Andrej Prskalo

Ne bojimo europskih utakmica, napravit ćemo sve za povoljan rezultat i prolaz

Marko Cvijanović

Andrej Prskalo/Foto PIXSELL

Andrej Prskalo/Foto PIXSELL

U trećem pretkolu Europske lige više nema favorita, to je već neko vrijeme tako. Sjećam se da su svojedobno svi govorili da je Rijeka izraziti favorit protiv Basaksehira, a oni su se te sezone kad su nas izbacili iz Europe do zadnjeg kola borili za naslov turskog prvaka. Prema tome, nitko više nije favorit u ovoj fazi Europske lige - kaže Prskalo



RIJEKA Andrej Prskalo sija od sreće i zadovoljstva. Poslije izvjesna vremena opet uživa status prvog vratara Rijeke, a momčad poslije prvih dvaju prvenstvenih kola ima na kontu maksimalnih šest bodova. Lokomotiva 1:0, Varaždin 2:1. Jedini primljeni pogodak ne bi obranili ni najbolji vratari na svijetu…


– Baš tako! Čovjek je vrhunski pogodio. Udarac nije bio toliko snažan, koliko precizan. Stvarno nisam mogao ništa napraviti – kaže Prskalo, koji nije mogao dočekati dan kada će opet stati među vratnice u utakmicama od velike natjecateljske važnosti.


– Treninzi su jedno, a utakmice nešto sasvim drugo. Jedva sam čekao opet stati na gol, opet se osjećam važnim, opet pridonosim uspjesima momčadi, a to je u sportu najbolji osjećaj.


Koncentracija




Riječani su u Kranjčevićevoj dočekali pobjedu u sudačkoj nadoknadi, nakon što su tijekom utakmice promašili nekoliko izglednih prilika i propustili priliku ranije osigurati preduvjete druge prvenstvene pobjede. Prskalo je, međutim, kod rezultata 0:0 upisao obranu utakmice. Pitanje je u kom bi smjeru otišla u rezultatskom smislu izjednačena utakmica da je Uzuni postigao pogodak…


– Mi vratari i služimo da bismo nešto obranili, jel’ tako? Ha, ha, ha… Nije bilo jednostavno, ali reagirao sam refleksno. Ne bi bilo dobro da smo primili gol u tom trenutku, a, moje je mišljenje, niti pošteno, jer smo u većem dijelu utakmice bili puno bolji od Lokomotive. Promašili smo nekoliko izglednih situacija, protivnik je dvaput loptu izbijao s gol-linije, a Čolak je nesretno poništio siguran Pavičićev gol… Na kraju ispada da moramo biti sretni što smo ipak dočekali pobjedu u samoj završnici, bez obzira na to što smo tijekom utakmice imali puno više od igre. Nema veze, najvažnija je pobjeda.


Rijeka je, uz Dinamo i Hajduk, jedna od samo triju momčadi koje imaju stopostotni učinak poslije prvih dvaju kola. Naravno da je još prerano za donošenje suda o mogućnostima »bijelih« u novoj sezoni. Doduše, ako se po jutru dan poznaje…


– Naravno da je još prerano govoriti o tome što možemo očekivati od Rijeke ove sezone, ali uvijek je dobro prvenstvo otvoriti pobjedama. Uostalom, momčad je protiv Lokomotive igrala puno bolje nego protiv Varaždina, u Kranjčevićevoj su se vidjeli pomaci na bolje u našoj igri i to nešto govori. Lokomotiva je momčad koja nije mačji kašalj i koja u svojim redovima uvijek ima puno dobrih pojedinaca, tvrdi su i nezgodni, u igri prema naprijed imaju nekolicinu brzanaca koji svakoj momčadi mogu napraviti probleme. Tu u prvom redu mislim na Kastratija, koji odskače brzinom. Dakle, nije jednostavno pobijediti takvu Lokomotivu, zato je naše pouzdanje poslije trijumfa u Kranjčevićevoj još više naraslo.


»Bijele« sutra očekuje novi prvenstveni ispit, na Rujevicu stiže momčad Slaven Belupa iza koje su dva poraza na otvaranju prvenstvene sezone. To ne znači da Riječane očekuje laka zadaća…


– Neće biti jednostavno, to sigurno. Uvjeren sam da će Koprivničanci biti jako motivirani, kao uostalom i sve momčadi koje dolaze na Rujevicu. Svi na našem travnjaku žele igrati, ali mislim da će se kao i uvijek u prvom redu pitati nas. U fazi obrane moramo biti maksimalno koncentrirani, a u fazi napada trebali bismo po mogućnosti što prije postići pogodak da bismo si olakšali posao.


Prekretnica


Andrej Prskalo u jednom se trenutku našao na prekretnici, na stolu je imao nekoliko ozbiljnih ponuda, a s druge strane opciju produljenja ugovora s Rijekom… Odluka nije bila laka, ali ispada da nije pogriješio kad je istekom prošle sezone produžio vjernost »bijelima«.


– Iskreno, svašta mi se motalo po glavi, jer… Najgore je vrataru koji ne brani. Bilo je nekoliko ozbiljnih opcija, financijski isplativijih, ali ja sam u razgovoru s klupskim čelnicima uvijek isticao da mi je Rijeka prioritet. Bio sam uvijek iskren do kraja i na kraju sam jako sretan što sam ostao u Rijeci. Sluginim odlaskom opet sam postao prvi vratar, vjerujem da ću u nastavku sezone zadržati formu iz ovih prvih dvaju kola i da će Rijeka igrati važnu ulogu u svim natjecanjima u kojima bude participirala.


Sutrašnja utakmica sa Slaven Belupom bit će uvertira u prvi europski ispit Riječana…


– U trećem pretkolu Europske lige više nema favorita, to je već neko vrijeme tako. Sjećam se da su svojedobno svi govorili da je Rijeka izraziti favorit protiv Basaksehira, a oni su se te sezone kad su nas izbacili iz Europe do zadnjeg kola borili za naslov turskog prvaka. Prema tome, nitko više nije favorit u ovoj fazi Europske lige. Naravno da se ne bojimo europskih utakmica, napravit ćemo sve za povoljan rezultat i prolaz, ali u najavama i pripremama tih utakmica moramo biti itekako oprezni. Samo… Pustimo još Europu, pred nama je utakmica sa Slaven Belupom, tek poslije nje možemo pričati o Europi – zaključio je Prskalo.