Remi ravan porazu

NIŠTA OD PODVIGA Prošla je kvalitetnija momčad, ali trebalo je imati više hrabrosti i preuzeti više rizika

Denis Frančišković

Igrači Rijeke nakon utakmice/R. BRMALJ

Igrači Rijeke nakon utakmice/R. BRMALJ

Igračima Igora Bišćana nema se što zamjeriti, igrali su u granicama svojih mogućnosti, možda je trebalo tek malo više hrabrosti i rizika u igri, poglavito u završnici kada je bilo jasno da susret neće otići u produžetke.



RIJEKA Nogometaši Rijeke nisu uspjeli. U utakmici godine remizirali su s Gentom (1:1) i ostali bez toliko željene skupine Europske lige. Bio je to lov na elitu drugog razreda europskog natjecanja, žarka želja da se četvrti put osigura jesen u Europi brzo je počela kopniti kad je u završnici prvog dijela Plastun brzopotezno poništio vodstvo pričuve Puljića.


Na kraju glasna pjesma gostujućih navijača pod semaforom juga i pljesak domaćih igrača “bijelima” na ovosezonskom angažmanu na euro sceni. Jednostavno Gent je puno kvalitetnija momčad što je prezentirao i na Rujevici.


Gosti su diktirali događanja na travnjaku, puno motoričniji igrači plijenili su energijom, tehnikom i osvajanjem prostora kao i sigurnošću i jednostavnošću u igri. Riječki sastav nije mogao odgovoriti visokim zahtjevima takve igre, puno se energetski potrošio, nije imao ideje i poduzetnosti u napadačkim akcijama.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj





Očekivalo se više, ali jednostavno nije išlo. No, igračima Igora Bišćana nema se što zamjeriti, igrali su u granicama svojih mogućnosti, možda je trebalo tek malo više hrabrosti i rizika u igri, poglavito u završnici kada je bilo jasno da susret neće otići u produžetke.


Bio je to susret kakav je zasigurno više planirao gostujući strateg Jess Thorup, njegovi igrači umirili su igru i dominirali posjedom, bili uglavnom brži na drugim loptama, a zanimljivo oba su vratara praktički ostala besposlena, izuzme li se nekoliko pravovremenih istrčavanja. 


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Pod pritiskom


Rijeka je početkom nastavka krenula hrabrije i činilo se isprva da može zagorčati život Gentu. U 62. minuti Halilović je visoko tukao iznad vratiju iz obećavajuće pozicije, a u 72. Puljić malo zakasnio na majstorski ubačaj Lončara.


I to je bilo sve od pravih šansi u nastavku. Domaći su teško dolazili do udarca i prigode, onu posljednju imao je Puljić kada je mogao i bolje reagirati pucavši loše preko gola.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Dojam je da se Rijeka u nastavku ispuhala, teško dolazila do daha igrajući stalno pod pritiskom u veznoj liniji. Nije uspjelo niti s uvođenjem Gorgonom i Murićem koji je u nekoliko navrata dobro ubacio, ali nije bilo prave reakcije suigrača. U biti to je ono što je nedostajalo cijeli susret.


Prvo poluvrijeme donijelo je očekivano dosta opreznu igru, svojevrsno taktičko nadmudrivanje u kojem Rijeka nije uspjevala uspostviti pravi protok lopte. I to što pod pritiskom Davida i Depoitrea na stražnju liniju, što zbog poprilično velike udaljeniosti jednog od drugog igrača.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Owusu i Odjidja su rutinski, smireno i znalački dirigirali igru u središnjici, gosti dominirali posjedom i puno vremena provodili na riječkoj polovici, dok je Rijeka strpljivo čekala šansu i kontru, orijentiravši se više na duge lopte. 


Puljićeva šansa


Prva ubuđenja viđena su u razmaku od dvije minute. Prvo je (11′) Lustig odlično ubacio s desnog boka, Asare se ušuljao iz drugog plana i u padu poslao loptu kraj mreže.


Odmah potom (13′) “bijeli” su složili odličnu akciju u tri poteza, Čolak je proslijedio loptu za Acostyja na desnom boku, a on još bolje ubacio na vrh peterca gdje je utrčao Lončar i tukao malo kraj vratnice. Bila je to šansa koja je digla na noge popunjene tribine…


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Uslijedio je prvi šok za Riječane. Čolak se u 17. minuti ozlijedio, ostao je na travi s bolnom grimasom i u igru je dvije minute kasnije morao još nedovoljno zagrijani Puljić koji je preuzeo njegovu ulogu u vršku napada.


Sljedećih petnaestak minuta donijelo je puno nervoze, riječkih paničnih izbačaja i loših rješenja, a sve je dodatno “podgrijao” sudac s nekoliko dvojbenih odluka. Rijeka je teško dolazila do daha i razvijala fazu napada…


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



No, u 32. minuti Rijeka je ipak povela. Tomečak je s desne strane visoko ubacio na drugu vratnicu, Acosty spustio loptu za Puljića na petercu, a on je zakucao iznad Kaminskog – 1:0. Slavlje na tribina nije se ni stišalo kad je brzo uslijedio novi šok za Riječane.


Gent je silovito krenuo u poravnjanje, samo dvije minute kasnije Plastun je iz gužve sa šest metara silovito zakucalo loptu iza Prskala – 1:1.


Do kraja poluvremena gosti su imali još jednu veliku prigodu. Odjidja je izveo korner, visoki Plastun nadvisio sve u skoku i tukao malo iznad grede.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Stadion: HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 7.562. Strijelci: 1:0 Puljić (32′), 1:1 Plastun (34′).  Sudac: Francois Letexier (Francuska) – 6,5.  Žuti kartoni: Puljić, Capan (Rijeka), Kaminski (Gent)


RIJEKA: Prskalo 6, Raspopović 6, Župarić 6, Punčec 6, Tomečak 6, Capan 5,5 (od 71′ Murić -), Lepinjica 6, Halilović 5,5 (od 78′ Gorgon -), Acosty 6,5, Lončar 6, Čolak – (od 19′ Puljić 6,5). 


GENT: Kaminski 6, Lustig 6,5, Plastun 7, Ngadeu-Ngadjui 6,5, Asare 6,5, Dejaegere 6, Owusu 7, Kums 6 (od 78′ Castro-Montes -), Odjidja 6,5, David 6, Depoitre 6 (od 81′ Kvilitaia -).


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj