OstaIi šute

Dinamo jedini reagirao na prijedlog izmjena “Zakona o navijačima” i protiv je “zabrane unosa šala ili kape”

Portal Novilist.hr



RIJEKA Pomalo nevjerojatna je benevolentnost hrvatskih klubova i sportskih saveza koji nisu našli za shodno (barem ne u javnom prostoru) niti na koji način reagirati na najnoviji prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima iako ih se to itekako tiče budući da su upravo klubovi pred tim istim Zakonom označeni kao organizatori utakmica, a samim time su i najdogovorniji za sve ono što se događa na tribinama za vrijeme utakmica. Dinamo je izuzetak. Krešimir Antolić, član Uprave Dinama, u Sportskim novostima reagirao je na prijedloge izmjena navedenog zakona i ukazao na nekoliko nelogičnosti.


– Nitko nas iz MUP-a, a ni HNS-a nije kontaktirao i tražio naša razmišljanja i eventualne prijedloge. To ne znači da neće, jer je prema mojim informacijama javna rasprava o novom Zakonu tek počela, a obično traje 30 dana – istaknuo je Antolić i podcrtao jedan detalj koji je mnogima upao u oči.


– Već i sad postoji jedna inkriminacija “maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja indetiteta”… Svakako da bi zabrana unosa šala ili zimske kape otežala rad sigurnosnom osoblju do granice apsurda, pa ne vjerujem da bi takva restrikcija pridonijela povećanju sigurnosti na stadionu. 




Traže se i veće sankcije za organizatore utakmica (klubove…) što dovodi u pitanje odgornost policije?


– Ni sad, a vjerujem niti prema novom Zakonu, organizator ne može napraviti ništa bez pristanka policije, jer Zakon vrlo jasno definira poziciju policije kao zapovjednika cjelokupnog osiguranja. Odgovornost organizatora treba jasnije propisati i odrediti, s prvim ciljem definicije i granice odgovornosti organizatora kao sekundarnog faktora sigurnosti, te policije, kao zapovjednika cjelokupnog osiguranja. Onda ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da policija podnosi prekršajne prijave protiv organizatora zbog apstraktnih propusta, jer prvi u lancu odgovornosti tuži drugoga, bez međufaze koja bi uključivala pokušaj korekcije uočenih propusta – rekao je Antolić, koji se slaže da Zakon u nekim dijelovima doista treba modificirati.


– Dijelove Zakona treba mijenjati ili prilagođavati aktualnom trendu. Trebamo se odmaknuti od percepcije da je navijač = huligan. Velika većina naših navijača nisu huligani i u tom smislu bi restrikacija koja uključuje mjeru isključenja sa stadiona trebala biti jasno precizirana i vezana za najrizičnija ponašanja. Prilagodba aktualnom trenutku bi bilo procesuiranje nasilničkog ponašanja na pravcu kretanja prema mjestu odigravanja neke utakmice. Nemojmo zaboraviti da u dosadašnjim tučnjavama na autocestama i odmorištima samlo slučajno netko nije poginuo – napomenuo je Antolić za SN.