Ovise o drugima

KALKULACIJE Evo za koga kockasti sada moraju navijati kako ne bi izgubili status nositelja za Euro

Hina

Reuters

Reuters



Osim što je ispala u drugi jakosni razred Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija mogla bi ostati i bez statusa nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine.


Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija. Hrvatska je trenutačno na devetom mjestu sa četiri osvojena boda, a iza svjetskih doprvaka su Poljska i Njemačka sa po jednim bodom, te Island bez bodova.


Islanđani su odigrali sve utakmice i više nas ne mogu preskočiti, no Njemačka i Poljska bi to mogle jer im predstoji po još jedna utakmica. U slučaju pobjede ‘elfa’ protiv Nizozemske, te Poljske u Portugalu, svjetski doprvaci će ostati bez statusa nositelja.




Njemačka će u ponedjeljak igrati protiv Nizozemske i pobjedom bi došla do četiri boda uz bolju razliku pogodaka od Hrvatske. Njemačka će bez obzira na ishod ove utakmice ostati zadnja i seli u niži rang natjecanja i Ligi nacija, ali ‘elf’ lovi pobjedu za status nositelja u kvalifikacijama za EURO 2020.


Utakmica je važna i Nizozemcima kojima treba bod kako bi osvojili prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four Lige nacija. Trenutačno u skupini 1 vode svjetski prvaci Francuzi sa sedam bodova, Nizozemska ima šest bodova, ali i bolji međusobno skor od ‘Tricolora’, dok je Njemačka na začelju s jednim bodom.


Poljska također seli u niži rang natjecanja Lige nacija, ali će u utorak u Guimaraesu protiv Portugala loviti pobjedu za status nositelja u ždrijebu za EP. Poljska bi se pobjedom izjednačila s Hrvatskom, ali Poljaci također imaju bolju razliku pogodaka od nas. Portugal je već osigurao prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four Lige nacija.


Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će 2. prosinca u Dublinu. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest ekipa.