(Ne)logično tumačenje

Dan kad je nogometna Rijeka navijala za Chelsea. S razlogom ili ne…

Marko Cvijanović

NOGOMETNA KULISA - Andrej Kramarić slavi pogodak / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

NOGOMETNA KULISA - Andrej Kramarić slavi pogodak / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

Chelsea je pobijedio! Priča novinara The Suna je zaživjela! Barem na jedan dan. Čeka se, dakle, službeno objašnjenje UEFA-e… Uskoro ćemo saznati je li Sam Street bio vidovit ili će u očima navijača Rijeke postati Pedro!



RIJEKA Nogometna Rijeka sinoć je navijala za Chelsea! U prvom redu zahvaljujući vijesti koja od popodnevnih sati utorka stoji na portalu »The Suna«, a koju potpisuje novinar Sam Street.


Street se u spomenutom članku bavio popunjavanjem mjesta u Ligi prvaka iduće sezone u slučaju pobjede Chelseaja u sinoćnjem finalu Europske lige protiv Arsenala i pritom zagolicao maštu navijača riječkoga prvoligaša.


Novinar The Suna je, naime, tumačio da će eventualni trijumf Chelseaja otvoriti Rijeci plasman u kvalifikacije Lige prvaka! Pritom se povodio pravilom 3.04b pravilnika UEFA-ine Lige prvaka u kojem piše sljedeće: »Slobodno mjesto koje prepušta pobjednik UEFA-ine Europske lige popunjava se trećeplasiranim klubom nacionalnog Saveza koji je na petom mjestu pristupne liste, a program popunjavanja Lige prvaka prilagođava na način da prednost ima klub najbolje rangiranog Saveza.«


Pristupna lista




Budući da je na petom mjestu Saveza onaj francuski, Lyon je kao trećeplasirana momčad Ligue 1 stekao izravan plasman u Ligi prvaka i zauzeo jedno upražnjeno mjesto koje se otvorilo sinoćnjom pobjedom Chelseaja, koji je plasman u Ligu prvaka već ostvario osvajanjem trećeg mjesta u Premierligi.


Street je svoju tezu o naraslim ambicijama riječkoga prvoligaša branio činjenicom da bi PSV u novonastalim okolnostima zauzeo Lyonovo mjesto u play-offu, umjesto u trećoj kvalificijskoj rundi, a lančanim slijedom Rijeka iz kvalifikacija Europske lige preselila u treće pretkolo Lige prvaka!


Zvuči vrlo primamljivo, zar ne? Do te mjere da su se eventualnim kalkulacijama počeli baviti i odgovorni na Rujevici, koji su čak zatražili službeno pojašnjenje od UEFA-e. Odgovor se čeka.


Pogled na UEFA-inu Pristupnu listu klubova za Ligu prvaka u sezoni 2019./20. jasno ukazuje da se eventualna pobjeda Chelseaja nad Arsenalom trebala ticati jedino Lyona, jer su jedino uz trećeplasiranu momčad francuskog prvenstva stajale dvije zvjezdice i, shodno tome, pojašnjenje ispod tablice koje doista otkriva njegov izravan plasman u Ligu prvaka u slučaju Chelseajeve pobjede.


Sve ostalo tiče se proizvoljnog tumačenja prilično kompleksnog UEFA-inog Pravilnika Lige prvaka i njegovih aneksa, zbog čega dva dana nitko nije mogao sa sigurnošću reći je li vijest The Suna točna ili netočna.


Logika, doduše, pobija Streetovu tezu o »preskakanju« Rijeke iz kvalifikacija Europske lige u kvalifikacije Lige prvaka. Uostalom, UEFA-ino je načelo, dogode li se uopće ikakve proceduralne promjene, o tome obavijestiti nacionalne saveze klubova na koje se to odnosi, a HNS proteklih tjedana nije zaprimio nikakav službeni dopis.


Što god, Sam Street se tijekom utakmice između Chelseaja i Arsenala javio novinaru Novog lista, koji ga je »locirao« putem društvenih mreža. Sam u svakom slučaju još uvijek čvrsto stoji iza svojih stavova. Dobro, ne baš najčvršće…


– Dakle, Chelsea je pobijedio, Lyon ide izravno u fazu po skupinama, a PSV ga zamjenjuje u play-off fazi, netko treba zamijeniti PSV u trećem pretkolu, a Hrvatska je najbolja članica koja nije na takozvanom »league routeu«… To je to! – prilično je uvjerljiv bio Sam Street.


Uslijedilo je, naravno, logično pitanje: Kako može Rijeka iz kvalifikacija Europske lige »uskočiti” u kvalifikacije za Ligu prvaka?


– Nisam sto posto siguran, ali uzmemo li u obzir pravilnik Lige prvaka… Trebalo bi biti tako.Sam Street je u svakom slučaju uzburkao strasti navijača Rijeke, u očima kojih je, barem na jedan dan, postao heroj.- Ha, ha, ha… Drago mi je da je tako, ali… Ako nisam bio u pravu, onda ću biti – zlikovac, ha, ha, ha…


Trsat


Iza kulisa Samovih tumačenja UEFA-inih pravila i pravnih zavrzlama službenog Nyona, navijači Rijeke ipak su drukčijim očima gledali sinoćnji londonski derbi u Bakuu. Kontroverzna vijest engleskog tabloida učinila je svoje.


Navijanje za Chelsea u jednom trsatskom kafiću / Snimio Marko CVIJANOVIĆ


Navijanje za Chelsea u jednom trsatskom kafiću / Snimio Marko CVIJANOVIĆ



U jednom kafiću na Trsatu bilo je posebno zanimljivo. Na zidovima veliki televizori, ispod jednoga kulise stadiona podno legendarnih stijena i u prvom planu igrač Rijeke koji slavi gol. Oštrije oko u njemu će prepoznati ushićenoga Andreja Kramarića poslije jednog od pogodaka u »hat-tricku« protiv Feyenoorda (3:1) i čuvenoj pobjedi »bijelih« tijekom njihove premijerne sezone u Europskoj ligi.


– Čekaj… ‘Ajmo ozbiljno, jel’ to stvarno istina ili patka? Mislim… da počnemo navijati za Arsenal, ha, ha, ha… – pitalo se društvo za jednim stolom, poslije partije nogometa u »kavezu« i u iščekivanju – dostave! Ćevapi, pivo i… Nogomet. Ništa bolje. A tek kad je Olivier Giroud zabio prvi gol, pa Pedro drugi, Hazard treći… Chelsea je pobijedio! Priča je zaživjela! Barem na jedan dan. Čeka se, dakle, službeno objašnjenje UEFA-e… Uskoro ćemo saznati je li Sam Street bio vidovit ili će u očima navijača Rijeke postati Pedro!


Marko CVIJANOVIĆ