Ruski rulet Marka Cvijanovića

Heroji Sočija! Žestoki kao zlatna tekila u zoru poslije velike pobjede…

Marko Cvijanović

Pajdo, ovo je nešto za što živimo i ti i ja. Idemo Hrvatska! / Foto Reuters

Pajdo, ovo je nešto za što živimo i ti i ja. Idemo Hrvatska! / Foto Reuters

Taj spontani trenutak kada u »Radissonu« konobar donese tacnu punu čaša tekile. I to one najbolje. Zlatne. »Don Julio«



SOČI Odavno je već bilo svanulo, ali… Adrenalin nije dao snu na oči. Ne poslije onakve drame. I velike pobjede. Jedne od najvećih u povijesti hrvatskoga sporta. U »Radissonu« je bilo vrlo živo. Hrvati su željeli da ta veličanstvena noć u Sočiju potraje što duže. Dan je, međutim, bio brži. Samo… Sjećanja će ostati zauvijek. To sigurno.


Dan uoči utakmice radoznalost je bila jača od protokola. Pogled na travnjak olimpijskoga stadiona »Fišt« unatoč rigoroznim kontrolama. Tik uz korner zastavicu. Taman su trajale završne probe u predvečerje spektakularnog četvrtfinalnog okršaja Rusije i Hrvatske, a s razglasa se orilo: »Gooool! Rusija 1, Hrvatska 0…« Netko je bio prilično pronicljiv. Dogodilo se baš tako, ali… Ponosna ruska nacija nije na kraju dočekala pobjedu Zbornaje. Na »Fištu« je povijesni uspjeh slavila Hrvatska. Jedna je velika generacija ostvarila svoje snove. I dotaknula zvijezde na nebu iznad Adlera.


Drama je učinila svoje. Iscrpila aktere na terenu i na tribinama. I jedni i drugi dočekali su najveću utakmicu svojih karijera. I zato je »Raketina« poruka dotaknula srž: »Pajdo, ovo je nešto za što živimo i ti i ja. Idemo Hrvatska!«. Svjetla pozornice polako su se počela gasiti, »Fišt« je uskoro utonuo u san, ali ostalo je dovoljno vremena opet iskoristiti trenutak slabosti FIFA-inih službenika i još se jednom dočepati travnjaka. Na onom istom kutu uz korner zastavicu nastala je fotografija za vječnu uspomenu. Kolega Tonči osjetio je trenutak i izvadio fotoaparat. Ruke su krenule prema nebu, koljena prema travnjaku. U pozadini će zauvijek ostati gol na kojem su padali povijesni pogoci i semafor na kojemu će vječno svijetliti veliki rezultat. Rusija 5, Hrvatska 6… Ima li išta ljepše? Ima!




Taj spontani trenutak kada u »Radissonu« konobar donese tacnu punu čaša tekile. I to one najbolje. Zlatne. »Don Julio«. Pa započne sinfonija od kucanja i nazdravljanja, niz lica poteku suze radosnice, a niz grla tekućina puna okusa. Žestoka kao heroji Sočija koji su stigli u Moskvu odlučni osvojiti Crveni trg. Uzdravlje!