Plavi vulkan ili...?

ANKETA Treba li Hrvatska graditi nacionalni stadion? Recite nam što mislite

Ivan Volarić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Davor Šuker, predsjednik HNS-a i dio političke elite je navijački zanos nakon plasmana u finale SP iskoristio kako bi u prvi plan gurnuo priču o tome kako je sada kucnuo čas da se sagradi nacionalni stadion



Dočeci svjetskih srebrnjaka iz Rusije polako jenjavaju, a aktualiziraju se priče kako će Hrvatska i hrvatski sport materijalizirati veliki sportski podvig svoje nogometne reprezentacije.


Promidžbeni učinici su ogromni i u to nitko ne dvoji, međutim jasno je i da je ovo trenutak kada nogometna obitelj može s pravom očekivati i da mu zajednica uzvrati na neki način.


Davor Šuker, predsjednik HNS-a i dio političke elite je navijački zanos nakon plasmana u finale SP iskoristio kako bi u prvi plan gurnuo priču o tome kako je sada kucnuo čas da se sagradi nacionalni stadion.




Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, spremno je dočekao Šukerov ubačaj, te odmah istrčao s projektom: gradimo Plavi vuklan na Kajzerici! Ideja neloša, no mnogi u Hrvatskoj su u samom nazivu stadiona prepoznali jasnu ideju zagrebačkog gradonačelnika da jednim udarcem ubije dvije muhe. Zagreb bi dobio nacionalni stadion, a Dinamo primjerene uvjete za igranje na najvišem europskom nivou.


Iz Splita je očekivano stigao prijedlog da se razmotre druge lokacije, neki predlažu Vukovar, kao simbol patnje i žrtve tijekom stvaranja Hrvatske.


Jasno je, međutim da su to objektivno gledano lokacije na kojima bi stadion teško mogao živjeti duže od 30-ak dana godišnje koliko bi ga koristila reprezentacija.


Prirodnije je da se stadion veže uz neki veći centar poput Zagreba ili Splita, gdje bi se osigurala višemjesečna iskoristivost, pa makar to značilo da će na njemu igrati neki klubovi poput Dinama ili Hajduka. Postoji teza i da je u ovom trenutku puno bitnije od stadiona sagraditi trening centre koje bi koristile reprezentativne selekcije i to na više lokacija u Hrvatskoj, a ima i onih koji tvrde da u ovom trenutku, bez obzira na svu radost koju su nogometaši donijeli cijeloj naciji, nema smisla razmišljati o ulaganju u nogometnu infrastrukturu. Pogledajte u našoj anketi što kaže glas naroda.