Pripreme za SP

Dalić: Još od Francuske ’98 čekamo pravi rezultat, a nije uvijek izbornik kriv

Hina

Zlatko Dalić, Foto: REUTERS

Zlatko Dalić, Foto: REUTERS

Mogli smo ostati u Europi, pobijediti nekoga tri ili četiri razlike, i onda bi se stvorila velika euforija, s velikim nadanjima i ambicijama. Želim se uvjeriti u stvarno stanje stvari, kaže hrvatski izbornik



Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u najavi prijateljske utakmice protiv Meksika koja će se igrati u Dallasu u 4 sata ujutro u srijedu po hrvatskom vremenu, izjavio je kako će mu taj susret ponuditi priliku da vidi što može očekivati od Rebića, Kovačića, Pjace i Kramarića u odnosu na standardne Perišića, Mandžukića, Brozovića i Kalinića.


»Plan je bio da podijelimo vrijeme igračima i da se šestorica ranije vrate kući, te da protiv Meksika priliku dobiju drugi igrači. Primjerice, bio bi veliki rizik da Modrić igra opet nakon svog oporavka od ozljede, a jako dobro znam njegove kvalitete i ne moram ga dodatno provjeravati. Imam svoj cilj i svoj plan. U njega vjerujem, tako radim i ništa me neće omesti«, rekao je Dalić koji je nakon 0-2 poraza od Perua u Miamiju u noći s petka na subotu daljnjeg sudjelovanja na američkoj turneji oslobodio Luku Modrića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Nikolu Kalinića.


»Vidio sam mnogo stvari protiv Perua, vidjet ću i protiv Meksika i znat ću potom odlučiti. Dogovorio sam se sa spomenutom šestoricom da mogu otići jer želim vidjeti, naprimjer, Rebića, Kovačića, Pjacu, Kramarića u odnosu na Perišića, Mandžukića, Brozovića i Kalinića, te onda donijeti odluku. Ne mogu dopustiti da se igrači ‘švercaju’ i da igraju zbog imena.




Ne igraju imena, igra reprezentacija. Opet, ovo nam je zadnja provjera prije završnog okupljanja u svibnju, zadnja šansa da isprobam neke pojedince te je i zbog toga pao dogovor o odlasku šestorice«, naglasio je izbornik Dalić koji ima vrlo visoko mišljenje o reprezentaciji Meksika, jer bi utakmica u Dallasu trebala poslužiti kao priprema za ogled s Argentinom u skupini na SP.


»Izrazito poštujemo Meksiko, oni su fantastična momčad, pogotovo u dobroj atmosferi kakva će i ovoga puta biti na stadionu. Neće nam biti lako, ali očekujem da će Hrvatska odigrati dobru utakmicu, da će moji igrači pružiti dobru partiju. Bit ćemo agresivni, držati se svog stila jer ćemo ga koristiti i na Svjetskom prvenstvu. Argentina je, smatram, jedan od glavnih favorita za naslov u Rusiji, ali prvenstveno smo usredotočeni na Nigeriju, prvog suparnika u skupini.


Znam zbog čega sam izabrao ovako jake utakmice – mogli smo ostati u Europi, pobijediti nekoga tri ili četiri razlike, i onda bi se stvorila velika euforija, s velikim nadanjima i ambicijama. Želim se uvjeriti u stvarno stanje stvari, s obzirom da Hrvatska ima sjajnu reprezentaciju, sjajne igrače, ali nažalost nemamo objektivno moguće rezultate.


Na europskim i svjetskim prvenstvima nismo prošli kako treba još od Francuske ’98, a zadnji uspjeh doživjeli smo pod Bilićem 2008. godine plasmanom u četvrtfinale.


Problem postoji, a nije uvijek izbornik kriv što ne prođemo skupinu. Nekad su krivi i igrači. Želim naći prave razloge i riješiti problem kako bismo ostvarili jedan pravi, adekvatan rezultat«, zaključio je Dalić.


Veznjak Barcelone Ivan Rakitić bit će jedan od najiskusnijih hrvatskih reprezentativaca koji će se suprotstaviti Meksikancima.


»Očekujem dobru utakmicu jer smatram da je Meksiko jedna od ponajboljih momčadi na Svjetskom prvenstvu. Imaju pojedince koji igraju na vrhunskoj razini. Došli smo u SAD kako bismo se okušali i protiv neeuropskih momčadi, to nam je jako važno«, izjavio je Rakitić i istaknuo kako bi igrači koji dobiju priliku za dokazivanjem mogli pridonijeti ostvarenju pozitivnog rezultata.


»Igrači su u zahtjevnom razdoblju klupske sezone, no imamo mladih igrača koji će dobiti priliku za dokazivanje i mislim da će Hrvatska izgledati dobro. Maksimalno poštujemo Meksiko, a ići ćemo na pobjedu, kao i u svakoj drugoj utakmici. Bit će dobra atmosfera, stadion će biti pun, i želimo prezentirati Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu te potvrditi kako smo na Svjetskom prvenstvu spremni igrati protiv najboljih.


Ovo je hrvatska reprezentacija i velika je čast predstavljati svoju zemlju tako brojnoj publici kao što će biti slučaj u Dallasu. Želimo pokazati da smo pravi, premda utakmica s Peruom nije završila kako smo zamislili. Ne moramo razgovarati o izostancima, mi koji smo ovdje usredotočeni smo na davanje svog maksimuma.


Uživat ćemo u ambijentu punog stadiona. Dobro ćemo se pripremiti i odigrati ozbiljnu utakmicu, to nam je prilika pokazati kako hrvatska uistinu ima reprezentaciju visokog nivoa. Rezultat je uvijek važan, to želimo dokazati i protiv Meksika«, dodao je Rakitić.