Još malo do derbija

OSVRT ORLANDA RIVETTIJA Kek će danas pokazati koliko je nabujala njegova Rijeka

Orlando Rivetti



Fernandes (dva gola), ne stanuje više u Maksimiru, Soudani nije igrao, Gavranović, tada u dresu Rijeke, bio je odsutan (ozlijeđen), kada je Dinamo prvi srušio Rujevicu (11. kolovoza) nakon točno dvije godine i devet dana. Prokrčen je put Osijeku i Hajduku, koji su prije toga dvije sezone odlazili s Rujevice podvijena repa. Dinamo je tada najavio put prema vraćanju izgubljene titule, Rijeka bez pola momčad išla ususret kapitulaciji. Abdicirala je nakon poraza u Maksimiru, u listopadu, sve ostalo su priče za malu djecu. Dok ima nade…


Dinamo je Riječanima pobjegao 15 bodova! Djelotvornija je ona druga Rijekina parola – Idemo iz utakmice u utakmicu i svaku želimo dobiti… Večeras bi Riječanima, bez obzira na sve, pobjeda bila melem na rane, nakon što su u Osijeku doživjeli osmi poraz ove sezone. Toliko puta nisu izgubili u tri prethodne sezone!


Dinamo je pravi izazov Rijekinoj momčadi u stvaranju za koju Kek u svom stilu kaže da više informacija dobije na treningu u odnosu, na recimo, utakmicu u Osijeku… Vjerojatno, ako to tvrdi trenerski genije poput Keka, ali pobjeda nad Dinamom bi u ovom trenutku bila grandiozna. Injekcija sampouzdanja, potvrda da ova momčad raste iz utakmice u utakmicu. Naravno kao posljedica dobrog treninga. Kek je danas najveće jamstvo da Rijeka može dobiti kvalitetnijeg i jačeg suparnika u ovom trenutku. Riječani na teren moraju baciti svoj šampionski ponos, pokazati zube svom nasljedniku na slavljeničkom postolju prvaka HNL-a. Jednostavno, Rijeka mora pobijediti! Kako, to zna samo trener Kek, koji je u novoj momčadi pronašao vatru.




Na Rujevicu se vraćaju Lešković i Gavranović, bivši igrači Rijeke, koji su skuhali modru kašu u derbiju s Hajdukom. Gavranovićeve »izjave ljubavi« još odzvanjaju u ušima navijača Rijeke. Gavranoviću će to biti prvi put da je na drugoj strani, Lešković već ma iskustva. Najveća napast bit će svakako Soudani. Prvi strijelac HNL-a (12), koji je Riječanima u dosadašnjim prvenstvenim susretima zabio 13 golova. Najbolji je igrač HNL-a!


Riječani se ne opterećuju previše Dinamom. Kek je jučer, vjerojatno, imao taktičko predavanje. Objasnio svima protiv koga će momčad Rijeke igrati i kako se dobivaju takve utakmice. Escoval je prirodna zamjena za stopera Župarića, ali postoje i one hibridne – Bradarić, Capan, Žuta… Hože li Soudani biti briga povratnika Leovca, koji kroz HNL želi izboriti Rusiju, ili će Žuta sačuvati svoje mjesto? Kvržić je izvan stroja, ali ne bi bio prvi put da ozlijeđeni igrač ozdravi preko noći i pojavi se u sastavu. Ujutro na dan utakmice igrači saznaju tko će igrati. To je u neku ruku i dobro, jer uvijek se posljednje noći uoči utakmice može upaliti lampica genijalnosti.


Sudac je jedina tema o kojoj je Kek ozbiljno razgovara uoči utakmice. I to je dio folklora, kada tvrdi da će Batinić dobro odraditi svoj posao. Jer, nakon hajke na suce (Pejin, Dinamo-Hajduk), dolazi dobra sudačka predstava.