Aleš Kačičnik

ROŽMANOVA DESNA RUKA: Nadamo se dobrom rezultatu na proljeće, Europi i da ćemo prodati kojeg igrača

Denis Frančišković

Aleš Kačičnik/Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Aleš Kačičnik/Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Svi su nas prihvatili, dišu jedan za drugoga i znaju što nam je cilj. Ostvarili smo međusobnu harmoniju i na njoj možemo puno toga graditi - kaže pomoćni trener Rijeke



RIJEKA Nogometaši Rijeke u petak su zaključili prvu fazu istarskih priperama iza koje je poraz od češkog prvoligaša Slovačko (1:2) i pobjeda nad mađarskim drugoligašem Budafokijem (1:0). U ponedjeljak momčad kreće iznova put Umaga, a u srijedu će odigrati i posljednju utakmicu (Triglav) pred generalku na Rujevici (Olimpija). Uz igrače velik dio posla bio je i na stručnom stožeru kojeg predvodi slovenski stručnjak Simon Rožman, a u kojem su još pomoćni treneri Aleš Kačičnik i Danko Matrljan, trener vratara Gojko Mrčela, kondicijski trener Aris Naglić i analitičar Alen Obrez.


– Sve u svemu prvi dio priprema je protekao jako dobro, najvažnije je da nema nekih većih ozljeda, Velkovski ima tek neku manju upalu. To je i bit priprema, da budu svi zdravi i da se svi mogu nametnuti – kaže Aleš Kačičnik, prvi Rožmanov asistent, koji je po dolasku novog trenera i prvi vodio momčad protiv Varaždina s obzirom na Simonovu zabranu vođenja jedne utakmice koju je dobio u Sloveniji.


– Sa Simonom sam od početka kad je postao prvi trener Celja, znači od 2014. godine. Godinu i pol bili smo u Celju, potom tri u Domžalama i evo nas sada u Rijeci. Od početka sam mu pomoćnik i suradnja je stvarno dobra. No, mi se poznajemo već cijeli život, iz istog smo kraja, ja sam po završetku karijere krenuo u trenere i počeo se školovati, jednu godinu trenirao klince, a Rožman je već postao glavni trener. Od tada je krenula naša suradnja, a i imamo sličan pogled na nogomet. I sličnu filozofiju – prisjeća se Kačičnik.


Svjetski trendovi




Razmišlja li jednog dana i sam preuzeti vođenje neke seniorske momčadi?


– To su me već dosta puta pitali, ali uvijek kažem da nije lako biti i dobar pomoćnik. Sad sam se tu našao, moram još završiti UEFA Pro licencu jer sam se kasno počeo školovati. No, nikad ne reci nikad. Sad se osjećam super i u ovoj ulozi, volim ovaj dio posla i sada nemam pretjeranu želju da budem prvi trener.


Aleš je u Umagu bio stalno uz ogradu, sa svojstvenom gestikulacijom i podrškom igračima. U svemu s puno energije i emocija…


– Na treningu sam većinom zadužen za obrambeni dio momčadi i igre. Kad radimo po grupama Matrljan ima jednu, ja drugu grupu. Kad igramo 11 na 11 Danko i Simon gledaju fazu napada, ja fazu obrane. Osim toga, drugi dan vodim trening s momčadi koja nije igrala. Radim i individualne analize s obrambenim igračima te tako ide već pet godina.


S obzirom na sve što se događa oko Rijekinog novog stožera jasno je da se radi o struci koja teži modernim trendovima i inovacijama koje iz dana u dan dolaze u svijet nogometa.


– Već u filozofiji Rožmana je napadački nogomet. Za to trebaju neki preduvjeti, no u svakom slučaju težimo tome. Istina, pratimo trendove svjetskog nogometa, a sad ostaje pitanje koliko ćemo u tome uspjeti. Stožer nam je stvarno super i to je preduvjet dobrog rada. Stvarno se dobro razumijemo, nitko nema neki svoj ego pa niti Danko koji je više od nas prošao u karijeri. Nadam se da će tako ostati i dalje.


Dobar štimung


Većinski slovenski stožer došao je u nezgodnom trenutku klupskih turbulencija.


– Istina, ali ljudi su stvarno jako dobri, i u klubu i oko njega, nemam zasad nikakvo neugodno iskustvo. Tu su i predsjednik i sportski direktor, okolina je stvarno jako dobra i pozitivna. Uvjeti su vrhunski, druga je ovo razina nego u Sloveniji. I nogomet je na višoj razini. I sve oko njega.


Ocjena polusezone iz kuta prvog pomoćnika. Rijeka je ove jeseni pokazivala svakojaka lica.


– Polusezona je bila dobra. Došli smo na sredini polusezone što je svakom treneru teško, ali napravili smo, po mojoj ocjeni, dobar posao. Bilo je nekoliko posrtaja, ali digli smo se. Nadam se da ćemo se dignuti još stepenicu više. Mi želimo dobiti svaku utakmicu. Poraz od Dinama? A nije bilo lako. Kao niti nakon svakog poraza. S druge strane, zacijelili smo »rane« s Hajdukom. Nadam se da ćemo se barem malo približiti Dinamu i da ćemo svakom biti neugodan suparnik.


U rezultatski najbolnijem trenutku momčad se ipak uspjela izdići.


– Mi smo se tada maknuli četiri dana u Čatež. Poradili smo na igri i digli se u smislu »team buildinga« i to nam je kasnije donijelo niz dobrih rezultata. Štimung u momčadi je sada dobar, igrači su svi skupa, vidi se da uživaju u radu… Vjerujem da će to prenijeti na igralište sada kad malo prođe umor iz nogu.


Postotak, dva


Rijeka je ove polusezone dobila dosta jeftinih golova. Što bi trebala posebno dodatno poboljšati da bude puno bolja?


– Teško pitanje. Svaki igrač mora prije svega raditi na sebi i vidjeti koje stvari može poboljšati. I taktički i kondicijski i izvan terena. Ako svatko to digne za postotak, dva, već ćemo možda biti bolji za 20-ak posto. Mi ćemo učiniti sve da im pomognemo na tom putu. Tu sam optimist jer igrači sve upijaju i prihvaćaju naše sugestije.


Je li kao netko od igrača ove polusezone posebno iznenadio?


– Teško mi je bilo koga izdvojiti. Svi su nas prihvatili, dišu jedan za drugoga i znaju što nam je cilj. Ostvarili smo međusobnu harmoniju i na njoj možemo puno toga graditi. Imperativi? Sami sebi postavljamo imperative i visoke ciljeve. Nešto su ciljevi, nešto je realnost. A ja se nadam najboljem na kraju sezone, da ćemo imati dobar rezultat, ući u Europu i prodati kojeg igrača.


U sadašnjoj situaciji radi se kao da više neće biti odlazaka…


– Ne opterećujemo se time. Kad bi stalno razmišljali o mogućim odlascima, ne bismo mogli raditi. Nema tu velike filozofije, ako netko ode moramo ga nadomjestiti s drugim igračem. Galović? Vidi se da dečko zna, da je radnik i iskusan. Mislim da će nam biti od velike pomoći – zaključuje Kačičnik.