Fausto Budicin

Igrači dobro akceptiraju moje savjete i to nam se vraća u vidu dobrih rezultata

Ivan Volarić

Kristijan Flego, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Kristijan Flego, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Da sam mogao birati suparnika ne bi nikada izabrao Croatiju iz Zmijavaca. To najteži protivnik kojega smo mogli imati u subotu. Poznajem mentalitet ove regije i sigurno se već nameće razmišljanje: dolazi Croatija iz Zmijavaca, ti nemaju pojma... Gledao sam dvije, tri njihove utakmice i odlična su ekipa! - napominje trener Orijenta 1919. 



RIJEKA Druga uzastopna prvenstvena pobjeda dodatno je popravila ionako sjajno ozračje koje vlada na Krimeji u posljednje vrijeme. Orijentaši su nakon lidera svladali i posljednju momčad u ligi, a sve to uoči subotnjeg domaćeg ogleda protiv Croatije iz Zmijavaca. Suvišno je napominjati kako na Krimeji žele produžiti svoj pobjednički niz.


– Prije svega jako nas veseli da se ispunjava i potvrđuje sve ono što smo tvrdili uoči početka sezone. Ispunjava se naša vizija da mladi igrači iz Rijeke i riječkoga prstena mogu konkurentno igrati Drugu HNL uz naravno ogroman angažman.našeg mladog trenera – govorio je dopredsjednik kluba Marinko Koljanin u uvodu presice održane na Krimeji. – Posljednjim rezultatima vjerujem da smo razoružali i posljednje skeptike!


Trener Fausto Budicin vjerojatno gušta u pogledu na prvenstvenu ljestvicu.


Detalji odlučuju




– Svi smo tu negdje, jedna ili dvije utakmice mogu promijeniti sliku na ljestvici – govori trener Krimejčana. – Ono što je najbitnije je da smo tri koraka bliže našem cilju. Ova tri boda imaju veće značenje jer smo igrali protiv momčadi koja je bila i ostala posljednja na ljestvici. Najbitniji su bodovi koje uspijevamo dobiti protiv izravnih konkurenata. Raduje trud svih igrača i njihovo zalaganje na treninzima. Upravo zahvaljujući tom zalaganju, zbog razine koncentracije koju igrači imaju na treninzima i utakmicama, uspijevamo ostvariti dobre rezultate. To je zasluga igrača. Znam možda ponekad uvjetno rečeno udaviti s nekim informacijama i zamislima, ali igrači dobro akceptiraju moje i savjete stručnog stožera i to nam se vraća u vidu dobrih rezultata.


Orijent je dobio drugu utakmicu zaredom, izgubio je svega jednu od pet na otvaranju sezone. Može se dakle već govoriti o određenom kontinutetu pristojnih igara i rezultata.


– Liga je jako tvrda i nijanse odlučuju – nastavlja Budicin. – Detalji su u nogometu najbitniji. Pokušavamo smanjiti broj pogrešaka na minimum i na taj način te detalje okrenuti na našu stranu, odnosno ne dati suparniku da se razmaše. Pokušavamo iskoristiti suparničke pogreške i na taj način osvojiti bod ili bodove. Za sada je to dobro, ali sada stiže ono teže. Nismo više novaci u ligi u očima suparnika. Bit će još teže doći do rezultata.


Bura kontra dišpeta


Znači, Krimejčane protiv Croatije čeka slična utakmica kao i protiv Šibenika sedam dana ranije.


– Da sam mogao birati suparnika ne bi nikada izabrao Croatiju iz Zmijavaca – naglašava Budicin. – To najteži protivnik kojega smo mogli imati u subotu. Poznajem mentalitet ove regije i sigurno se već nameće razmišljanje: dolazi Croatija iz Zmijavaca, ti nemaju pojma… Gledao sam dvije, tri njihove utakmice i odlična su ekipa. Svaka čast njihovu treneru kako je postavio igru. Imaju u sebi dalmatinski dišpet i snagu. Nije mogao biti gori protivnik od njih! Bit će zahtjevna utakmica, posebno ako ih olako shvatimo. Trebat ćemo pronaći pravi balans i biti pametniji od njih.


Gosti iz Zmijavaca možda imaju dalmatinski dišpet, ali nemaju primorsku buru koja bi u subotu mogla biti adut domaćina.