Sportski direktor 'Rijeke'

Srećko Juričić o pobjedi u Vinkovcima: ‘I u krizi smo pokazali da smo ozbiljan klub koji ne donosi brzoplete odluke’

Ivan Volarić

Znao sam da mora doći kraj negativnom nizu - Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Znao sam da mora doći kraj negativnom nizu - Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Naša ekipa opet raste, vjerujemo u dobar rezultat protiv Hajduka, da ćemo godinu završiti na pravi način jer ona je, bez obzira na sve, najuspješnija u povijesti kluba. Mala nestabilnost u rezultatu ne bi trebala zasjeniti sve ono dobro što je klub napravio – kaže Juričić



RIJEKA Za Srećka Juričića nekadašnji suigrači tvrde da mu je najveća kvaliteta bio urođeni instinkt da se pojavi u pravo vrijeme na pravom mjestu. Nije bio osobito brz pa se u svojoj bogatoj igračkoj karijeri morao oslanjati na kvalitetne procjene i čitanje igre kako bi odradio ono što se traži od njega.


Sportski direktor »Rijeke« eskivirao je širi razgovor nakon remija s »Interom« kao da je predosjetio da bi momčad mogla slaviti u Vinkovcima i na taj način naslutiti svoj izlazak iz rezultatske krize u koju je upala sredinom jeseni. »Bijeli« su u jednom trenutku imali samo jednu pobjedu u nizu od šest službenih utakmica.


Nezapamćenu crnu seriju  u »eri Mišković« prekinula je kup pobjeda u Velikoj Gorici pa remi protiv »Intera«, a onda i pobjeda u Vinkovcima. Dva i pol pozitivna rezultata (remi protiv Zaprešićana na Rujevici se ne može smatrati uspjehom) su malo rastjerali sive oblake nad Rujevicom uoči završnog dijela sezone.




– Znao sam da mora doći kraj negativnom nizu i da mora ponovo krenuti pozitivan niz jer imamo dobru ekipu – govori sportski direktor »bijelih«. – Naravno da treba malo vremena da se neke stvari poslože.


Tragedija i euforija


Niste u jeku krize posezali za uobičajenim metodama na novim prostorima, stali ste iza trenera i presjekli sve špekulacije oko Kekove smjene?


– Nastojali smo se tako ponašati od početka, da budemo stabilan i ozbiljan klub gdje se neće nakon pet, šest lošijih rezultata to doživljavati kao tragedija, isto tako da se neće padati u euforiju nakon nekoliko dobrih rezultata. Tako smo se, uostalom, i ponašali prošle sezone kada smo bili prvaci. Sada nam se nakon nekoliko godina dogodilo ono što nismo planirali, međutim, opet smo čvrsto ostali kod našega stava i pokazali da radimo ozbiljno i odgovorno, te da nećemo donositi brzoplete odluke.


Padovi su očekivani i normalni u svijetu nogometa, no, je li vas ipak iznenadio obim krize u koju ste upali?


– Nismo zadnjih godina bili u prilici biti u takvoj situaciji, međutim,  prateći nogomet u cijelom svijetu mogli smo naići na niz primjera i uvidjeti da se to događa ne samo nama. Poslije toliko godina u kojima je rezultat išao uzlaznom putanjom, sada rezultati nisu bili na toj razini, međutim, bili smo svjesni da tu treba vremena i strpljenja.


Osim sreće i sudačkih pogrešaka, koji su po vama uzroci kriznog razdoblja  u koji ste upali?


– Poklopilo se nekoliko stvari. Od mentalnog pražnjenja momčadi nakon osvajanja duple krune, preko kratke pauze između prošle sezone i početka priprema za ovu sezonu. Razlog je i puno odigranih utakmica u kratko vrijeme, prijelazni rok tijekom kojega misli igrača idu u drugom smjeru… Kada se sve to poveže,  onda to može dovesti do situacije u kojoj smo mi bili.


Pojačanja


Svi ti razlozi mogu opravdati slabije partije starodsjedioca, ali ne i igrača koji su dovedeni ovo ljeto da zamijene  otišle i donesu novu energiju i zanos u momčadi. Zbog čega ti igrači u visokom postotku ne igraju?


– Već sam objašnjavao, a sada ću ponoviti. Nije lako igračima koji su došli. Imamo ekipu koja je osvojila prvenstvo i kup, koja se plasirala u grupnu fazu Europske lige. Svi ti igrači su, osim trojice,  ostali u klubu. Kada dođe šest, sedam novih igrača, onda je normalno da ne mogu svi igrati jer slobodna su dva, tri mjesta u momčadi. Da igra više novih igrača,  onda ne bi igrali oni koji su prošle sezone osvojili duplu krunu. Ovo je period u kojima je normalan takav slijed događaja.


Ali, ne igra 11 istih igrača svaku utakmicu, europski ritam iziskuje širi izbor igrača koji će iznijeti gro tereta. Zašto ti igrači ne dobivaju više prostora u nekim utakmicama poput one s »Rudešom«, »Cibalijom«, »Goricom«…?


– Heber, Acosty, Punčec, Pavičić, Puljić, Mavrias… polako igraju. Njih šest, sedam je postalo standardno ili vrlo blizu takve uloge. To ipak nije malo. Oni imaju svoju minutažu i vjerojatno će dobiti više minutaže s vremenom. Nije bilo razloga da se mijenjaju igrači i ekipa koja je sve osvojila prošle sezone.


Dakle, vi smatrate da igrači koji su dovedeni prošlo ljeto imaju kvalitetu da mogu nadomjestiti one koji su otišli ili će uskoro otići?


– Vjerojatno će neke nadomjestiti, a neke neće. Vidjet ćemo kakva će situacija biti u ovom prijelaznom roku, a onda ćemo i reagirati.


Novi model


Izgubili ste prošloga ljeta samo tri igrača, Andrijaševića, Ristovskog i Bezjaka, no ispada  da su to bili vitalni igrači za igru ekipe?


– Svake sezone imamo sličnu situaciju, određeni broj igrača odlazi. U prošlosti su odlazili Benko, Kramarić, Moises, Mitrović, Lešković… Ne bih tu tražio razlog bilo čemu jer je to normalan slijed događaja. Način našega rada i života je takav da kroz prodaju najboljih igrača osiguravamo egzistenciju.


Mislite li da se moglo drugačije reagirati u slučaju odlaska Ristovskog i izvjesne prodaje Gavranovića?


– Već sam to objašnjavao i doista mislim da se nema smisla vraćati na te teme.



Koliko vam posao tijekom prijelaznog roka otežava činjenica da je pored »Dinama« i »Hajduka«, i »Osijek« postao važan faktor na skromnom hrvatskom tržištu igrača?– Sigurno da je teže dovesti igrača,  jer  pored nas i »Dinama« tu je sada i »Hajduk«, koji ima budžet na našoj razini i samim time jednake šanse da dovede igrača kao i mi. »Osijek« je došao na istu tu razinu, što logično  sužava manevarski prostor. Prije smo mogli iskoristiti lošiju financijsku situaciju u »Cibaliji« ili »Osijeku« i jeftinije dovesti kvalitetne igrače. Sada je to puno teže.Je li moguće da »Hajduk« plaća Josipa Radoševića preko 300 tisuća eura po sezoni?– Teško mi je govoriti o tome na konkretnom primjeru, ali vjerujem da su oni u stanju platiti igrača godišnje iznosom kojega spominjete.Pretpostavljam da znate te cifre jer  Radošević je ponuđen »Rijeci« prije nego što je otišao u »Hajduk«?– Ne volim zavirivati u tuđe dvorište, ali mogu ponoviti da je »Hajduk«  u stanju platiti igrača na razini iznosa o kojem govorite – rekao je Juričić.


Zbog čega niste prošloga ljeta u slučaju igrača, koji nisu željeli produžiti ugovore, postupili kao i godinu dana ranije s Matejom Mitrovićem i Markom Leškovićem, koji su uoči početka ljetnih priprema završili na tribinama. Ispostavilo se u konačnici da ste povukli dobre poteze?


