IDEMO DALJE

KAKVA DRAMA: Rakitić i Subašić odveli Hrvatsku kroz rulet jedanaesteraca u četvrtfinale Svjetskog prvenstva!

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Danijel Subašić zaustavio je čak tri jedanesterca, a Ivan Rakitić pogodio posljednji penal za veliko slavlje. Hrvatska igra u četvrtfinalu protiv Rusije 7. rujna u Sočiju.



NIŽNJI NOVGOROD Zahvaljujući vrataru Danijela Subašiću, koji je zaustavio čak tri najstorže kazne i Ivanu Rakitiću, koji je mirno izveo posljednji udarac s bijele točke reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale SP-a u Rusiji gdje je 7. rujna u Sočiju očekuje Rusija. Dramatična utakmica mogla se prelomiti u 116. minuti kada je Luka Modrić imao u svojim nogama meč loptu, ali je njegov udarac s bijele točke zaustavio vratar Schmeichel. Vratari su obilježili i rulet jedanaesteraca u kojem je Danijel Subašić ipak bio uspješniji. Pomogli su mu Luka Modrić, Andrej Kramarić i Ivan Rakitić koji su iskoristili svoje penale.


Jedanaesterci: 1:1 Eriksen (Subašić je skrenuo loptu u vratnicu), 1:1 Badelj (Schmeichel brani), 1:2 Kjaer, 2:2 Kramarić, 2:3 Krohn-Dehli, 3:3 Modrić, 3:3 Schone (Subašić brani), 3:3 Pivarić (Schmeichel brani), 3:3 N. Jorgensen (Subašić brani), 4:3 Rakitić.


120. minuta: Kraj. O četvrtfinalu odlučivat će jedanaesterci.




116. minuta: Luka Modrić nije iskoristio najstrožu kaznu. Schmeichel je pročitao njegov udarac nakon što je Jorgensen s leđa zaustavio Rebića za klasičan penal.


108. minuta: Dalić je ispucao i posljednji adut, uveo je Milana Badelja umjesto Marija Mandžukića. U špicu je otišao Andrej Kramarić.


106. minuta: Hareide je ispucao i posljednju izmjenu, uveo je na krilo neugodnog Sista.


105.+1 minuta: Završio prvi produžetak, ostalo je još 15 minuta do jedanaesteraca.


104. minuta: Konačno buđenje Hrvatske. Modrić je sjajno proigrao Kramarića čiji udarac ili pokušaj ubačaja je Scmeichel uz pomoć grede izbio u korner.


97. minuta: Dalić je pravovremeno reagirao, uveo je Kramarića umjesto Perišića.


95. minuta: Danci su bolje otvorili nastavak, djeluju svježije, agresivnije i relativno lako dolaze do hrvatskog kaznenog prostora


90.+3 minute: Braithwait je pokušao poput Rakitića, no lopta je prošla kraj suprotne vratnice. Kraj. Igraju se produžeci.


90.+2 minuta: Rakitić je potegao po lopti s 25 metara i poslao zamalo kraj vratnice.


90. minuta: Igraju se još tri minute sudačke nadoknade vremena.


86. minuta: Rebić je “izlažnjakao” Knudsena na ulasku u kazneni prostor, uputio povratnu loptu za Perišića, ali je netko od Danaca odbio do Pivarića. Uslijedio je snažan udarac po kojem je lopta otišla u korner.


81. minuta: Dalić mora mijenjati ozlijeđenog Strinića. U igru je ušao Pivarić.


73. minuta: Prva promjena u sastavu Hrvatske. Dalić uveo Kovačića umjesto Brozovića.


66. minuta: Danski izbornik je s promjenama u nastavku uspio umrtviti igru i spustiti visoki ritam kojega je nametnula Hrvatska u prvom poluvremenu.


46. minuta: Hareide se odlučio na prvu promjenu. Umjesto Christiansena u vezni red uveo je Schonea.


44. minuta: Rakitić je natrčao na Perišićevu loptu na vrhu kaznenog prostora i udarcem iz prve natjerao Schmeichela na još jednu kvalitetnu intervenciju.


38. minuta: Luka Modrić je ubacio loptu iz slobodnog udarca, Lovren najviše skočio i očešao glavom loptu koja je zamalo otišla uz suprotno vratnicu.


29. minuta: Schmeichel je čak triput dobro intervenirao u jednoj akciji. Prvo je zaustavio pokušaj Rakitića, pa Rebića, a onda je istrčao i ušao u udarac Perišića po kojem je lopta otišla preko gola.


27. minuta: Eriksen se dobro ubacio u hrvatski šesnaesterac, tukao u padu, a Subašić pravovremenim istrčavanjem otklonio opasnost.


20. minuta: “Kockasti” traže najstrožu kaznu. Na vrhu peterca zalegao je Mario Mandžukić nakon duela s Knudsenom. Argentinski sudac Pitana je pokazao da nema govora o penalu. Hrvatska je nakon izjednačenja bolja momčad na terenu, bliža drugom pogotku.


GOL!! Tri minute nakon pogotka Jorgensena Hrvatska je izjednačila. Mandžukić je dočekao sretni odbijanac u kaznenom prostoru i pogodio za 1:1.


GOL!! Danska je povela u 50. sekundi utakmice. Nakon auta lopta je ubačena u hrvatski kazneni prostor. Uslijedila je loša reakcija, lopta se u “fliperu” odbila do braniča Martina Jorgensena koji je poslao loptu kroz šumu nogu i iznenadio Subašića.


Počela je utakmica u Nižnjem Novgorodu.


HRVATSKA – DANSKA 4:3-11m (1:1)


Stadion u Nižnjem Novgorodu. Gledatelja: 45.000. Sudac: Nestor Pitana (Argentina). Strijelci: 0:1 Jorgensen (1′), 1:1 Mandžukć (4′). Strijelci iz 11m: 1:1 Eriksen (Subašić je skrenuo loptu u vratnicu), 1:1 Badelj (Schmeichel brani), 1:2 Kjaer, 2:2 Kramarić, 2:3 Krohn-Dehli, 3:3 Modrić, 3:3 Schone (Subašić brani), 3:3 Pivarić (Schmeichel brani), 3:3 N. Jorgensen (Subašić brani), 4:3 Rakitić. Žuti karton: M. Jorgensen (Danska). 


HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić (od 81′ Pivarić) – Brozović (od 73′ Kovačić) – Rebić, Rakitić, Modrić, Perišić (od 97′ Kramarić) – Mandžukić (od 108′ Badelj).


DANSKA: Schmeichel – Knudsen, Kjaer, M. Jorgensen, Dalsgaard – Delaney (od 98′ Krohn-Dehli),  Christiansen (od 46′ Schone), Eriksen – Poulsen, Cornelius (od 66′ N. Jorgensen), Braithwaite (od 106′ Sisto).