Proslava

Hrvatska manjina u Srbiji proslavila svoj dan, Vlada im šalje novac za kuću u Subotici

Hina



Hrvatska vlada dodijelila je u petak, u sklopu nacionalnog praznika hrvatske manjine u Srbiji, vodstvu zajednice novac za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko snaženje Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). 


Ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 90.000 eura potpisali u sjedištu HNV-a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Jasna Vojnić.


»Ovo je pokazatelj jedne vidljive i snažne politike vlade RH prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte doista stoji iza naših sunarodnjaka na ovom prostoru. Time demonstriramo da nam je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, prije svega jezik i kulturu«, izjavio je Milas.




Predsjednica HNV-a je navela da je »ovo veliki dan za HNV, budući da je ovom nesvakidašnjom gestom vlade RH i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske pokazano da Hrvatska doista razumije potrebe Hrvata u Srbiji«.


»Ono što smo mi naglasili kada smo bili kod premijera početkom ove godine jeste da naša hrvatska zajednica ima velikih planova, ideja i potencijala, ali ju je potrebno kadrovski osnažiti i institucionalno izgraditi«, zaključila je Jasna Vojnić.


Od dodijeljenog novca bit će izgrađen novi objekt, uz postojeću zgradu HNV-a, čime će se pod istim krovom naći sve tri profesionalne institucije hrvatske manjine – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko izdavačka ustanova »Hrvatska riječ« i HNV.


Također, bit će angažirane dvije osobe za razvojne projekte te voditelj područnog ureda zastupničkog tijela hrvatske manjine u Srbiji.


U povodu praznika, Dana osnutka prvog saziva HNV-a, u Subotici je održana svečana akademija na kojoj je županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću dodijeljeno visoko godišnje priznanje za društveni rad u hrvatskoj zajednici pod nazivom »Ban Josip Jelačić«.


»Od samoga početka svojega mandata kontinuirano je pomagao hrvatsku zajednicu u Srbiji: od pomoći u stipendiranju studenata, projekta opremanja Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pomoći udrugama kulture i nogometnoj reprezentaciji hrvatske manjine, političke potpore, pa sve do kupovine Šokačke kuće u Vajskoj za potrebe mjesnih Hrvata«, navedeno je u obrazloženju za dodjelu priznanja.


Uručena su još dva priznanja: »Dr. Josip Andrić« za doprinos hrvatskoj kulturi dobila je etnologinja iz Zagreba Milana Černelić a »Pajo Kujundžić« dobila je Subotička biskupija za doprinos u obrazovanju na hrvatskom.


Trinaesti prosinca hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izborna skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.