Rujevička rapsodija

VATROMET GOLOVA Rijeka napunila zaprešićku mrežu i stekla ogromnu psihološku prednost uoči polufinala Kupa

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke sjajno su reagirali nakon posrtaja u Velikoj Gorici/V. KARUZA

Nogometaši Rijeke sjajno su reagirali nakon posrtaja u Velikoj Gorici/V. KARUZA

Riječani su do svoje 24. pobjede u ogledima sa "žutima" došli na krilima četverostrukog strijelca Jakova Puljića koji se sa 14 golova učvrstio na listi najboljih Rijekinih strijelaca. Bila je to jubilarna 500. pobjeda Rijeke u službenim utakmicama od osamostaljenja, dosad najuvjerljiva pobjeda "bijelih" u međusobnim utakmicama, jednom su slavili 5:1, triput po 4:0, ali dugo na travnjaku nisu djelovali tako suvereno...



RIJEKA Vatromet golova na travnjaku, vatromet na nebu iznad Rujevice. U jednoj od najdomljivijih prvenstvenih partija nogometaši Rijeke na Rujevici su “pregazili” Zaprešićane i pokazali koliki je ponor i razlika u kvaliteti između dva dijela ljestvice HNL-a. Ono što može radovati trenera Igora Bišćana brzi je oporavak nakon velikogoričkog udarca, raznovrsnost, pristup i disciplina u igri. Sve se to poklopilo i stavilo zagrebačkog stratega na klupi “bijelih” na slatke brige uoči polufinalnog kup dvoboja u Zaprešiću. U nogometu se nikad ne zna, ali prolaz Intera u pulsko finale Kupa Hrvatske bila bi prava mala senzacija.


Riječani su do svoje 24. pobjede u ogledima sa “žutima” došli na krilima četverostrukog strijelca Jakova Puljića koji se sa 14 golova učvrstio na listi najboljih Rijekinih strijelaca. Bila je to jubilarna 500. pobjeda Rijeke u službenim utakmicama od osamostaljenja, dosad najuvjerljiva pobjeda “bijelih” u međusobnim utakmicama, jednom su slavili 5:1, triput po 4:0, ali dugo na travnjaku nisu djelovali tako suvereno…


Već u tri minute završnice prvog poluvremena Rijeka je zakaparirala pobjedu. Svirana su joj dva udarca s “bijele točke” koje je Puljić prvo iz drugog pokušaja, a potom iz prvog sigurno izvevši najstrožu kaznu donio “bijelima” visoko vodstvo – 3:0.




A počelo je dalekometno. Brezovec je udarcem s 25 metara izvio Slugu koji je izbacio loptu u korner da bi potom dvaput uzvratio Puljić. Prvo je dobro tukao s više od 20 metara i prisilio Kelavu na paradu, a potom (20′) silovito odapeo s gotovo iste pozicije pri čemu je lopta uzdrmala vratnicu.


Bolja igra Riječana nagrađena je vodećim pogotkom, gosti su puno petljali pred šesnaestercem i nisu uspjeli očistiti loptu koju je prihvatio Halilović i prizemnim udarcem sa 17 metara pogodio kut Kelave – 1:0.


U 31. minuti dogodila se sporna situacija, Jasmin Čeliković koji je već imao javnu opomenu uklizao je u noge Muriću i dojam je zaslužio i drugi žuti karton i isključenje, no Vučković se nije odlučio na takvu odluku unatoč pritiscima domaćih igrača. No u 40. minuti Čeliković je morao pod tuš. Murić je tukao nakon odbijene lopte, a sudac procijenio da je Čeliković na putu prema vratima igrao rukom. Uz dosta protesta “žutih” Puljić je tukao s “kreča”, Kelava obranio njegov udarac, no lopta je opet došla do najboljeg strijelca “bijelih” koji ju je hladnokrvno ubacio u mrežu – 2:0.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 4.227. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) – 5,5. Strijelci: 1:0 Halilović (8′), 2:0 Puljić (41′), 3:0 Puljić (44′-11 m), 4:0 Acosty (48′), 5:0 Pavičić (58′), 6:0 Puljić (88′), Puljić (90′). Crveni karton: J. Čeliković (31′- drugi žuti).


RIJEKA: Sluga -, Kvržić 7, Župarić 7, Escoval 7, H. Smolčić 7, Pavičić 7,5 (od 73′ Punčec -), Lepinjica 7, Halilović 7,5, Murić 7,5 (od 82′ I. Smolčić -), Acosty 7 (od 65′ Čolak -), Puljić 8,5.


INTER: Kelava 6, Bosec 5, Buljat 5, J. Čeliković 5, I. Čeliković 5, Postonjski 5, Brezovec 5 (od 73′ Ljubić -), Čulina 5, Tsonev 5 (od 46′ Nekić 5), Rak 5, Serderov 5 (od 46′ Mamut 5).


 



U 44. minuti već je bio 3:0, duel Boseca i Acostyja sudac Vučković opet je ocijenio najstrožom kaznom, a Puljić prizemnim i jakim udarcem u kut drugi put svladao Kelavu.


I u nastavku je riječka momčad bila dominantna i za samo deset minuta potvrdila viskoku pobjedu. Prvo je Acosty (48′) ostao sam na dva metra nakon kornera Murića i lakoćom gurnuo loptu u mrežu, a potom se Puljić (58′) dobro namjestio na 17 metara i precizno pogodio sami kut – 5:0.


Sijevalo je i nadalje oko gostujućeg vratara. “Kelava izdrži!” moglo se čuti s tribina na kojoj su se gledatelji dobro zabavljali i velikim pljeskom u 63. minuti nagradili izlazak svog bivšeg igrača Brezovca.


Pljeskom je nagrađen i ulazak u igru Ivana Smolčića, na travnjaku su posljednjih desetak minuta zaigrala prvi put i dva blizanca, Ivan i Hrvoje rodom iz Gospića. Šlag na tortu bila donijela je završnica u kojoj je Puljić s dva nova pogotka zapečatio sudbinu Zaprešićana i uz Mirka Marića postao vodeći strijelac lige s 14 golova.