka nije dobro izgledala protiv Osijeka/S. JEŽINA

»Lokomotiva« je opet upala u vozni red gornjeg dijela ljestvice i to može biti susret koji će dati neke dodatne odgovore, mogu li se Riječani opet brzo prebaciti na pobjednički kolosijek ili će bijeli »vagoni« biti dio kompozicije iza »Lokomotive«



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« i treći put u nizu rezimirali su u prvenstvu, četvrti put ukupno, nakon »Hajduka«, »Istre 1961« i »Dinama« bodove »bijelima« otkinuli su i Osječani. Dugo očekivani derbi na Rujevici opravdao je očekivanja, bio je pravi »njemački«, baš onakav kako su ga Matjaž Kek i Zoran Zekić najavljivali. Viđeno je puno trke, agresije, tempa i jurnjave po svakom dijelu terena, a donio je podosta adrenalina i neizvjesnosti. I, naravno, taktičkih nadmudirivanja od samog početka. A to su utakmice na koje se gledatelji već navikavaju u posljednje vrijeme kad su u pitanju »Rijeka« i »Osijek«.


Pogleda li se ljestvica, vidljivo je da su »Rijeka« i »Osijek« ostali na istom odstojanju, samo što njihova glavna meta (Dinamo) postaje sve dalje. Ovo je bio upravo rezultat kojeg su »modri« priželjkivali…


Oba sastava odigrala su utakmicu koja je dobra za hrvatski nogomet, ali nakon koje će se svakako više naborati čelo riječkog stratega. Osječki kormilar ima puno više razloga za zadovoljstvo, uostalom znakovito je ustvrdio da je je njegova momčad ispunila 90 posto zacrtanog.


Pitanja i odgovori




Bilo je vidljivo da Riječani, ali i »Dinamo«, zasad jedine neporažene momčadi, nakon dugo vremena dobivaju istinskog konkurenta u samom vrhu domaće lige. Matjaž Kek je bio poprilično u pravu, bila je to utakmica koja je u dosta stvari pokazala u kojem će smjeru ići »Rijeka« u nastavku prvenstva, a ta konstatacija bit će dodatno na kušnji već u subotu navečer u Kranjčevićevoj. Slijedi gostovanje kod zahuktalih »lokosa«, ništa lakšeg i opasnijeg protivnika. »Lokomotiva« je peticom u Koprivnici opet upala u vozni red gornjeg dijela ljestvice i to može biti susret koji će dati neke dodatne odgovore, mogu li se Riječani opet brzo prebaciti na pobjednički kolosijek ili će bijeli »vagoni« biti dio kompozicije iza »Lokomotive«. Ili pak slijedi i četvrti remi u nizu…


U derbiju kola »Rijeka«, koja nije bila prava, uz malo sreće mogla je i do pobjede (Escoval), ali, kad se sve zbroji, i do poraza. Kek je smireno ustvrdio da je remi realan, Zekić koji zasad ima nešto slađe brige pak da njegovi igrači moraju naučiti pobjeđivati u ovakvim utakmicama. Konkurencija se u riječkim redovima zaoštrila u posljednjim utakmicama, Kek je dobro ispremiješao karte i dosta iznenadio sa sastavom. No, Osječani su se postavili kao da su oni »Rijeka«, autorativno, znajući da samo tako mogu profitirati. U takvoj situaciji Riječani su pokazali čvrstinu kao i u Maksimiru, ali i da teško igraju kada su pod pritiskom. Zadnja linija teško je iznosila loptu, Mamić postavljen na mjesto Žute očigledno je bio i pomalo u grču, impresioniran.


»Rijeka« je izgubila bitku i u vezi koja je igrala s puno pogrešaka i malo prave ideje. Vidjelo se da igra zadnjih veznih nije ona koja je krasila pobjedničku »Rijeku« (Bradarić, Mišić), tranzicija lopte bila je spora i često netočna, Keku je bilo jasno da je nesigurnost bila velika kočnica nedjeljne »Rijeke«. Heber je pak iznova potvrdio golgeterski instinkt, bio je to tipičan gol Brazilca, dok se Puljić nije najbolje snašao u vršku napada, ali niti imao puno upotrebljivih lopti.


Junak ili krivac


Osječani su u svom receptu igru držali »bijele« daleko od svog gola, dok u domaćoj igri nije bilo inspiriranog igrača koji će podvaliti loptu poput Pavičića (Heber, zapucani zicer) ili Pavelića (Heber, gol).


Igra pod pritiskom fokusirala se dobrim dijelom i na vratara Slugu. Neki mediji dižu ga u riječkog junaka, dio navijača krivi ga za loše postavljeni živi zid. A gol je prije svega bio istinska majstorija Petra Bočkaja koji je potvrdio zašto je jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u HNL-u. Istina, Sluga je imao dosta loših i nepravovremenih ispucavanja, ali je i spašavao »Rijeku«. Jednako kao i osječki vratar Malenica kojeg pak gostujući novinari vide kao glavnog krivca za pogodak »Rijeke«.


U ovoj konstalaciji snaga HNL-a »Rijeka« ima svoj prepoznatljivi štih i potencijal koji će se morati brusiti i dokazati upravo u sljedećim utakmicama, na gostovanju kod »Lokomotive« i »Gorice« i domaćem sudaru sa »Slaven Belupom«. A nakon toga slijedi serija od tri gostujuće utakmice. Prvoligaški maraton tek je započeo, a bliža i prateća konkurencija poprilično su ojačale. I »Rijekin« skalp postao je »tražena roba« koju mnogi žele, a Osječani su to najbolje demonstrirali. Zasad malo krivudava »Rijeka« sigurno može puno više i bolje. Uostalom kadar je poprilično širok, na popisu pričuva protiv Osječana bili su Prskalo, Čanađija, Kvržić, Acosty, Župarić, Čolak i Lončar. Sve igrači koji su donedavno bili oni koji su nebrojeno puta oduševljavali probirljivu riječku publiku.