Franko Andrijašević

I povratak u Rijeku ove zime može biti opcija, ali pitanje koliko izvediva…

Denis Frančišković

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Belgijski mediji su plasirali u javnost kako nisam išao na pripreme. Spominjali su i interes »Rijeke«. Ne znam je li zbog toga što se konstantno svaki prijelazni rok spominje moj povratak u »Rijeku«. Poznajem ljude u »Gentu«, no vidjet ćemo što će od svega toga biti – kaže Andrijašević



RIJEKA Franko Andrijašević u »Rijeci«! Priča koja se zavrti gotovo svaki prijelazni rok, posebno nakon njegovog nezadovoljstva statusom u »Gentu«, sada bi možda mogla dobiti neke sasvim drugačije, opipljivije temelje. Posebno nakon najnovije vijesti da je trenutačno sedmoplasirani »Gent« svojevremeno najboljeg strijelaca »bijelih« stavio na transfer listu! Andrijašević nije niti otputovao na pripreme s prvom momčadi u Španjolsku, prvi trener više ne računa na igrača kojemu je vrijednost prema Transfermarktu dva i pol milijuna eura, a ugovor mu traje do 30. lipnja 2022. godine. A Belgijanci su za njega platili 4,2 milijuna eura…


– Prije stanke popričao sam s ljudima iz kluba, željeli smo riješiti neke stvari. Oni razmišljaju da me prodaju ili nađu neko drugo rješenje. No, znaju i kakvi su moji uvjeti ispod kojih ja ne idem – govori Franko koji poslije Nove godine trenira s drugom momčadi. – Pitali su me što mislim o tome. Rekao sam da bih volio otići negdje igrati, ali i da imam svoju obitelj, dvoje djece… da neću ići bilo gdje čak i ako su isti uvjeti, ako to nije klub ili zemlja koja meni odgovara. Ostali smo na tome, a kad sam se vratio s blagdana i odmora odmah mi je rečeno da ću biti u B momčadi te da neću ići na pripreme. Od tog trenutka radim i treniram s drugom momčadi, dok je prva ekipa do petka na pripremama u Španjolskoj.


Pozamašna svota


Andrijašević je u svojevrsnoj »pat« poziciji, ne igra i čeka rasplet situacije. Sigurno se ne želi odreći svog dijela kolača, a to je godišnja plaća od oko 750.000 eura.




– Belgijski mediji su plasirali u javnost kako nisam išao na pripreme. Spominjali su i interes »Rijeke«. Ne znam je li zbog toga što se konstantno svaki prijelazni rok spominje moj povratak u »Rijeku«. Poznajem ljude u »Gentu«, no vidjet ćemo što će od svega toga biti. Čekam, miran sam, nemam problem, osim što ne igram. Imam ugovor još tri i pol godine, a što će biti od svega toga, ne znam – dodaje Andrijašević.


Koliko u novonastalnoj situaciji opcija može biti povratak na Rujevicu. Franko pamti samo lijepe dane na Kvarneru, u vrijeme Keka eksplodirao je, bio zamašnjak slavljeničke »Rijeke«, njezin najbolji strijelac.


– Bi li »Rijeka« bila opcija? Pa sigurno da bi. Vidjet ćemo kakve će biti ponude, ali na neke uvjete ispod sadašnjih ne želim pristajati. Jer kada sam potpisivao za »Gent« isto sam imao neke opcije, neke čak i financijski bolje. Odlučio sam se za Belgiju jer sam smatrao da će to biti liga u kojoj ću napraviti iskorak. Međutim, to nije išlo po planu, ali sad ne želim ulaziti u priče zašto je ispalo tako. Smatram da sam zaslužio te uvjete koje sam dobio. Ne stavljaju me da igram, a zašto bih se svega odrekao? Da nemam obitelj, možda bih pristao na neke njihove uvjete, ali ovako… – dvoji Franko.


U cijeloj priči možda bi se mogao naći neki model posudbe koji bi mogao zadovoljiti sve tri strane, a u kojem bi u dogovorenim postocima financijski participirali »Gent« i »Rijeka«.


Miran u glavi


– Možda bi se mogao naći neki model. No, to je sve opet na »Gentu«. Dao sam im uvjet i cijenu ispod koje neću ići. Ako bi se našla neka takva opcija zašto ne? Meni je »Rijeka« dala šansu, zahvalan sam joj i mojoj obitelji odgovara život u Rijeci. To je također jedna od opcija, ali pitanje i koliko izvediva. Puno ovisi o »Gentu« i »Rijeci«… – kaže Andrijašević i dodaje: – Prijelazni rok još dosta traje, ja više čekam rasplet situacije, a bitno mi je da sam miran u glavi.


Nekad prvog strijelca »bijelih« raduju i posljednji rezultati ostvareni pod vodstvom Igora Bišćana.


– »Rijeku« pratim, možda ne toliko detaljno, ali pratim. Dečkima svaka čast, s Bišćanom su napravili stvarno odlične rezultate. Ja sam još prije, dok je Matjaž Kek bio u »Rijeci«, govorio da ti igrači imaju kvalitetu. Pobijedili su u Europi »Milan«, a onda je očito nešto zapelo između Matjaža i igrača i ispalo da su s tom promjenom počeli bolje igrati. Momčad nije izgubila, vratila se na vrh, svaka čast dečkima. Na dobrom su putu… – smatra Andrijašević.


Obradovala ga je i činjenica što će Leonard Žuta puno više zarađivati u Turskoj. »Rijeci« je, kako tvrdi, puno dao…


– Žuta je bio stvarno zahvalan igrač. Uvijek je pravi profesionalac, uvijek je dao sve od sebe i na treningu i na utakmici. Inače nismo toliko puno komunicirali, jednostavno on je takav tip, malo povučen. Ali stvarno imam pozitivno mišljenje o njemu kao igraču i osobi. Drago mi je dao ostvario dobar transfer, zaslužio je to. U biti drago mi je da svi igrači koji su igrali s nama u slavljeničkoj generaciji naprave dobre transfere i riješe na neki način svoju egzistenciju – zaključuje Andrijašević.