Hrvatski napadač

Budimir nakon dva gola Barceloni: ‘Čarobnjak Messi, Suarezova peta i ja… Nije uopće loše’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Messi je igrao prvu utakmicu nakon što je osvojio povijesnu šestu Zlatnu loptu, Suarez je postigao majstorski gol petom, Barca je igrala zaista sjajno... I u toj cijeloj priči ja sam zabio dva gola. Nije uopće loše, ha, ha, ha... - kaže Budimir



Ne zna se što je bilo ljepše… Upečatljiva slika uoči utakmice Lionela Messija i sinova Thiaga, Matea i Cire kako poziraju s povijesnom, šestom Zlatnom loptom, njegov spektakularni nogomet u nastavku čarolije na Camp Nou, začinjen 35. »hat-trickom« u La Ligi, pa Griezmannov lob i, više od svega, Suarezov briljatni pogodak petom. Naposljetku, i povratak Barcelonine tika-take iz najboljih dana. Ima još nešto. Dva pogotka hrvatskog napadača Ante Budimira za Mallorcu, dostatnih tek za ublažavajući poraz (2:5) koji je mogao biti i puno izraženiji. Nije lako protiv Messijeve Barce…


– Osim što smo se morali pomiriti s visokim porazom i gubitkom bodova, apsurdno zvuči činjenica da smo još dobro i prošli. Ej, kada su ljudi počeli šamarati po lopti iz jednog dodira… BIlo im je nemoguće parirati – kaže Ante Budimir koji je već na samom početku vidio u kojem će smjeru ići utakmica.


Spektakl


– Ušli smo u utakmicu s prevelikim respektom prema Barceloni i s premalo agresije, a u takvim okolnostima ne možeš se nadati dobrom rezultatu na Camp Nou. Kada Messiju i Barceloni u igri daš sekundu više, onda si gotov, nema te više. A nama se baš to dogodilo. Uza sve to, dogodio nam se splet nenaklonjenih okolnosti. Recimo, uoči Griezmannovog vodećeg pogotka mi poslije ubačaja iz kuta imamo priliku i ne zabijemo, a nekoliko sekundi kasnije Barca vodi 1:0. I to poslije Ter Stegenove maestralne asistencije, zamislite vi kakva je to momčad u kojoj čak i vratari asistiraju.




Zanimljivo je da je Ante Budimir već zabio pogodak Barceloni i Ter Stegenu, ali u dresu Sampdorije. Dogodilo se to na 51. izdanju Gamper cupu pred sam početak sezone 2016./17. Samo… Nije isto zabiti u prijateljskoj ili prvenstvenoj utakmici. I to kakvoj utakmici.


– Ovi golovi ipak imaju malo veću važnost, pogotovo ako uzmemo u obzir da je utakmica stvarno bila spektakularna. Messi je igrao prvu utakmicu nakon što je osvojio povijesnu, šestu Zlatnu loptu, zabio tri veličanstvena pogotka, Suarez je postigao majstorski gol petom, Griezmannov je gol isto bio lijep, Barca je igrala zaista sjajno… I u toj cijeloj priči ja sam zabio dva gola. Nije uopće loše, ha, ha, ha… Kod prvog gola Lenglet je uklizao i malo skrenuo loptu što je završila u suprotnom kutu, ali i da je nije dirao mislim da je imala dobru putanju. Uoči drugog pogotka Gomezov centaršut je stvarno bio fenomenalan, onakav za koje vi novinari znate reći da je pola gola. Ter Stegen nije znao bi li izletio ili bi ostao na crti, na kraju je ostao negdje na pola puta, a ja sam se samo trebao koju sekundu zadržati u zraku… Je, je, odraz je bio prilično visok, tajming je bio dobar i lopta je završila u golu.


Ante je pogotovo sretan što se to dogodilo pred dragim ljudima, suprugom i jednim od najboljih prijatelja, koji su utakmicu pratili s tribina Camp Noua.


– Zamislite, to je valjda jedini navijač Barcelone iz Gorice, i to pravi istinski navijač. Utakmicu je pratio u dresu Barcelone, iako, naravno, ima i moj dres Mallorce. Prvi put je bio na utakmici Barcelone na Camp Nou i dogodi mu se sve to pred očima. Nije ni sanjao da će tako jako slaviti golove Barcelonina protivnika, ha, ha, ha…


Iako je u momčadi Mallorce bilo igrača koji su tradicionalno željeli mijenjati dresove s barcinim zvijezdama, Ante je dres u kojem je postigao dva gola na Camp Nou zadržao za uspomenu i dugo sjećanje.


– Želim da me sjeća na tu veliku utakmicu o kojoj će se pričati.


Reprezentacija


Kada trezvenije priča o utakmici koja će mu itekako promijeniti život, Ante je itekako vjestan činjenice da je gubitak bodova Mallorcu gurnuo u nezavidan položaj borbe za ostanak u ligi.ž


– Nedostaju bodovi, to je ono što govorim. Pustimo moje golove i dobar dojam, u konačnici nismo osvojili bodove iako smo svjesni da je teško tražiti bodove protiv Barce na Camp Nou. Moramo se okrenuto utakmicama što dolaze, nije jednostavno, ali borimo se.



Ante Budimir poslije utakmice se u utrobi Camp Noua zadržao u ugodnom razgovoru s Ivanom Rakitićem.


– Lijepo je vidjeti da jedan hrvatski igrač igra u prvoj jedanaestorici jedne od najboljih nogometnih momčadi svih vremena. Međutim, meni je još važnija spoznaja koliko je Ivan, uza sve to, pozitivan i ponizan dečko. Još jednom me oduševio svojom spontanošću, lijepo je vidjeti da je jedan tako dobar igrač još bolji čovjek – kaže Budimir.



Zanimljivo, Mallorca je jedina momčad koja je ove godine nanijela prvenstveni poraz Real Madridu koji je bodovno izjedačen s Barcelonom na čelu prvenstvene ljestvice. Mrtva trka za naslov španjolskog prvaka se, dakle, nastavlja…


– Teško je u ovom trenutku predvidjeti koja će momčad osvojiti naslov prvaka, iako je evidentno da je Barcina narasla u odnosu na početak sezone, kada je neočekivano prosula neke bodove. Polako se približavamo polovici sezone, puno je još bodova u igri i stvarno je prerano za donositi sud. Uostalom, sjećam se da je bivši trener Juventusa Massimiliano Allegri znao govoriti da želi da mu momčad u optimalnoj formi bude u svibnju. A do svibnja je još jako puno.


Ante Budimir s vremena na vrijeme spomene se u kontekstu reprezentativnih kandidata, što zbog nedostatka napadača takvog tipa, što zbog činjenice da igra dobro u jednoj od najboljih liga na svijetu.


– Onako najiskrenije… Tko to ne bi volio igrati za reprezentaciju, ali jednako tako treba poštivati izbornikove vizije. Ja to tako doživljavam i ne zamaram se pretjerano, u ovom trenutku najvažnije mi je maksimalno se posvetiti igrama u klubu, a ako se što dogodi nitko sretniji od mene. Na Mallorci mi je lijepo, uživamo u lijepom vremenu, imam odličan status u klubu, sve mi je posloženo. Samo neka se tako nastavi i nitko sretniji od mene – zaključio je Budimir.