Nema rasprodaje?

Rijeka licitira s Bolognom oko Hebera: Dva prava transfera zatvorit će proračun za cijelu godinu

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Bradarić je najvjerojatnije bivši igrač »Rijeke«, a mogao bi to uskoro biti i Heber. Talijanski prvoligaš »Bologna« spreman je platiti dva milijuna eura. »Rijeka«, navodno, traži milijun više



RIJEKA Nakon makedonskog reprezentativnog stopera Darka Velkovskog iz »Vardara« i Marija Pavelića, desnog bočnog iz bečkog »Rapida«, prvog dana priprema nogometaša »Rijeke« potpis na ugovor stavio je Stjepan Lončar, mladi BiH reprezentativac izbornika Roberta Prosinečkog.


Na prvom treningu Matjaž Kek imao je 29 igrača, čak četiri vratara, a peti, Nevistić na posudbi u »Varaždinu«, dobio je dodatni odmor. Na popisu onih koji su dobili produženi odmor su Čanađija, vraćen s posudbe ljubljanskoj »Olimpiji«, te juniori »Rijeke« Ristovski i Liber. Neće se vratiti Australac Davidson. Nakon posudbe »Olimpiji« nova destinacija mogla bi biti – Australija. Neizvjesno je što će biti s Ajayijem i Solomonom. Na Rujevici više ne stanuje niti Grk Mavrias.


Florentin Matei je s posudbe u Rumunjsku za 500.000 eura preselio u UAE, u »Al Ittihad Kalba«, klub kojeg je tri godine vodio Srećko Juričić. Posudbu Marina Tomasova (Astana) u novac su pretočili sportski direktor Srećko Juričić i njegov prvi suradnik Ivan Mance, »Rijeka« je sve naplatila milijun eura. Nešto manje, 800.000 eura, platili su otkupninu »Pescari« za Darija Župarića.




Matjaž Kek je nekada kukao za stoperima, sad ih ima previše. Osim standardnih Župarića i Punčeca, barem je tako bilo prošle sezone, tu su još Escoval i Velkovski, pa bi Čeliković mogao na posudbu… Poziciju stopera, osim toga, mogu odraditi Žuta i Capan. »Rijeka« za sada ne traži alternaciju za Žutu na lijevom bočnom, mladi Danijel Štefulj je zanimljiv materijal…


Nakon što je u šampionskoj godini Damir Mišković potrošio 20-ak milijuna eura, a prošle sezone budžet smanjio za 30 posto, sada bi Riječani morali zatvoriti proračun od desetak milijuna eura. Od kolovoza Rječani će, kako tvrdi Mišković, biti čisti, bez obveza prema nekadašnjem partneru, zakladi Social Sport. Živjeti od svog rada na Rujevici nije floskula. Stvarati igrače pobjeđujući, poglavito u Europi. Ove sezone ulazak u skupnu fazu Europske lige vrijedi 2,92 milijuna eura! Velkovski, Pavelić i Lončar nova su imena u Kekovoj radionici.


»Lokomotiv« iz Moskve, klub Vedrana Ćorluke, zaintersiran je za Filipa Bradarića. Pregovori su odmakli, u igri je šest milijuna eura. Nije još odustala »Parma«, spremna je ponuditi više od prvotna četiri milijuna eura za riječkog reprezentativca.


Bradarić je najvjerojatnije bivši igrač »Rijeke«, a mogao bi to uskoro biti i Brazilac Heber. Talijanski prvoligaš »Bologna« spremna je platiti dva milijuna eura. »Rijeka«, navodno, traži milijun više, što je razumljivo. Damir Mišković, Srećko Juričić i Ivan Mance, znaju svoj posao. Godinama se na skliskom terenu »mercata« snalaze kao ribe u vodi. Za Hebera sutra mogu dobiti više, a Kek bi im bio zahvalan da mu bude na raspolaganju za europsku scenu.


»Rijekin« trener trenutačno, bez Bradarića, ima na raspolaganju sve prošlosezonske igrače, a tu su i tri prinove, dok nekoliko mladih igrača kuca na vrata prve momčadi. Bit će zanimljivo vidjeti tko će istrčati na travnjak 22. lipnja protiv »Balzana«, drugoplasirane ekipe prvenstva Malte. Odnosno tko će od više od 30 igrača izboriti mjesto u autobusu koji će 2. srpnja krenuti na pripreme u Kranjsku Goru.


Trenutačno bi prva momčad mogla izgledati ovako (u rasporedu 4-2-3-1): Sluga – Raspopović, Župarić, Punčec, Žuta – Grahovac, Pavičić – Acosty, Gorgon, Heber – Čolak. Bisernog igrača Domagoja Pavičića vratili smo na Bradarićevo mjesto zadnjeg veznog s pozicije svjetionika igre prema naprijed, iza prvog napadača, da bi napravili mjesto Gorgonu.


»Druga postava« danas bi izgledala ovako: Prskalo – Pavelić, Escoval, Velkovski, Štefulj – Capan, Lončar – Kvržić, Božinov, Črnic – Puljić.


Ne treba zanemariti made snage – Vuka, Mitrovića, Libera, Ristovskog… Tu je i Turčin koji se vratio s posudbe iz »Rudeša«, a Dangubić čeka svojih pet minuta. Silno se trudi internacionalac Božinov…


Kekovu oku ništa ne može promaknuti, pa je tako od prvog dana počela bitka za prvi sastav, rezervnu klupu i – mjesto u klubu. Konkurencija je velika, koliko je i kvalitetna najbolje zna Matjaž Kek. Ali, filozofija je to »Rijeke«, način života, kao i parola navijača…