Slaven Belupo vs. Rijeka

REMI ZA KRAJ Nogometaši Rijeke novom podjelom bodova u Koprivnici zaključili sezonu

Ivana Vaupotić

Nogometaši Rijeke bili su bliže pobjedi od svojih domaćina/D. KOVAČEVIĆ

Nogometaši Rijeke bili su bliže pobjedi od svojih domaćina/D. KOVAČEVIĆ

 Zadnja službena utakmica u još jednoj trofejnoj sezoni Rijeci je donijela još jedan remi na gostovanju kod Slaven Belupa. Iako taj dvoboj nije imao bodovni značaj, jer obje momčadi nisu mogle ni gore ni dolje na tablici HT Prve lige, igrači su dali sve od sebe. Preciznije rečeno, niti jedna sekunda nije odigrana u revijalnom tonu.



KOPRIVNICA Zadnja službena utakmica u još jednoj trofejnoj sezoni Rijeci je donijela još jedan remi na gostovanju kod Slaven Belupa. Iako taj dvoboj nije imao bodovni značaj, jer obje momčadi nisu mogle ni gore ni dolje na tablici HT Prve lige, igrači su dali sve od sebe. Preciznije rečeno, niti jedna sekunda nije odigrana u revijalnom tonu.


Budući da je kapetanu Slaven Belupa Mateasu Deliću ovo bila tristota utakmica u dresu matičnog kluba, njegovi suigrači bili su odlučni u namjeri da ga za jubilej počaste pobjedom nad osvajačem Hrvatskog nogometnog kupa. U prvih deset minuta Koprivničani su krenuli u juriš na gol Rijeke, ali nisu uspjeli napraviti ništa konkretno. Nakon toga uspostavljena je ravnoteža na terenu.


Nije na odmet istaknuti da su oba trenera, domaći Ivica Sertić i gostujući Igor Bišćan, u zadnjem kolu sezone odlučili pružiti priliku nekolicini igrača iz inkubatora svojih klubova. Ta koprivnička i riječka mladost dodatno je začinila utakmicu, svojim angažmanom i zalaganjem. Kada se sve skupa sagleda, bila su to odlične odluke dvojice stručnjaka.




Prva opasna situacija u izvedbi Rijeke stigla je u 12. minuti, kada je povratno ubacivanje Maxwella Acostyja s lijevog boka stigla do Milana Ristovskog, na deset metara od gola. Uslijedio je udarac iz prve, nakon kojeg je lopta prihujala malo preko gola. Obostrano otvoreni gard svim akterima je pružao puno prilika za isticanje, a iste su bolje koristili braniči i golmani.


Tako je u 31. minuti Rijeka imala još jednu odličnu priliku za vodstvo. Nakon dvije vezane panične reakcije koprivničkih igrača, lopta je na lijevoj strani šesnaesterca stigla do Stjepana Lončara, koji nije puno oklijevao. Njegov udarac prema suprotnom kutu nije bio pretjerano snažan, ali imao je sasvim solidnu dozu preciznosti. Na Lončarovu žalost, gol Slaven Belupa čuvao je dvometraš Ivan Filipović, koji se uspio dovoljno pružiti da vršcima prstiju zaustavi loptu.


Drugi dio ponudio je identičnu sliku na terenu. Obje momčadi beskompromisno su tražile gol, a u takvoj konstelaciji snaga bilo je dosta grešaka, pogotovo u situacijama kada je trebalo uputiti kvalitetan zadnji pas. No, sve to se promijenilo u 57. minuti, kada je Marko Iharoš dao sjajno odmjerenu loptu u dubinu za Mateusa Limu.


Udarac koprivničkog Brazilca Andrej Prskalo je sjajno obranio, a nakon toga je izostala reakcija riječke obrane. Tako se lopte dokopao Karlo Plantak. No, Prskalo je još jednom fenomenalno reagirao, s time da se lopta odbila prema granici igrališta. Igrači Rijeke su stali, očekujući korner, a uporni Iharoš stigao je loptu i pronašao Plantaka pred golom – 1:0.


Radost Koprivničana trajala je točno sedam minuta, odnosno do još jedne odlične duge lopte iz nogu Joaoa Escovala, koji je tim proigravanjem podsjetio na asistenciju za Zorana Kvržića na finalu Kupa. Ovoga puta riječki Portugalac je dijagonalom s desne strane uposlio Acostyja, koji je umirio loptu i naciljao suprotni kut – 1:1.


Nakon izjednačenja Rijeka je preuzela inicijativu, ali izostale su prave opasnosti po Filipovićev gol. Deset minuta kasnije, Slaven Belupo se oporavio od šoka i krenuo je po drugi gol. Međutim, ni tu nije bilo akcija koje bi Prskala stavile na iskušenje. Opet, igračima obje momčadi mora se odati priznanje za upornost.


Igrala se 79. minuta kada je Ristovski s desne strane domaćeg kaznenog prostora ubacio loptu na deset metara od suprotne stative. Acosty je u padu pucao iz prve, a taj je prizemni udarac protutnjao pokraj gola. Deset minuta kasnije Robert Murić je ubacio sa skoro istog mjesta na desnoj strani. Ovoga je puta na loptu natrčao Tibor Halilović, a Filipović je maestralnom obranom sačuvao svoju mrežu. Bila je to zadnja prava prilika za gol na utakmici.



KOPRIVNICA Stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 872. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) 6,5. Strijelci: 1:0 Plantak (57′), 1:1 Acosty (64′). Žuti kartoni: Martinaga, Mladen (Slaven Belupo). 


SLAVEN BELUPO: Filipović 8 – Iharoš 7, Međimorec 6,5, Nowak 6,5, Martinaga 6,5 – Puclin 6,5 (od 60′ Bongongui 6,5), Vidović 6,5 (od 73′ Mladen -), Plantak 7 – Bogojević 6,5 (od 78′ Dolček -), Lima 6,5, Delić 6,5.


RIJEKA: Prskalo 7 – Braut 6,5, Escoval 7, Punčec 6,5, H. Smolčić 6,5 – Lepinjica 6,5 – Murić 6,5, Bušnja 6,5, Lončar 6,5 (od 70′ Halilović -), Acosty 7 – Ristovski 6,5 (od 80′ Liber – ).