Presica uoči Genta

IGOR BIŠĆAN: Belgijanci su favoriti, ali nadam se da će Rijeka igrati skupnu fazu EL

Portal Novilist.hr

Igor Bišćan/R. BRMALJ

Igor Bišćan/R. BRMALJ

Treba biti pametan u količini rizika s kojom ulaziš u takvu utakmicu. Bitno je da igramo s više energije i agresije, da budemo malo arogantniji i čvršći nego u Belgijji i da ostanemo u situaciju u kojoj ćemo izbalansirati razlika u kvaliteti. Onda su naše šanse veće - tvrdi trener Rijeke



RIJEKA Trener nogometaša Rijeke Igor Bišćan i oporavljeni napadač Alexander Gorgon izašli su ispred novinara na Rujevici na presici uoči Genta. Riječ je prvo dobio trener “bijelih” Igor Bišćan.


– Sve je jasno. Ispred nas je utakmica koja bi se mogla pamtiti i koja bi mogla puno donijeti gradu, klubu i navijačima – govorio je Bišćan. – S nogometne strane jasno je da igramo protiv favorita, to su pokazali i u prvoj utakmici kada su stekli prednost. Iz tog aspekta jasno je da nas očekuje izuzetno težak posao ukoliko želimo, a želimo pobijediti i plasirati se u skupine EL. Bit će uzbudljivo, oni su favoriti, imaju prednost, oni su kvalitetniji, ali mi vjerujemo u sebe i nadu i sve nas. Nadamo se da će Rijeka biti ta koja će ići u skupine Europske lige! 


Da li ovo najteža utakmica za pripremu, posebno s psihološke strane?




– Utakmica je sama po sebi važna i protiv tako teškog protivnika uvijek je teško. Znamo na čemu smo više nego prije prve utakmice. Rezultat prve utakmice nešto određuje. Nema tu psihološke pripreme, to podrazumijeva dodatnu motivaciju, koncentraciju i dodatno usredotočenost na utakmicu. U ovom slučaju neće biti potrebno ukazivati na to.


U situaciju ste da morate napasti, zabiti gol, vjerojatno će biti važno odabrati pravi trenutak da se prelomi utakmica?


– Najljepše bi bilo zabiti gol u zadnjoj sekundi. Teško je predvidjeti u kojem smjeru može ići utakmica bez obzira na planove i želje. Moramo biti svjesni da je rezultat takav koji ostavlja utakmicu otvorenom bez obzira na to što se dogodilo na početku. Treba biti pametan u količini rizika s kojom ulaziš u takvu utakmicu. Bitno je da igramo s više energije i agresije, da budemo malo arogantniji i čvršći nego u Belgijji i da ostanemo u situaciju u kojoj ćemo izbalansirati razlika u kvaliteti. Onda su naše šanse veće.



Da li će Gorgon i Tomečak zaigrati od prve minute?


– Jedan od njih će zaigrati od prve minute, a jedan će dobiti određenu minutažu. Ne znamo još što je s Tomečakom, čini se da je dobro. Ni Kvržić još nije otpisan. Treba neke stvari procijeniti. Njegova ruptura je ozbiljna, ali neki tretmani su ga približili ekipi. Šanse postoje, ali nisu velike.



Je li opcija taktička postavka kao ona iz Belgije gdje ste dobro neutralizirali suparnika?


– Je! Nije to loše izgledalo. Nismo opasno živjeli koliko god su bili opasni. Nadam se drugačijoj utakmica na našem terenu. Da li ćemo igrati indentično ili slično neću otkriti, ali probavamo neke varijante. Imam u glavi način na koji ćemo igrati, a naravno da to neću reći dan prije utakmice – rekao je između ostaloga Bišćan.


Alexander Gorgon je već igrao s Rijekom skupnu fazu Europske lige i dobro zna što očekuje “bijele” ovoga četvrtka na Rujevici.


– Čeka nas jako veliki izazov. Svima jasno da oni favoriti što u sportu ništa ne znači. Sve je moguće. Možemo iznenaditi. Naravno, treba nam izuzetan nastup, skoro sve mora funkcionirati, ali moramo naći balans da s jedne strane budemo fokusirani i koncentrirani, ali moramo uživati u tom trenutku da možemo nešto postići. Sve je moguće. Vjerujemo u naše šanse, treba nam malo sreće, ali sreću treba zaslužiti i zbog toga ćemo dati sve od sebe da to bude na našoj strani – rekao je između ostaloga Gorgon.