SP U RUSIJI

Forsberg odveo Šveđane u četvrtfinale, Hrvatska saznala mogućeg protivnika u polufinalu

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Šveđani će 7. srpnja u Samari igrati protiv pobjednika večerašnje utakmice Engleska - Kolumbija.



SANKT PETERBURG Pogotkom Forsberga nakon nešto više od sat vremena igre Šveđani su minimalno svladali Švicarce i postali sedma reprezentacija koja se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Presudio je na kraju jedan detalj, splet okolnosti (kod gola je branič Akanji skrenuo loptu i prevario svojega vratara), koji je išao na švedski mlin. Jedna od najvećih generacija švicarskog nogometa je tako ponovo ispala s velikog natjecanja gdje nije uspjela ostaviti dublji trag. Šveđani će u četvrtfinalu igrati protiv boljega iz susreta Engleske i Kolumbije, 7. srpnja u Samari. Šveđani su potencijalni suparnik Hrvatske u polufinalu 11. srpnja u Moskvi. Naravno, ukoliko jedni i drugi stignu do ruske prijestolnice.


90.+7 minute: Kraj utakmice.


90.+5 minute: U posljednjim trenucima utakmice Olssona je u kontri s leđa gurnuo Lang. Švicarski branič je zaradio crveni karton. Sudac Skomina je pokazao na bijelu točku, ali je nakon korištenja VAR-a izvukao loptu za slobodan udarac iz kojega je tukao Toivonen, ali je vratar Sommer dobro reagirao.




90. minuta: Seferović je probao glavom, no vratar  Olsen je dobro reagirao.


80. minuta: Švicarci su sve karte bacili na napad, no Šveđani čuvaju minimalnu prednost.


GOL!! Švedska je sretno povela u 66. minuti. Forsberg je tukao s 18 metara, Akanji skrenuo loptu i prevario svojega vratara.


65. minuta: Igra se uglavnom između dva kaznena prostora, bez većih prilika


46. minuta: Počeo je nastavak.


45.+1 minuta: Završilo je prvo poluvrijeme.


41. minuta: Velika prilika za Šveđane. Ekdal je utrčao na drugu stativu i ubačaj s boka, neometan je promašio vrata.


40. minuta: Forsberg je izveo slobodan udarac, netko u živom zidu skrenuo loptu i umalo prevario švicarskog vratara.


39. minuta: Prvi pokušaj Švicaraca, Zuber je poslao loptu preko gola.


36. minuta: Švicarci su počeli dominirati u posjedu lopte (63:37%), ali riječ je o jalovoj inicjativi – bez pravih prilika.


28. minuta: Sjajna reakcija vratara Švicarske Sommera koji je izvukao iz kuta volej Berga.


20. minuta: Utakmice protiče bez većih prilika. Šveđani su na otvaranju djelovali nešto konkretnije, ali bez završnog udarca.


1. minuta: Počelo je.


Viktor Claesson (Švedska) i Valon Behrami (Švicarska)


Viktor Claesson (Švedska) i Valon Behrami (Švicarska)



ŠVEDSKA – ŠVICARSKA 1:0


Stadion Krestovskij. Gledatelja: 67.000. Sudac: Damir Skomina (Slovenija). Strijelac: 1:0 Forsberg (66′). Žuti karton: Lustig (Švedska), Behrami, Xhaka (Švicarska). Crveni karton: Lang (90’+3).ŠVEDSKA: Olsen – Lustig (od 82′ Krafth), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (od 82′ Olsson) – Berg (od 90′ Thelin), Toivonen.ŠVICARSKA: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez – Xhaka, Behrami – Shaqiri, Džemaili (od 73′ Seferović), Zuber (od 73′ Embolo) – Drmić.