Pod riječkom urom O. Rivettija

Tri kralja s Rujevice: Damir, Srećko i Matjaž!

Orlando Rivetti

Neka je »folklor« (tako se kaže, Matjaž?) oko ugovora završio. Večeras Kek predstavlja svoju petu Rijeku. Generalna proba s Celjem. Za Europu i početak HNL-a sve u četiri dana u tjednu koji dolazi. Bez obzira na to što su prijateljske utakmice prevara, služe samo trenerima, bit će zanimljivo vidjeti Hebera. Trebao bi biti pojačanje, ali i ostale gladne vukove, koji su svoje ambicije privezali za Rijeku, Rujevicu i Keka...



Rekao bi Ćiro Blažević da su im bomboni ispadali iz usta. Čokoladni. Tri kralja s Rujevice, Damir, Srećko i Matjaž, obratili su se zabrinutom pučanstvu. S oltara press centra predsjednik uprave HNK Rijeka Damir Mišković svečano je objavio da Matjaž Kek i Srećko Juričić nastavljaju ravnati tvornicom »radosti i veselja« – Rujevicom. Sportski direktor Juričić kao mozak struke (naravno, Ivan Mance je prvi operativac…), trener Kek kao »Bosanac u Sloveniji«, šljaker na zelenom travnjaku. Zar je netko sumnjao da će biti drukčije? Rijeka je osvojila sve, prvenstvo i Kup, ponizila Dinamo nakon jedanaest naslova zaredom. Igrači su spremni za nove inozemne ugovore. Rijeka će zatvoriti još jedan proračun zahvaljujući Juričiću i Keku… Ali ne odmah, čekaju se kupci, prijelazni rok je tek počeo, a traje do kraja kolovoza. U međuvremenu će Damir Mišković igrati malo »Play Station« Lige prvaka. Sanjati ono što je Juričiću uspjelo kao igraču, igrati protiv Real Madrida i Juventusa. Na svim prošlosezonskim snagama (osim Andrijaševića), napasti onih petnaest milijuna eura Lige prvaka, što je više od Rijekina godišnjeg proračuna. Sanjati nije zabranjeno.


Za vrijeme Miškovićevog obraćanja narodu (Kek i Juričić imali su sporedne uloge) teško je bilo disati u prostorijama press centra na Rujevici. Od količine slave (zaslužene), koja se kao torta (svi bi se najeli) mogla rezati nožem zadovoljstva i ponosa. Nekada ne tako davno bila je to – gusta magla.


Damir Mišković je Riječanima i svima onima kojima je HNK Rijeka u srcu servirao svoje omiljeno jelo – mamutske kvarnerske škampe! U pet godina stvorio klub čije se ime izgovora s poštovanjem u cijeloj Europi. I Englezi su nedavno analizirali »fenomen Rijeka«. Od nasukane olupine u pet je godina stvorio ploveći hotel. Riječki »cruiser« Mišković počinje svoje peto putovanje europskim morima. Drugi put u svojoj povijesti, ali nikad do sada kao prvak države, u društvu – šampiona!




Najvažnije nismo saznali, koliko je Matjaž Kek dobio za trogodišnji ugovor. Poslovna tajna. One se obično otkriju kada dođe do sudovanja (Mamić nije asocijacija…), ali u slučaju Rijeke, Miškovića i Keka, ruku u vatru možete staviti, do toga sigurno neće doći. Kek je, navodno, imao 250.000 eura dok nije postao menadžer, 15. travnja 2015. (Ništa mi to ne znači, ja sam trener, rekao je tada…), te dobio podebljani ugovor. Moglo se pročitati. Sada je zaslužio dvostruko više (nije pristojno gledati u tuđi novčanik!) od onog početnoga prije četiri godine kada ga je Srećko Juričić doveo zabunom. Jer, u Sloveniju je bio otputovao po Bojana Prašnikara… Sudbina je tako htjela. Kek je, naime, sa svojim suradnicima u utrobi stadiona na Rujevici, čarobnjak koji stvara igrače i momčad – pobjeđujući. Svake godine ispočetka. Iako trenutačno ima na okupu nikad jaču momčad! Časti Mišković. Lijepo zvuči priča o riziku, na zadovoljstvo navijača. Nakon straha od rasprodaje. Mercato je tek otvoren, ne tuku se za Rijekine igrače, barem nema ponuda koji bi zadovoljila riječke apetite. Jer, i u velikim su klubovima uvijek svi na prodaju! Istina je negdje na sredini.


Nakon Aberdeena i Basaksehira, dvije eliminacije u dvije godine, Rijeka ima mogućnosti napasti barem Europsku ligu, skupnu fazu, tamo gdje je bila dvaput pod vodstvom Matjaža Keka. Prolaz u Stuttgartu otvorio je Riječanima vrata Europe. Sevilla se provukla na Kantridi. Pali su Standard (Liege) i novi prvak Nizozemske, nakon 18 godina – Feyenoord.


Što će biti dalje? Ovisi o tome kako ćemo raditi, a pokazali smo da znamo – raditi! Naglasak je na – raditi. Kekove su to bile riječi, ustvrdivši da je novi ugovor čast i priznanje.


Neka je »folklor« (tako se kaže, Matjaž?) oko ugovora završio. Večeras Kek predstavlja svoju petu Rijeku. Generalna proba s Celjem. Za Europu i početak HNL-a sve u četiri dana u tjednu koji dolazi. Bez obzira na to što su prijateljske utakmice prevara, služe samo trenerima, bit će zanimljivo vidjeti Hebera. Trebao bi biti pojačanje, ali i ostale gladne vukove, koji su svoje ambicije privezali za Rijeku, Rujevicu i Keka…


Rijeka snova, pjevao je Mišković u ranu zoru nakon osvajanja naslova prvaka. U »Karolini« je bilo nestalo »vatrene vode«, Moglo bi se ponoviti kada na Rujevici zasvira himna – Lige prvaka!