Transfer s "čizme"

Ivan Perišić se vraća u Bundesligu, pridružit će se svojem bivšem izborniku Niki Kovaču

Marko Cvijanović

Ivan Perišić/Foto Arhiva NL

Ivan Perišić/Foto Arhiva NL

Perišić postaje igrač Bayerna temeljem jednogodišnjega posudbenoga ugovora, prema kojemu će Interu pripasti pet milijuna eura, a bavarski klub za godinu dana steći mogućnost otkupa njegova ugovora za 20 milijuna eura



RIJEKA Ivan Perišić napušta Inter i prelazi u Bayern. Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti krilni napadač »nerazzurra« i hrvatske nogometne reprezentacije pridružit će se u redovima bavarskoga giganta bivšem izborniku »kockastih« Niki Kovaču. Klubovi su već dogovorili uvjete transfera, Perišić postaje igrač Bayerna temeljem jednogodišnjega posudbenoga ugovora, prema kojemu će Interu pripasti pet milijuna eura, a bavarski klub za godinu dana steći mogućnost otkupa njegova ugovora za 20 milijuna eura. Hrvatski reprezentativac nije otputovao s momčadi u Valenciju na prijateljsku utakmicu već umjesto toga krenuo put Münchena na liječnički pregled.


Iako se u ponajviše spominjao u kontekstu novih pojačanja Manchester Uniteda, koji je iskazao veliki interes za njegovim uslugama, Perišić je umjesto odlaska na »otok« odabrao povratak u Bundesligu. Perišić je postao prva meta Bayerna onoga trenutka kad je propao transfer Leroyja Sanea iz Manchester Cityja zbog ozljede križnog ligamenta koljena mladog krilnog napadača aktualnog engleskog prvaka. Bavarci nisu mogli čekati do veljače, kada je predviđen Saneov povratak na teren, pa su brzo reagirali i pronašli zamjenu u Perišiću, koji napušta »nerazzurre« poslije četiri godine.


Sedmi klub


Podsjetnika radi, Perišić je u Inter stigao 2015. godine iz Wolfsburga u transferu vrijednom 19 milijuna eura, a za »crno-plave« je odigrao 163 utakmice u svim natjecanjima, postigao 40 golova i upisao 37 asistencija. Bayern će mu biti sedmi klub u karijeri, u dosadašnjem dijelu koje je branio boje Sochauxa, Roeselarea, Cluba Bruggea, Borussije Dortmund, Wolfsburga i Intera.




Status Ivana Perišića u Interu značajno se promijenio dolaskom novog trenera Antonija Contea, koji je hrvatskom igraču namijenio ulogu lijevog bočnog igrača u sustavu 3-5-2. S obzirom na Perišićeve napadačke sklonosti i činjenicu da Conte više ne računa na klasična napadačka krila, njegova je pozicija u najmanju ruku postala upitna. Perišić je, dakle, mogao igrati ili lijevog beka ili klasičnog napadača, a ni u jednoj od tih uloga ne bi bio u prirodnom okruženju. Tim više što će napadačke pozicije zauzeti Romelu Lukaku, odnosno Edin Džeko, dolazak kojega je na San Siro iz Rome sve bliže. U takvim okolnostima trener Bayerna Niko Kovač shvatio je da je Perišićeva budućnost među »nerazzurrima« vrlo neizvjesna i potaknuo klupske čelnike da počnu pregovore s Interom. Čini se da je uspio u svom naumu.


Imperator


»Mercato« na »čizmi« donosi još vijesti kad su hrvatski reprezentativci u pitanju. Nakon što u prvom kolu protiv Norwicha Dejan Lovren nije bio u kadru Liverpoolove momčadi, sve je izvjesnije da će Dejan Lovren napustiti Redse. Uostalom, trener Liverpoola Jürgen Klop navodno je već dao zeleno svjetlo za Lovrenovu prodaju. Čelnici Redsa pritom su spustili odštetni iznos sa 25 na 20 milijuna eura koji je spremna platiti Roma koja je već izvjesno vrijeme zainteresirana za hrvatskoga braniča. Roma je ostala bez Kostasa Manolasa koji je otišao u Napoli pa je dovođenje iskusnog stopera klupski prioritet u prijelaznom roku. Direktor Rome Gianluca Petrachi već se sastao s Lovrenovim agentima, talijanski klub ponudio je Liverpoolu opciju da plati dva milijuna eura za posudbu uz obavezom otkupa ugovora za 16 milijuna eura kada Lovren odigra određeni broj utakmica. Čeka se konačni dogovor.