Uoči derbija

Borna Sosa: ‘U HNL-u nitko nije favorit protiv nas’

Ivana Vaupotić

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Svi smo svjesni mogućnosti koju nam pruža derbi s Rijekom. Tri boda iz te utakmice lansirala bi nas prema naslovu prvaka – tvrdi Borna Sosa



ZAGREB Čovjek ne treba imati pretjerano puno mašte da bi si predočio pozitivnu promjenu raspoloženja koju je u Maksimirsku 128 donijela pobjeda na nedjeljnom gostovanju kod Hajduka (2:1).


Domaći poraz u srazu s Osijekom (1:0) prošlog je tjedna zaledio osmijehe u modrom taboru jer raspored je u tom trenutku nosio odlazak na Poljud i derbi s Rijekom u Zagrebu, s time da su ishodi tih utakmica mogli zaustaviti Dinamov juriš na naslov prvaka.


– U Splitu smo ostvarili jako bitnu pobjedu koja nas je rasteretila, napunila samopouzdanjem i vratila na pobjednički kolosijek. Tamo nikada nije lako osvojiti bodove zbog pritiska domaćina i atmosfere, ali zato je pobjeda još slađa – objašnjava Borna Sosa.




Od dolaska Nikole Jurčevića na modru klupu Dinamo je nizao solidne rezultate, ali dalo se vidjeti da je tu presudnu ulogu imala individualna kvaliteta igrača. Poljud je, pak, pokazao određene pomake koji sugeriraju da je momčad pohvatala većinu zahtjeva novog trenera


– Još uvijek se privikavamo jedni na drugo, ali napravili smo kvalitativni pomak. Treba proći neko vrijeme da nas trener upozna, kao i da mi u potpunosti usvojimo njegove zahtjeve. Mislim da smo na dobrom putu. Rastemo iz utakmice u utakmicu i vidljive su promjene – dodaje taj standardni član hrvatske U-21 reprezentacije.


Subotnji derbi s Rijekom predstavlja priliku da Dinamo pobjedom stavi točku na »i« kada je prvenstvo u pitanju. Doduše, u igri će ostati još četiri kola, ali takav rasplet ostavio bi modrom ansamblu minimalno osam bodova prednosti nad Hajdukom.


– Treba biti skroman i ići korak po korak, ali nećemo se lagati. Svi smo svjesni mogućnosti koju nam pruža derbi s Rijekom u kontekstu bodovne prednosti i rasporeda do kraja sezone. Tri boda iz te utakmice lansirala bi nas prema naslovu prvaka – tvrdi taj devetnaestogodišnji lijevi bek, kojem nogometni stručnjaci predviđaju lijepu budućnost.Iz svega rečenog razvidno je da modri ansambl nema problema s motivacijom. Ali, kako bi se reklo u reklamama, to nije sve.

– Činjenica je da nas je Rijeka prošle sezone iznenadila i uzela dvostruku krunu. Tu je i naša utakmica na Rujevici u kojoj smo bili neprepoznatljivi. Isto tako, vjerujem da će naši navijači honorirati pobjedu iz Splita dolaskom na tribine Maksimira, što bi bio još jedan motiv više za sve nas – kaže Sosa, uz napomenu da Dinamo uvijek ide na pobjedu u okvirima HT Prve lige.


Doduše, zbog kartona i ozljeda Jurčević u subotu neće moći računati na čak devet igrača, a ta činjenica mnoge ljubitelje nogometa navodi na zaključak da Rijeka u derbi ulazi kao favorit.– Uz dužno poštovanje prema ostalim klubovima, mislim da u našoj ligi nitko nema taj status protiv Dinama. Ni na gostovanjima, a kamoli u Maksimiru – zaključuje Sosa.