Uvjerljiva pobjeda

Pravi razlog trijumfa: Rožman se posvetio i defenzivi, a Rijeka odmah postala druga momčad

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Najnoviji trijumf »bijelih« imao je bitan pomak i svoj poučak. Rijeka nije bila orijentirana isključivo napadački, Simon Rožman je puno više pozornosti posveti bloku i obrani i - dobio momčad. I to onu koja je pored Dinama (19) sakupila najviše gostujućih bodova (18)



RIJEKA – Desetominutna nevera s Kvarnera odlučila je najnoviji, 141. Jadranski derbi u Rijekinu korist, splitski »hajduci« u lovu na izjednačenje kiksali su (Hamza), a potom nisu znali što ih je snašlo. Raspopović, Gorgon, Halilović…


Tri bolna udarca za prizemljenje Hajduka i prvi ovosezonski poraz na domaćem travnjaku. Šok i nevjerica na jednoj, slavlje i oduševljenje na drugoj strani. No, to su draži jadranskih derbija, ali i ovosezonskog izdanja HNL-a u kojem Rijeka torpedira »bile« sa 4:0, izgubi od Dinama 0:5, a onda ti isti Splićani pobijede »modre« i uzmu im bod u Maksimiru.


Bilo kako bilo, premijera Simona Rožmana na Poljudu je i više nego uspjela, salve kritika na njegov račun brzo su zamijenile pohvale. Najnoviji trijumf imao je bitan pomak i svoj poučak. Rijeka nije bila orijentirana isključivo napadački, Rožman je puno više pozornosti posveti bloku i obrani i – dobio momčad. I to onu koja je pored Dinama (19) sakupila najviše gostujućih bodova (18).




– Igrači su uvidjeli da na terenu ne možemo jedan bez drugog, da treba ginuti. S druge strane u ovaj susret uklopili su i emociju, bez koje ništa ne ide. Zato sam bio jako radostan nakon utakmice kad sam vidio kako su se radovali – kaže trener Rožman.


– Pokazalo se ono što smo i očekivali. Ako izdržiš Hajdukov pritisak prvih 15-ak minuta kada je nošen publikom i imaš malo sreće, odmah se otvara prostor na drugoj strani. S našom brzom tranzicijom znali smo da ćemo doći do svojih prigoda.


Rožman tvrdi kako nije bilo sve savršeno, ali je bilo jako pametno odigrano.


– Igrači su sigurno bili motivirani, željeli su pokazati da nije sve tako loše i da se polako dižemo. Nismo još na razini na kojoj bismo htjeli, ali sigurno smo napravili jedan mali pomak. Daleko od toga da je sve bilo savršeno, kontinuirani napad je onaj na kojem moramo stalno raditi. Puno toga treba ispraviti, ali treba dečkima i čestitati, velik je pritisak bio uoči ove utakmice, ali sve smo odradili pametno.


Sadržaj i prilagodba


No, bodovi s Poljuda neće puno značiti ne pobijede li Istru 1961 u sljedećem kolu, ali i Varaždin u drugoj domaćoj utakmici završnice sezone.


– Okrećemo ploču prema Istri koja je za nas vrlo bitna. Na Rujevici nismo imali dobra izdanja. Želimo pobijediti u te dvije utakmice i razmišljamo u tom smjeru. Više razmišljanja o obrani? Pa da, jer smo u situaciji da želimo bodove, a nemamo puno vremena za stvaranje sadržaja na terenu. Moramo se prilagođavati – kaže Rožman.


Kapetan Alexander Gorgon davao je ritam igri, zabio i promašio jednu veliku prigodu.


– Utakmica je protekla u skladu s našim najboljim očekivanjima. Znali smo da moramo biti iza u bloku, da moramo biti kompaktni… Uz to da moramo iskoristiti jednu ili dvije prilike. Naravno, nitko nije očekivao da ćemo zabiti četiri gola. Za nas je još ljepše da smo pobijedili baš na taj način. Dobiti na takav način je nešto posebno na Poljudu – istaknuo je nakon utakmice Gorgon.


Za njegovu momčad u ovom slučaju važilo je zlatno pravilo o strpljivosti.


– Malo sreće uvijek treba. Bili smo spremni na sve i znali da moramo ostati mirni, bez panike. Čekali smo svoju šansu i zabili u pravo vrijeme. Nakon toga uvukla se malo nervoza u domaće redove. Znali smo da se njihovi najvijači mogu brzo okrenuti protiv svoje momčadi. Mi smo to iskoristili na maksimalan način – rekao je Gorgon.


Neopisivo


Antonio Mirko Čolak pucao je kod prvog gola, nakon čega se lopta odbila do Acostyja, bio je majstorski asistent upravo Gorgonu za treći gol.


– Bili smo sto posto fokusirani na ovu utakmicu, jednako kao i u Koprivnici. I u potpunosti ispunili naš plan uoči susreta – kaže Čolak. – Defenzivno smo skoro perfektno odigrali, a naša tranzicija je bila jako dobra. Na kraju je 4:0 ispalo možda i malo previše, ali lijepo za nas.


Riječani su burno pjesmom u svlačionici proslavili važnu pobjedu.


– Kako je bilo u svlačionici? Neopisivo! – dodaje Čolak, napadač Rijeke koja opet izgleda kao momčad.


– Naravno da treba i malo vremena. A sad sve više i više do izražaja dolazi naš rad. Imamo disciplinu i plan igre. Ako ovako nastavimo, vjerujem da ćemo osvojiti puno bodova.


Znali smo da Hajduk uvijek na početku stvara velik pritisak, pogotovo u domaćim utakmicama. Bilo je važno to izdržati. No, dobro smo sve odradili, puno trčali i bili strpljivi. Tu je bio ključ našeg uspjeha – tvrdi Čolak koji se sve bolje nadopunjuje s ofenzivnim trokutom Acosty (Murić), Andrijašević, Gorgon.


– Imamo veliku kvalitetu u ofenzivi, dobro se razumijemo, ponekad se ne moramo niti pogledati. Stvarno puno trčimo jedan za drugog. Iz ove tri utakmice želimo izvući maksimum. Ali idemo polako. Redom, jednu po jednu utakmicu. Želimo što zadovoljniji dočekati Božić. Dinamo? Ne treba ići tako predaleko… – zaključio je Čolak.