Jak i moćan klub

Pet najvažnijih stvari koje treba znati o Milanu: Kriket, Smoje, Trotonero, Berlusconi i trofeji

Ivan Volarić

"Milan" je treći najtrofejniji klub na svijetu sa 18 trofeja osvojenih na međunarodnoj sceni

"Milan" je treći najtrofejniji klub na svijetu sa 18 trofeja osvojenih na međunarodnoj sceni

Nogometaši Rijeke večeras u okviru 2. kola gostuju kod favorita skupine D, višestrukog europskog prvaka »Milana«. Nabrojat ćemo pet najvažnijih stvari koje treba znati o MIlanu. A to su da je osnovan kao kriket klub, da je u njemu igrao Riječanin Dario Smoje, afera Trotonero, era Berlusconi i činjenica da je "Milan" treći najtrofejniji klub na svijetu sa 18 trofeja osvojenih na međunarodnoj sceni



RIJEKA – Nogometaši Rijeke večeras u okviru 2. kola gostuju kod favorita skupine D, višestrukog europskog prvaka »Milana«.


Nabrojat ćemo pet najvažnijih stvari koje treba znati o MIlanu.


A to su da je osnovan kao kriket klub, da je u njemu igrao Riječanin Dario Smoje, afera Trotonero, era Berlusconi i činjenica da je “Milan” treći najtrofejniji talijanski klub sa čak 30 osvojenih trofeja u domaćim natjecanjima.


Kriket klub




»Milan« je osnovan 16. prosinca 1899. godine kao »Milan Cricket and Football Club« od strane engleskih aristokrata koji su živjeli i radili u Milanu.


Prvi predsjednik bio je britanski vicekonzul – Alfred Edwards.


Godine 1908. zbog nesuglasica oko dovođenja stranaca u ekipu, grupa dotadašnjih igrača Milana odlazi iz kluba i formira vlastiti klub pod nazivom FC Internazionale Milano, poznatiji kao Inter.


"Milan" je osnovan 16. prosinca 1899. kao "Milan Cricket and Foodball Club"


"Milan" je osnovan 16. prosinca 1899. kao "Milan Cricket and Foodball Club"



Dolaskom fašista na vlast u Italiji mijenja se englesko ime kluba u italijansko (Associazione Calcio Milano). Nakon Drugog svjetskog rata klub mijenja samo posljednju riječ (Milano u Milan), želeći odati poštovanje svojim engleskim osnivačima.


Dario Smoje


Dres »Rossonera« nosilo je mnoštvo hrvatskih nogometaša poput Zvonimira Bobana i Darija Šimića (sada je tamo Nikola Kalinić), među njima je i Riječanin Dario Smoje.


Smoje je u ljeto 1997. godine prešao u »Milano« za ondašnjih 1,7 milijun maraka (cca 800 tisuća eura) te upisao šest nastupa prije nego što je ustupljen na posudbu Monzi i Ternani. Smojin transfer bio je dugo vremena rekordan »Rijekin« transfer, a cijeli taj posao imao je i svoj sudski epilog.


Dres "Rossonera" nosio je i Riječanin Daro Smoje


Dres "Rossonera" nosio je i Riječanin Daro Smoje



Smoje nije jedini Riječanin koji je igrao u Serie A. Ne računajući bivše igrače prijeratne »Fiumane« najmanje jedan nastup u elitnom razredu talijanskog nogometa upisali su Zoran Ban (Juventus…), Elvis Brajković (Verona), Igor Budan (Venezia, Palermo, Parma, Atalanta…), Dario Knežević (Livorno, Juventus), Ricardo Bagadur (Fiorentina)…


Afera Totonero


»Milan« je dvaput u svojoj povijesti ispao u niži rang natjecanja. Nakon umirovljenja Giannija Rivere 1979. godine »Rossoneri« su ušli u loše razdoblje, tijekom kojeg su bili uključeni u aferu »Totonero« (kladioničari su podmićivali igrače i suce da namještaju utakmice…), zbog kojega su 1980. izbačeni u Serie B. »Milan« se ubrzo opet vratio u Serie A, ali je sljedeće godine opet ispao. »Milan« je i 2006. bio uključen aferu »Calciopoli«, gdje je pet klubova optuženo za namještanje utakmica uz pomoć naklonjenih sudaca. Osuđen je i »Milanov« potpredsjednik Adriano Galliani, a momčad je u sezonu ušla s osam bodova minusa.


Era Berlusconi


Poduzetnik i kasnije talijanski premijer Silvio Berlusconi kupio je 20. veljače 1986. »Milan« i spasio ga bankrota ulažući pritom velike količine novca.


Poduzetnik i kasnije talijanski premijer Silvio Berlusconi kupio je 20. veljače 1986. »Milan« i spasio ga bankrota ulažući pritom velike količine novca


Poduzetnik i kasnije talijanski premijer Silvio Berlusconi kupio je 20. veljače 1986. »Milan« i spasio ga bankrota ulažući pritom velike količine novca



Berlusconi je odmah zaposlio menadžera Arriga Sacchija te kupio nizozemski trolist: Gullit – Van Basten – Rijkaard.


To je bio početak najuspješnije ere u »Milanovoj« povijesti, tijekom koje su osvojili osam ligaških naslova, jedan talijanski kup, pet talijanskih superkupova, pet trofeja Lige prvaka, pet naslova UEFA Superkupa, dva Interkontinetnalna kupa i jedan naslov svjetskog klupskog prvaka. Ta momčad je u globalnoj anketi stručnjaka, koju je proveo World Soccer magazin, proglašena najboljom svih vremena.


Treći najtrofejniji


»Milan« je jedan od najuspješnijih talijanskih klubova sa čak 30 osvojenih trofeja (18 naslova prvaka…) u domaćim natjecanjima. »Milan« je sa 18 trofeja osvojenih na međunarodnoj sceni treći najtrofejniji klub na svijetu. »Real Madrid« je osvojio pet, a »Al Ahly« dva trofeja više. »Milan« je zaradio pravo da na dresove stavi zvjezdicu, što je znak da su osvojili deset ili više Scudetta. Osim toga, klubu je trajno dopušteno prikazivati višestruke pobjedničke oznake na svojim dresovima zato što su osvojili više od pet europskih trofeja.