Velika humanitarno-nogometna fešta

Dan humanosti i nogometa na Kantridi: Veliko riječko srce odoljelo kiši i buri

Ivan Volarić

I riječki su gledatelji konačno došli na svoje, na Kantridi odigrana najbolja nogometna utakmica ove sezone. Driblinzi, dupli pasovi, pete, parade… i golovi. Iz igre. »Rijeka« 2, »Rijeka All Star« 4



RIJEKA  Ciklonalni poremećaj s riječkih je plaža otjerao svibanjske kupače, bura je čupala stabla, kiša natapala travnjak podno legendarnih stijena, iz ormara su se vadili kaputi, skafanderi, kape…


Nitko se, međutim, nije usudio pitati: »Igra li se?«. Nikome nije ni palo na pamet. Igralo se i ove godine. Igrat će se i iduće. Dokle god bude kucalo veliko srce riječkih nogometaša.


Dan riječkoga nogometa bio je prvi put na velikim iskušenjima, ali Kantrida je opet ugostila tradicionalnu humanitarnu priredbu što je ove godine za cilj imala prikupljanje sredstava za liječenje i kupnju otropedskih pomagala Magdaleni Štimac iz Broda na Kupi i Omišljanima Karlu i Davidu Urbanovskom.




I riječki su gledatelji konačno došli na svoje, na Kantridi je odigrana najbolja nogometna utakmica ove sezone. Driblinzi, dupli pasovi, pete, parade… i golovi. Iz igre. »Rijeka« 2, »Rijeka All Star« 4. Nikome nije bilo krivo što će se »bijeli« od sezone ipak oprostiti porazom. Pobijedio je nogomet. Kao najava ljepših riječkih nogometnih dana.



Momčad Roberta Rubčića proigrala je istoga trenutka kad su uzduž granične linije igrališta prodefilirale skužirane odbojkašice »Rijeke«. »All star« momčad zaigrala je kao nekad čuveni »harlemovci« koji su u američkim, ali i dvoranama širom svijeta uveseljavali široke košarkaške mase,  a Edo Flego nakon pustih godina na Kantridi doživio ovacije.


»Hat-trick« u tridesetsedmoj. Mladići na suprotnoj strani imali su što vidjeti. I na koga se ugledati. Budući da se Elvis Scoria vjerojatno nije pretjerano bavio pripremom humanitarne utakmice, imao je dovoljno vremena za »skauting« na licu mjesta s obzirom na činjenicu da je u redovima protivničke momčadi zaigralo nekoliko zanimljivih igrača.


Šteta što su obaveze spriječile predsjednika »Rijeke«, Damira Miškovića, vidjeti u napadačkom tandemu golgetera »Palerma« Igora Budana i privremenog povratnika iz Rusije, Radomira Đalovića. Možda bi Mišković u zanosu na stol bacio nemoralnu ponudu. Još nije kasno. Budanov broj mobitela može lako nabaviti. Cijena? Sitnica, rekao bi čuveni Sir Oliver iz grupe TNT. Vrijedi pokušati.


U 55. minuti Igor Budan izašao je iz igre i svoje mjesto prepustio Tariku Ceriću, nekad marljivom i srčanom braniču riječkoga prvoligaša, koji je izmolio trenera i čelnike mostarskoga »Veleža« da ga puste na utakmicu dok sezona u bosansko-hercegovačkoj ligi još uvijek traje. 


Legendarni Cera sjeo je u automobil i potegao iz Mostara da bi odigrao dvadeset pet minuta. Bilo je od Tarika na Kantridi puno boljih igrača, ali rijetki bi slijedili njegov primjer. Svaka čast Cera. Na Kantridi si uvijek dobrodošao.  


Olimpijski duh presudio Armadi i novinarima


 Negdje oko 6. minute prvoga dvoboja triangolo turnira Naum Batkoski »tajno pojačanje« olimpijaca načeo je mrežu Armade, a stručni konzilij u sastavu Nenad Gračan, Alvaro Načinović, Samir Barać i Damir Glavan se prepustio ležernom čavrljanju na klupi.


– Samo lagano. Na Batka! – bila su jedine Gračanove upute. S klupe su svoju priliku čekali Vlado Čohar, Aramis Naglić i Marko Strahija.


– Ove klupe su barem mekane. Cijeli život sam mrzio drvene klupe! – govorio je nekadašnji odbojkaš Vlado Čohar odabranom društvu, a momčad predvođena »neolimpijcima« Danielom Šarićem, Stjepanom Ostojićem, vratarom Mikijem Bjelanovićem i strijelcem Naumom Batkoskim ubrzo stigla do drugog i trećeg pogotka. Boksač Mario Šivolija pa opet Naum Batkoski »nokautirali« su drugim i trećim pogotkom Armadu čiji pripadnici su nakon drugog pogotka doživjeli i prve neugodne povike (Igrajte pederi; Vratite nam našu Rijeku…).


Olimpijce sve to nije ni najmanje smetalo, a posebno nakon što su i u drugoj utakmici bez većih poteškoća u jednako opuštenoj atmosferi nadigrali novinare i vratili pobjednički naslov nakon godine pauze (lani su prvi bili novinari). I predstavnicima sedme sile presudio je jednim pogotkom Naum Batkoski.


– S novinarima moramo biti u dobrim odnosima! – poentirao je Nenad Gračan nakon trijumfa u njegovu stilu bez primljena pogotka uz gol razliku 4:0. »Doktor« sa svojim pomoćnicima Baraćem, Glavanom i Načinovićem nije iznenadio »taktičkim opredjeljenjem«. Obrana je kao i u svim Gračanovim momčadima bila zaštitini znak. Valter Matošević, Lovrović stariji, Mišo Hrstić i Ivan Ljubičić odradili su gro posla. Ljubo se čak u jednom trenutku odvažio, stigao i promašiti jednu priliku. Ugodno je iznenadio, možda i sebe.



–  Ma nisam. Gledam jako puno nogomet i ono što sam vidio sam pokušao sa svoje strane primjeniti, držati liniju u obrani – objašnjavo je Ljubičić nakon svojega prvoga nogometnog trofeja.


– Bilo je zanimljivo, prvi put na travnjaku, prvi put na stadionu u kopačkama. Imali smo Danijela Šarića koji nas je postrojio i postavio. Bio je gušt igrati, malo vidjeti kako to izgleda iznutra. Nažalost, vrijeme nije bilo naklonjeno jer bi bilo više ljudi, ali nadam se da smo privukli kolik-toliko ljudi i da će idući put biti bolje – dodao je umirovljeni tenisač.Koliko je olimpijcima značio ovaj uspjeh potvrdio je proslavljeni riječki košarkaš Aramis Naglić.

– Bilo je malo opasno igrati na ovakvoj podlozi poslije kiše. Vratili smo prvo mjesto nakon godinu dana što nam je bilo izuzetno važno. Treba pohvaliti ovu akciju – kazao je učitelj trener »Kvarnera 2010.«, prije nego što su olimpijci nastavili u ležernom tonu družiti se na terasi klupskoga kafića čekajući centralnu priredbu na Kantridi (turnir morčića je odgođen zbog kiše). I to je dio olimpijskog duha koji je  presudio pobjednika trokut turnira.


U utakmici koja je odlučivala o drugom mjestu Armada je bila bolja od novinara kojima jučer ne bi pomoglo ni najavljeno pojačanje na vratarskom mjestu u liku predsjednika »Rijeke« Damira Miškovića kojega su poslovne obveze u Africi spriječile od dolaska na Kantridu. I bolje da je tako su obzirom na to kako su novinari igrali…