Trijumf u Zaprešiću

ZAPREŠIĆKIH DESET MINUTA Nogometaši Rijeke opet pobjeđuju, poraz od Gorice bio je samo loš dan!

Ivana Vaupotić

Riječani su u nastavku susreta slomili otpor Zaprešićana/D. JELINEK

Riječani su u nastavku susreta slomili otpor Zaprešićana/D. JELINEK

Povratak na mjesto debitantskog nastupa na riječkoj klupi Igoru Bišćanu je donio povratak na pobjedničku stazu, i to u furioznih deset minuta sredinom drugog dijela. Nedjeljno popodne u Zaprešiću definitivno je potvrdilo da je poraz u srazu s "Goricom" na Rujevici bio samo loš dan.



ZAPREŠIĆ Povratak na mjesto debitantskog nastupa na riječkoj klupi Igoru Bišćanu je donio povratak na pobjedničku stazu, i to u furioznih deset minuta sredinom drugog dijela. Nedjeljno popodne u Zaprešiću definitivno je potvrdilo da je poraz u srazu s “Goricom” na Rujevici bio samo loš dan.


Otvaranje utakmice pripalo je “Interu” koji je hrabro krenuo u napad, što mu je već u 2. minuti donijelo sasvim solidnu priliku za vodstvo. Antonio Bosec presjekao je dodavanje na trideset metara od gola “Rijeke”, sjurio se prema kaznenom prostoru i pucao iz idealne pozicije. No, lopta je okrznula Darija Župarića i otišla u korner.


Nije trebalo dugo čekati da “Rijeka” pohvata konce igre i preuzme inicijativu. Doduše, prilično jalovu. Lopta je, naime, često kružila oko domaćeg kaznenog prostora, ali nedostajao je kvalitetan zadnji pas koji bi otvorio priliku za stvaranje prijetnje. Uz to, dosta se inzistiralo na pokušajima prolaska kroz sredinu, gdje je bila najveća gužva.




Igrala se 22. minuta kada je Zoran Kvržić, koji je na ovoj utakmici bio vršitelj dužnosti desnog beka, probio svoj bok i uputio upotrebljiv centaršut u srce šesnaesterca. Na tu loptu je natrčavao Matej Vuk, ali njemu je u ključnom trenutku zasmetao Bosec, i ta je prilika otišla u nepovrat. Sedam minuta kasnije Tibor Halilović je udarcem sa dvadeset metara natjerao Mladena Matkovića na izbacivanje lopte u korner vršcima prstiju.


Zaprešićani su odmah uzvratili preko Josipa Brezovca i Karla Muhara. Prvome je Joao Escoval glavom blokirao udarac sa deset metara, izbacivši loptu u korner, nakon kojeg je drugi promašio okvir gola za desetak centimetara. Nešto kasnije Simon Sluga je obranio pokušaj Nikole Raka glavom, a na suprotnoj je strani Stjepan Lončar oprobao udarac s distance.Na isteku 41. minute “Interu” je priliku darovao kiks Petra Mamića, koji je na centru promašio loptu, otvorivši Goodnessu Ajayiju kompletan lijevi bok obrane gostiju. Srećom po nes(p)retnog Mamića, nekadašnji krilni napadač “Rijeke” mlako je pucao iskosa, pa Sluga nije imao težak posao. Sudačka nadoknada prvog dijela donijela, barem u nogometnoj teoriji, najbolju priliku za goste. Zaprešićani su nakon kornera za “Rijeku” izbacili loptu do Kvržića, koji je filigranski preciznim centaršutom pronašao usamljenog Escovala na vrhu peterca “Intera”. U praksi je Portugalac pokušao izvesti atraktivni poluvolej, a lopta se od njegovog koljena odbila daleko od gola.Početak drugog dijela obilježila je obostrano otvorena igra u kojoj nije bilo izrazitih prilika sve do 56. minute, kada je Karlo Muhar zaradio žuti karton zbog prekršaja na Haliloviću u zoni šuta. Jakov Puljić odapeo je po golu sa osamnaest metara, a lopta je zatresla prečku i odbila se van terena. Nešto kasnije Matej Vuk morao je izaći iz igre zbog ozljede, a umjesto njega je ušao Alexander Gorgon.


Nakon dvadeset minuta igre s gostujuće tribine zaprešićkog stadiona oglasilo se stotinjak pripadnika Armade, koji, nije na odmet podsjetiti, do sada nisu htjeli navijati za “Rijeku” zbog Igora Bišćana. Ovoga puta oni su svojim grlima podržali bijelu momčad, a zatim su prigodnim transparentom uputili posljednji pozdrav svom tragično preminulom prijatelju Dini Utješinoviću. Sve to Armada je začinila vulgarnim vrijeđanjem Damira Miškovića.



Igrala se 65. minuta kada je Maxvell Acosty sjajnim udarcem sa dvadeset metara natjerao Matkovića na još jednu intervenciju vrhovima prstiju. Lopta se odbila u polje, a u nastavku akcije riječki Ganac stigao dojuriti u srce kaznenog prostora i glavom pucati po golu. Matković je ovoga puta izbio loptu u korner koji je okrenuo utakmicu.


Naime, Kvržić je u 66. minuti prizemno izveo udarac iz kuta s desne strane, i to točno u prazan prostor prema kojem je nadirao Puljić. Udarac iz prve neobranjivo je usmjerio loptu u suprotni kut gola – 0:1.


Bio je to početak kraja za “Inter”, i to zahvaljujući pomoćnom sucu Goranu Patakiju koji tri minute kasnije nije primijetio da se Puljić nalazi u nedozvoljenoj poziciji, i to metar iza leđa obrane suparnika. Ta akcija je okončana nesebičnim proigravanjem za Lončara koji je u maniri prekaljenog golgetera postigao prvijenac u dresu “Rijeke” – 0:2.


Tu je postalo više nego jasno da će se gosti vratiti na Kvarner s bodovima. Zapravo, jedino se nije znalo koliko golova će primiti “Inter”. U 75. minuti “Rijeka” je gledatelje počastila najboljom akcijom na utakmci i povećala vodstvo. Gorgon je odigrao dupli pas s Halilovićem i izbio je pred Matkovića, a zatim je gurnuo loptu u prostor za Puljića koji je poentirao sa pola metra – 0:3.


Do kraja utakmice Zaprešićani su bili u velikoj panici svaki put kada bi “Rijeka” krenula u napad. No, na kraju su se izvukli sa samo tri gola u mreži, i to zahvaljujući Matkoviću koji je, za razliku od većine svojih suigrača, bio dovoljno koncentriran na svoj dio posla. 



Stadion SRC Zaprešić. Gledatelja: 400. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6,5. Pomoćnici: Pataki (Đakovo), Šarić (Županja). Strijelci: 0:1 Puljić (66′), 0:2 Lončar (69′), 0:3 Puljić (75′). Žuti karton: Muhar, Brezovec (Inter), Mamić (Rijeka).


INTER: Matković 7,5 – Bosec 5,5, Tatomirović 5, Šimunec 5, Valentić 5 – Brezovec 5,5, Muhar 6 – Ajayi 6 (od 86′ Haramustek -), Rak 6 (od 82′ Ljubić -), Serderov 5 (od 75′ Mišković -) – Kaluđerović 5,5.


RIJEKA: Sluga 6 – Kvržić 6,5, Župarić 6,5, Escoval 6,5 , Mamić 6 – Pavičić 6,5, Lončar 7 – Acosty 6,5 (od 84′ Bušnja -), Halilović 6,5 (od 76′ Murić -), Vuk 6,5 (od 61′ Gorgon 7) – Puljić 7,5.