Bitka za treće mjesto

KAKAV PORAZ! Rijeka je do 65. minute imala sve, igru i vodstvo, a onda je uslijedio nevjerojatan preokret

Ivana Vaupotić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Rijeka je na nevjerojatan način izgubila bitku za treće mjesto HT Prve lige, i to nakon što je imala dva gola prednosti do 65. minute. Žilavi Osječani u preostalom su vremenu uspjeli doći do velikog preokreta, s time da su treći gol postigli iz pozicije koja je imala snažan miris zaleđa.



OSIJEK Rijeka je na nevjerojatan način izgubila bitku za treće mjesto HT Prve lige, i to nakon što je imala dva gola prednosti do 65. minute. Žilavi Osječani u preostalom su vremenu uspjeli doći do velikog preokreta, s time da su treći gol postigli iz pozicije koja je imala snažan miris zaleđa.


Uvodne minute jasno su pokazale da obje momčadi namjeravaju poštovati staru posolovicu koja kaže da je oprez majka mudrosti. Naime, uglavnom se igralo po sredini terena, bez ulaženja u pretjerani rizik, kao da se i jedni, i drugi nadaju grešci suparnika.


Rijeka je taj trenutak dočekala u 10. minuti, kada se Marin Pilj neopterećeno poigravao u svom šesnaestercu. Njegova neopreznost otvorila je malo prostora za Antonija Mirka Čolaka, ali na kraju je sve okončano bez težih posljedica za domaću momčad. Ta situacija bila je uvod u nešto aktivnije razdoblje igre Rijeke.




Tako je u 15. minuti Zoran Kvržić gurnuo prizemni pas iza leđa obrane Osijeka, a Čolak je s vrha peterca loše zahvatio loptu, koja je prohujala van okvira gola. Prije te situacije, gosti su uspjeli složiti dvije sasvim solidne akcije, no u oba navrata je nedostajalo kvalilitetno zadnje dodavanje.


Rijeka je bila bolja


Igrala se 23. minuta kada je stigao i prvi udarac u okvir gola. Alexander Gorgon je s desnog krila gurnuo loptu u sredinu, za Ivana Lepinjicu, koji je pucao iz prve, sa dvadeset metara. Ivica Ivušić taj je udarac lako ukrotio, pretvorivši ga u statistički podatak.


U tom dijelu utakmice Rijeka je bila bolji suparnik, ali tu terensku inicijativu nije uspjela pretvoriti u nešto opipljivije. Osječani su se, pak, jako mučili s organizacijom napadaDoduše, to je bilo i za očekivati jer su ih gosti, slikovito rečeno, pojeli u veznoj liniji, pa im je igru uglavnom vodio stoperski trojac.


U takvom rasporedu snaga bilo je puno grešaka domaćih igrača, a ona kardinalna stigla je u 37. minuti, kada je Gorgon na desnoj strani, kod centra, izbio loptu iz nogu Boška Šutala, i to ravno prema Tiboru Halilović, koji je odmah poslao dugu dijagonalu. To dodavanje primio je Stjepan Lončar, čiju je asistenciju Čolak pretvorio u vodstvo Rijeke – 0:1.



Primljeni gol razbudio je Osječane koji su u 41. minuti imali dvije velike prilike za izjednačenja. Prvo je Marin Pilj proigrao Mirka Marića, čiji je udarac s deset metara Andrej Prskalo uspio skrenuti u stativu, od koje se lopta odbila u korner. Nešto kasnije je Igor Silva raspalio bombu sa dvadeset metara, iskosa, s desne strane. Na žalost domaćih navijača, lopta se od stative odbila van terena.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Nadoknada vremena u prvom dijelu Osijeku je pokazala da takvi promašaju u nogometu često znaju biti brutalno kažnjeni. Naime, Rijeka je imala korner s lijeve strane, a Halilovićev centaršut je u buketu igrača pred golom pronašao glavu Darija Župarića – 0:2.


Takav zaostatak natjerao je Ivicu Kuleševiću na promjenu formacije. Trener Osijeka u svlačionici je ostavio Gutija, prešavši na igru s dvojicom stopera. Umjesto Brazilca, na teren istrčao Merveil Ndockyt, brzonogi Kongoanac, koji je unio određenu živost u igru domaće momčadi.


Kuleševićeve promjene


Tako je u 58. minuti njegov prizemni ubačaj s desnog boka stigao do Pilja, čiji je udarac s deset metara Prskalo jedva odbio u korner. Rijeka je nešto kasnije uzvratila iz prekida. Halilović je uputio centaršut, a Čolak je glavom usmjerio loptu nekoliko centimetara iznad prečke.


U 64. minuti Kulešević je s terena povukao Antonija Mancea, čije je mjesto u vrhu napada pruzeo Jerry Mbakogu. Nepunih šezdeset sekundi kasnije, taj je Nigerijac upisao asistenciju za povratak Osijeka u utakmicu. Preciznije, Mbakoguov pokušaj udarca s vrha šesnaesterca završio je u Marićevim nogama, na pet metara od gola – 1:2.


Taj trenutak u potpunosti je otvorio utakmicu. Osijek je na valu entuzijazma, koji mu je donio gol, jurnuo prema naprijed, a Rijeka je bezuspješno pokušavala odgovoriti istom mjerom, uz manju dozu rizika. U 79. minuti Mihael Žaper dao je pas na lijevi bok, prema Talysu, koji je odmah uputio centaršut u srce šesnaesterca, gdje je Dmitro Lopa glavom zakucao loptu pod prečku – 2:2.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Tu je situacija postala jako čupava za Rijeku jer Osijek je letio terenom, na pogon svojih navijača. U 84. minuti Prskalo je ispod prečke izvukao Ndockytovu bombu s vrha kaznenog prostora, izbacivši loptu u korner, nakon kojeg je Žaperu poništen gol zbog zaleđa.


Tri minute kasnije stadionom se prolomila erupcija oduševljenja, nakon još jednog udarca iz kuta. Lopin ubačaj stvorio je gužvu, s time da su igrači Rijeke bili bliže lopti, koja se na kraju odbila do Marića. Najbolji strijelac Osijeka nesebično je dodao Žaperu, a suci se nisu oglasili – 3:2.



Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 3.550. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 6. Pomoćnici: Modrić (Zagreb), Crnčić (Vrbovec). Strijelac: 0:1 Čolak (37′), 0:2 Župarić (45′), 1:2 Marić (65′), 2:2 Lopa (79′), 3:2 Žaper (87′). Žuti kartoni: Majstorović, Mbakogu (Osijek), Gorgon, Lepinjica, Andrijašević, Lončar (Rijeka).


OSIJEK: Ivušić 6 – Šutalo 6, Guti 5,5 (46′ Ndockyt 6,5), Majstorović 6,5 – Igor Silva 6, Pilj 6 (90′ D. Lončar -), Lopa 6,5, Žaper 6,5, Talys 6 – Marić 7, Mance 6 (64′ Mbakogu 6,5).


RIJEKA: Prskalo 6,5 – Kvržić 6, Župarić 6, Punčec 5,5, Tomečak 6 – Lepinjica 6 – Gorgon 5,5, Halilović 6, Andrijašević 6 (68′ Murić -), S. Lončar 6 – Čolak 6 (79′ Puljić -).