– Mislite da je trebalo postali Gavranovića, Vešovića ili Ristovskog na tribine?


To je jedan od uobičajenih mehanizama uz pomoć kojih možete zaštiti financijske interese kluba?


– Nije isti trenutak bio ovoga ljeta i godinu dana ranije. Ovoga ljeta pred nama su bile kvalifikacije za Ligu prvaka, a to su bili naši najkvalitetniji igrači koji su pošteno odradili i još uvijek pošteno odrađuju svoj posao. Mislim da ne bi bilo korektno prema njima da smo ih poslali na tribine.


Predsjednik Damir Mišković najavio je neke nove trenutke  u životu kluba. Koliko će to utjecati na zimski prijelazni rok?


– Neće biti puno drugačije. Sigurno će biti ponuda za neke naše igrače, a sigurno je i to da ćemo trebati nekoga dovesti kako bismo zadržali jaku ekipu.


Prijelazni rok


Možemo očekivati odlazak desetak igrača?


–  Sigurno da će biti nekih promjena, ali neće biti većeg prometa igračima.



Predsjednik najavljuje da će se ubuduće više prostora u prvoj momčadi otvoriti za mlade igrače. Što to znači u praksi?–  Prvo i osnovno ostaje isto, dakle mi ćemo i nadalje nastojati sastaviti dobru, kompetitivnu ekipu, a drugo je da više mladih igrača bude bliže prvoj ekipi i da  iskoriste  priliku ako je dobiju. Imali li škola što  ponuditi prvoj momčadi?– Vjerujem da ima. Na tome ćemo više raditi, da im omogućimo više šansi. Naravno, svi znamo da je vrlo delikatan prijelaz iz juniora u seniorski nogomet. Međutim, u cijelom svijetu postoje modeli kako to ostvariti, pa ćemo ga i mi pronaći – rekao je Juričić.


Borba za obranu naslova prvaka je objektivno izgubljena?


– Razlika u bodovima s »Dinamom« je velika i teško se to može nadoknaditi. Sportski se nadati i mi ćemo sigurno sve napraviti da odigramo što bolje u nastavku sezone, da osvojimo što više bodova i da budemo što bolje plasirani. Znamo koji su nam ciljevi, to je u prvom redu nastup u Europi, dakle plasman među prva tri-četiri.


Žalite li za propuštenom prilikom, plasmanom među 32 ekipe u Europskoj ligi, što bi bio fantastičan uspjeh?


– Bilo bi lijepo da smo ušli u Ligu prvaka ili drugi krug Europske lige,  ali mi smo se ipak dobro predstavili u Europi ove sezone. Bitna je razlika u odnosu na prijašnje sezone igranja u skupnoj fazi Europske lige. Sjećate se prve sezone kada smo igrali skupine, nismo na gostovanjima uopće mogli postići gol. Sada smo na svim gostovanjima u skupini postigli dva gola i više. Normalno da to ovisi i o kvaliteti ekipe, ali u prvom redu o mentalitetu. Osobno sam jako zadovoljan i ponosan na naše igre u Europi.


U subotu je na Rujevici jadranski derbi, tražite pobjedu na domaćem terenu nakon gotovo tri mjeseca?


– Naša želja je da svaku utakmicu pobijedimo, a situacija je takva da se ponekad dogodi drugačije. Naša ekipa opet raste, vjerujemo u dobar rezultat protiv »Hajduka«, da ćemo godinu završiti na pravi način jer ona je bez obzira na sve,  najuspješnija u povijesti kluba. Počeli smo osvajanjem Atlantic kupa u Portugalu, nastavili osvajanjem prvenstva, pa Kupa Hrvatske da bismo  sve zajedno zaokružili plasmanom u skupnu fazu Europske lige. Prethodno smo u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacili suparnika kao što je »Salzburg«. Ovu godinu moramo pamtiti po tome i da mala nestabilnost u rezultatu ne bi trebala zasjeniti sve ono dobro što je klub napravio – rekao je Juričić.