SP za sva vremena

ANALIZA MUNDIJALA Ništa se, kad je Hrvatska u pitanju, ovaj put nije dogodilo slučajno!

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Nije slučajno u Rusiji Luka Modrić proglašen najboljim igračem prvenstva i postao jedan od najizglednijih kandidata za osvajanje FIFA-ine Zlatne lopte. Nije slučajno Ivan Rakitić odigrao najbolje utakmice u kockastom dresu



Sve je rečeno u ponedjeljak kada je Zagreb… Gorio! Spektakularan doček i više od pola milijuna ljudi u… Transu! Ima li bolje ocjene nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Naravno da nema!


Što će ti sve analize ovoga svijeta kada četvrtina građana izađe na ulicu i zdušno slavi najveći uspjeh u povijesti hrvatskoga sporta. A što se to točno dogodilo u Rusiji? Najviše će od svega reći jednostavna rečenica hrvatskoga izbornika Zlatka Dalića poslije pobjede nad Engleskom i plasmana u finale: »Dečkima poručujem: vi niste normalni!«. Najveća generacija hrvatskoga nogometa u Rusiji je premašila vlastite mogućnosti i zasjala punim sjajem. Predvođena izbornikom koji je konačno iz najboljih nogometaša koje Hrvatska ima izvukao ono najbolje u njima.


Nije slučajno u Rusiji Luka Modrić proglašen najboljim igračem prvenstva i postao jedan od najizglednijih kandidata za osvajanje FIFA-ine Zlatne lopte. Nije slučajno Ivan Rakitić odigrao najbolje utakmice u kockastom dresu. Nije slučajno u Rusiji Danijel Subašić dokazao klasu jednog od najboljih vratara na svijetu i doživio da njegov dres silno želi i planetarno popularniWill Smith. Nije slučajno u Rusiji Mario Mandžukić još jednom dokazao da najbolje igra u najvažnijim utakmicama. Nisu slučajno u Rusiji Dejan Lovren i Domagoj Vida briljirali i pobirali ovacije na najvećoj sceni Nije slučajno u Rusiji Ivan Perišić još jednom postao Ivan Grozni pred kojim strepe protivnički braniči i vratari. Nije slučajno u Rusiji eksplodirao Ante Rebić, od kojega su se suparnici odbijali kao od kamena. Nije slučajno Marcelo Brozović obarao trkačke rekorde.




Nije slučajno u Rusiji Hrvatska, poslije Belgije (14), postigla najveći broj golova iz igre (12). Nije slučajno Hrvatska u Rusiji imala najviše udaraca prema protivničkim vratima (115), niti se slučajno najučinkovitije branila. Ništa se u Rusiji, kad je Hrvatska u pitanju, nije dogodilo slučajno. Baš ništa. Poslije svega, uopće nije slučajno sve ono što se u ponedjeljak događalo u Zagrebu. Hrvatska je u Rusiji oduševila igrom, htijenjem, zajedništvom, požrtvovnošću… Veliki hrvatski igrači konačno su svijetu pokazali tko su i što su.