Koprivnička premijera

ŠOK U ZAVRŠNICI Rijeka olako prokockala vodstvo, Bačelić-Grgić iskoristio beskrvno razdoblje “bijelih”

Ivana Vaupotić

Ivan Krstanović (Slaven Belupo), Mirko Antonio Čolak i Roberto Punčec (Rijeka)/Foto D. LOVROVIĆ

Ivan Krstanović (Slaven Belupo), Mirko Antonio Čolak i Roberto Punčec (Rijeka)/Foto D. LOVROVIĆ

Dugo očekivano gostovanje kod Slaven Belupa u Koprivnici donijelo je nastavak bodovno uspješne serije Rijeke, no taj remi nikako ne bi smio zadovoljiti Igora Bišćana i njegov stručni stožer. Jednostavno, u igri je bilo previše oscilacija, s time da se sve to razvuklo od odličnog do očajnog.



KOPRIVNICA Dugo očekivano gostovanje kod Slaven Belupa u Koprivnici donijelo je nastavak bodovno uspješne serije Rijeke, no taj remi nikako ne bi smio zadovoljiti Igora Bišćana i njegov stručni stožer. Jednostavno, u igri je bilo previše oscilacija, s time da se sve to razvuklo od odličnog do očajnog.


Kao buđenje medvjeda iz zimskog sna. Tako je izgledala igra društva s Rujevice u početnim minutama dvoboja na Gradskom stadionu Ivan Kušek Apaš. Napadačke kombinacije bile su trome i usporene, a dvije-tri reakcije prilikom iznošenja lopte iz obrane navijačima Rijeke su sasvim sigurno priuštile religijsko iskustvo, u obliku prizivanja božje pomoći.


Srećom po goste, sve to nije dugo trajalo. Nakon pomalo konfuznih prvih desetak minuta, Rijeka se pribrala i počela pokazivati tragove izdanja koja su joj u završnici jesenskog dijela sezone donijela niz satkan od osam pobjeda i jednog neriješenog rezultata. Istina, nije bilo izrazitih prilika, ali da su centaršutevi bili malo odmjereniji, vjerojatno bi domaći vratar Ivan Filipović imao puno posla.


Ozljeda Raspopovića




Igrala se 28. minuta kada je na suprotnoj strani Stipe Bačelić-Grgić dao filigranski preciznu loptu u dubinu za Marka Karamarka na desnoj strani. Bek Slaven Belupa našao se oči u oči sa Simonom Slugom, ali nije se proslavio. Preciznije, nabio je »bekovsku« preko gola.


Koprivničani su nakon toga imali kratkotrajnu inicijativu, a Rijeku je djelomično ukočila ozljeda Momčila Raspopovića koji je u 36. minuti morao prepustiti svoje mjesto Joaou Escovalu. Međutim, gosti su se vrlo brzo pribrali i zagospodarili terenom. Štoviše, u završnici prvog dijela Slaven Belupo je opasno visio.


Prvo je u 41. minuti Dario Čanađija odlično proigrao Maxwella Acostyja, koji se očigledno nije nadao takvom potezu i kasno je krenuo. Doduše, Ganac je stigao loptu, ali njegovo oklijevanje Filipoviću je dalo dovoljno vremena da istrči i sačuva svoju mrežu.


Igrala se 44. minuta kada je pritisak Rijeke donio slobodan udarac na 25 metara od domaćeg gola. Zoran Kvržić gurnuo je loptu za Petra Mamića, koji je bez puno razmišljanja lansirao »bombu«. Na putu prema golu lopta je okrznula jednog igrača Slaven Belupa i promijenila smjer, ali Filipović je u padu uspio ispružiti ruku i intervenirati.


Nakon petnaestominutnog odmora u svlačionici, Riječani su nastavili tamo gdje su stali u prvom dijelu. No, razlika je bila u tome što su ovoga puta bili osjetno precizniji. Tako je u 48. minuti Mamić centrirao s lijevog boka na visinu druge stative, gdje je Antonio Mirko Čolak glavom vratio loptu u sredinu, i to na glavu Acostyja koji zatresao mrežu nemoćnog Filipovića – 0:1.


Nowakova greda


U tim trenucima Slaven Belupo je bio zreo za nokaut. No, Rijeka je nepreciznim dodavanjima uspjela upropastiti dvije odlične prilike u kontrama koje su mirisale na drugi gol. Kako to već biva u sportu, kiksevi su suparniku pružili priliku da se pribere.



KOPRIVNICA Gradski stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 584. Sudac: Ivan Vučković 6,5. Pomoćnici: Krmar, Ambrinac (Svi Zagreb).


Žuti karton: Goda (Slaven Belupo), Punčec, Čolak (Rijeka).


Strijelac: 0:1 Acosty (48′), 1:1 Bačelić-Grgić (85′).


SLAVEN BELUPO: Filipović 7,5 – Karamarko 6, Nowak 6, Šarlija 6, Goda 6 – Vidović 6 – Bongongui 5,5 (od 52′ Mladen 6), Plantak 6 (od 74′ Jajalo -), Bačelić-Grgić 6,5, Doležal 6 (od 84′ Dolček -) – Krstanović 6.


RIJEKA: Sluga 6,5 – Raspopović – (36′ Escoval 6), Župarić 6, Punčec 6, Mamić 6 – Pavičić 7, Lončar 6 – Kvržić 5,5, Čanađija 6 (od 81′ Halilović -), Acosty 6,5 – Čolak 5,5 (od 88′ Puljić -).



 Tako su u 56. minuti milimetri dijelili Slaven Belupo od izjednačenja. Bačelić-Grgić ubacio je u sredinu iz slobodnog udarca s desne strane, a Krystian Nowak glavom je lansirao loptu prema golu. Srećom po Rijeku, zatresao je prečku, a Mihael Mladen je lansirao odbijanac prema semaforu.

Vrlo brzo se ispostavilo da se Rijeka vratila na način funkcioniranja s početka utakmice. Predaja lopte u nekim je trenucima tjerala Bišćana u očaj, a obrambene reakcije nudile su zbunjenost i laganu paniku. Zapravo, kada se u obzir uzme furiozna igra na kraju prvog i početku drugog dijela, takav pad je jako teško objasniti.


U tom je razdoblju igre jedinu olakotnu okolnost za Rijeku predstavljao rezultat na semaforu. Sve ostalo bilo je na strani Slaven Belupa koji je svim silama tražio put do izjednačenja. U izostanku rješenja kroz igru, Rijeka se morala osloniti na individualnu kvalitetu.


Tako je u 82. minuti Domagoj Pavičić predriblao trojicu suparnika i dao dubinski pas za Čolaka čiji je udarac iskosa s desne strane Filipović uspio odbiti nogom. Na odbijanac je natrčao Tibor Halilović, koji je samo minutu ranije zamijenio Čanađiju, ali Zvonimir Šarlija uspio je zasmetati taman toliko da lopta ode u korner.


Kazna za propuštene prilike i beskrvna razdoblja u igri stigla je u 85. minuti, i to iz ničega. Naime, tada se lopta odbijala po kaznenom prostoru Rijeke i činilo se da neće biti nikakve opasnosti. Međutim, mlake reakcije gostujućih igrača na koncu su Bačeliću-Grgiću pružile priliku da iz blizine preuzme nagradu za požrtvovnost svojih suigrača – 1:1.