Rijeka poražena u Maksimiru

Pitanje je što bi bilo da je sudac Pejin imao hrabrosti isključiti Perića u 22. minuti utakmice…

Ivana Vaupotić

Nikola Moro i Momčilo Raspopović/D. KOVAČEVIĆ

Nikola Moro i Momčilo Raspopović/D. KOVAČEVIĆ

Simon Rožman ovoga puta nije bio hazarderski raspoložen, kao u zadnjem ogledu s modrim ansamblom na Rujevici. Njegova momčad na početku je stala u čvrsti blok, pokušavajući obuzdati rane nalete Dinama, koji je u utakmicu ušao rastrčano i razigrano. Preciznije, domaća momčad u startu je zauzela autoritativni gard pred svojim navijačima



ZAGREB Bez ozlijeđenih Alexandera Gorgona i Roberta Murića, Rijeka je doživjela poraz u zaostaloj utakmici 6. kola HT Prve Lige. Doduše, pitanje je kako bi se derbi razvijao da je Tihomir Pejin u 22. minuti pokazao crveni karton Dini Periću, zbog grubog starta na Momčilu Raspopovića. U tom trenutku Dinamo je imao dva gola prednosti.


Simon Rožman ovoga puta nije bio hazarderski raspoložen, kao u zadnjem ogledu s modrim ansamblom na Rujevici. Njegova momčad na početku je stala u čvrsti blok, pokušavajući obuzdati rane nalete Dinama, koji je u utakmicu ušao rastrčano i razigrano. Preciznije, domaća momčad u startu je zauzela autoritativni gard pred svojim navijačima.


Modri su stigli do vodstva u 9. minuti, nakon fantastične akcije u četiri poteza, s time da su trojica igrača imala samo jedan dodir. Emir Dilaver je sa svog dijela terena poslao prizemnu okomitu loptu prema Bruni Petkoviću, koji ju je odmah skrenuo u for Ameru Gojaku na desni bok. Uslijedilo je proigravanje u sredinu, prema Daniju Olmu, čiji je udarac bio prejak za Andreja Prskala – 1:0.




Rijeka je pokušala uzvratiti četiri minute nakon toga, kada se Maxwell Acosty probio kroz sredinu, izdržavši Gojakov start na rubu prekršaja. Žilavi Ganac proigrao je Franka Andrijaševića na rubu kaznenog prostora, no njegov udarac nije uspio iznenaditi Dominika Livakovića. Preciznije, nedostajalo mu je siline i preciznosti.


Nešto kasnije semafor je proknjižio još jedan gol za Dinamo. Ovoga puta je riječka obrana zaustavila modri napad kratkim izbijanjem lopte, a taj otpadak je pokupio Mislav Oršić, na petnaest metara od gola. Na tren se učinilo da opasnost nije velika, no taj dojam je poništio precizan prizemni udarac u bliži kut. Bilo je to u 17. minuti – 2:0.


Razvoj situacije neodoljivo je podsjećao na nedavni sraz istih suparnika na Rujevici. Naime, tamo je Dinamo imao 2:0 u 18. minuti. No, Rijeka se iznenađujuće brzo pribrala i počela solidno parirati raspoloženom suparniku. Štoviše, gosti su se ohrabrili i počeli napadati.


Igrala se 22. minuta, kada je Perić džonom ušao u Raspopovićev rist, na trideset metara od Dinamovog gola. Shvativši da je napravio prekršaj koji najčešće donosi isključenje, modri stoper odmah se uhvatio za glavu. No, Pejin mu je pokazao samo žuti karton.


Dvije minute kasnije Rijeka je imala idealnu priliku za povratak u utakmicu. Ivan Tomečak je sa skoro trideset metara lansirao bombu, koja je, doduše, išla malo van okvira gola. Međutim, Livaković je loše procijenio taj dio i odlučio se za intervenciju, kratko odbivši loptu. Taj otpadak je završio u nogama Antonija Čolaka, i to u jako dobroj poziciji, mali iskosa s desne strane. Ipak, Livaković je uspio obraniti njegov udarac iz blizine.



Ostatak prvog dijela protekao je u više-manje ravnopravnoj igri, koja nije donijela izrazite prilike, a početak nastavka donio je sličan razvoj događaja. No, sve je promijenila Raspopovićeva nesmotrena reakcija u 55. minuti. Taj modri napada nije previše obećavao jer je Damian Kadzior loše primio loptu u kaznenom prostoru Rijeke.


Po svemu sudeći, Raspopović je to vidio nešto drugačije i odlučio se za nekontrolirani klizeći start, koji je okončan rušenjem Dinamovog Poljaka. Pejin je odmah pokazao na bijelu točku, a Petković je taj jedanaesterac pretvorio u povećanje modrog vodstva – 3:0.


Taj trenutak je definitivno prelomio utakmicu. Sve nade Rijeke nestale su s novom promjenom na semaforu. Doduše, gosti se nisu predavali i pokušali su stići barem do počasnog gola, no bilo je više nego jasno da bodovi ostaju u Zagrebu. S druge strane, Dinamo se nije previše naprezao i mirno je privodio utakmicu kraju.



Stadion Maksimir. Gledatelja: 3.968. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 5,5. Pomoćnici: Pataki (Đakovo), Tomas (Vladislavci). Strijelci: 1:0 Olmo (1:0), 2:0 Oršić (17′), 3:0 Petković (55′-11m). Žuti karton: Perić, Olmo (Dinamo), Smolčić (Rijeka).


DINAMO: Livaković 6,5 – Stojanović 6, Dilaver 6,5, Perić 6, Šitum 6 – Moro 6 – Kadzior 6,5 (72′ Hajrović -), Gojak 6,5, Olmo 7 (86′ Majer -), Oršić 7 – Petković 7 (79′ Gavranović -).


RIJEKA: Prskalo 6,5 – Tomečak 6, Župarić 6, Escoval 6, Smolčić 5,5 – Capan 5,5 (81′ Lepinjica -), Pavičić 6,5 – Acosty 6 (62′ Lončar -), Andrijašević 6, Raspopović 5,5 (72′ Iglesias -) – Čolak 5,5.