Branič Rijeke

Dario Župarić: Ovo je najvažniji dio sezone, neće biti lako, ali…

Ivan Volarić

Dario Župarić, Foto: V. KARUZA

Dario Župarić, Foto: V. KARUZA

Sada dolaze zahtjevne utakmice, zapravo po meni ovo je možda i najvažniji period u ovom dijelu sezone. Međutim, mislim da možemo to izvući. Imamo dosta širine u kadru – rekao je Župarić



RIJEKA Dario Župarić jedan je od dvojice prvotimaca »Rijeke« (drugi je Jakov Puljić), koji je dio svoje karijere proveo u vinkovačkom prvoligašu koji se nakon osamostaljenja nazvao »Cibalijom«.


Branič rođen u Županji, prije četiri godine napustio je Vinkovce i započeo svoju dvogodišnji epizodu u »Pescari« koju je naprasno prekinuo prošle zime kada je prihvatio poziv s Rujevice i prometnuo se u nosivi stup obrane prvaka i osvajača Kupa Hrvatske. Župarić je prošlo proljeće odradio na visokoj razini, a u takvoj formi odradio je i sve ovogodišnje nastupe.


– Nisam na svoje igre gledao na taj način. Nastojim u svakoj utakmici odigrati najbolje što mogu. Gledam uvijek gdje ću napraviti nešto dobro za sebe i za svoje tijelo, kada god mogu nastojim se kvalitetno odmoriti posebno u ovim situacijama kada imamo puno utakmica. Teško mi je sada reći jesam li bolje igrao proljetos ili sada, jednostavno na to ne gledam na taj način. Najbitnije da su rezultati dobri, da pobjeđujemo i kada je tako onda smo svi zadovoljni – govori Župarić istekom stanke koja je sigurno dobro legla momčadi i stručnom stožeru uoči nastavka sezone.


Zahtjevna serija




– Sigurno da nam je stanka dobro došla jer iza nas je naporan raspored utakmica, a sada nam predstoji jednako naporan niz susreta. Dobro su nam stoga došla ova dva tjedna da se malo oporavimo i popravimo ono što nije bilo dobro.


Ako je referentna točka od koje se krenulo u ispravljanje nekih stvari u igri tijekom ove stanke utakmica u Zaprešiću onda Matjaž Kek i njegovi suradnici nisu imali tako puno posla. »Rijeka« je protiv »Intera« odigrala možda i najkompletniju utakmicu ove sezone.


– Istina, ali treba reći da »Inter« nije bio pravi, nedostajalo im je dosta igrača. Mi smo s druge strane zaboravili na umor i odigrali pravu utakmicu.


Utakmicom protiv »Cibalije« za »bijele« počinju rujanske nogometne »radosti«. Slijedi prvi ogled u skupini Europske lige protiv AEK-a pa čak sedam uzastopnih gostovanja!


– Sada dolaze zahtjevne utakmice, zapravo po meni ovo je možda i najvažniji period u ovom dijelu sezone. Morat ćemo biti pravi, ima dosta gostujućih utakmica. Neće biti lako, igrat ćemo tri utakmice tjedno i sigurno će biti naporno. Međutim, mislim da možemo to izvući. Imamo dosta širine u kadru i tko god uđe u momčad siguran sam da će donijeti sobom neke dobre stvari.


U zadnjim danima prijelaznog roka osjetno je produžena klupa »bijelih« angažmanom čak petorice igrača. Među njima je i jedan vaš bivši suigrač iz »Cibalije« – Jakov Puljić.



Dario Župarić u posljednje vrijeme u dresu »Rijeke« pruža partije na visokoj reprezentativnoj razini. Ne samo u HNL–u već i europskim ogledima protiv »Salzburga« ili »Olympiakosa«. Ne bi bilo čudno da se nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac uskoro nađe barem na širem popisu A selekcije.


– Uvijek sam se tome nadao, to mi je san…, ali nisam tip koji će se gurati preko novina. Ako netko prepozna moje kvalitetne igre dobro, ako ne to nije moja stvar – rekao je Župarić.



– Puljo je igrao samnom u »Cibaliji«, a s Pavičićem sam igrao zajedno u mladoj reprezentaciji, tako dobro poznajem obojicu. Stigla su i dva beka pa Acosty… Mislim da smo puno jači nego prije mjesec dana, imamo puno više izbora – ekipa je za mene vrhunska!


Dobrodošla pauza


Nedostaje samo možda malo više vremena da se sve to uštima. Očito je da će Kek morati uigravati pojačanja kroz prvenstvene ili kup utakmice.


– Sigurno da nam je u tom kontekstu ova pauza dobro došla, malo smo se uigrali, a sigurno da će kroz vrijeme to biti samo još bolje. Polako, glavno je da su igrači stigli, a sigurno da ćemo se s vremenom uigrati.


»Cibalija«, koju su prošle sezone mnogi bili već unaprijed prežalili i vidjeli u drugoligaškom društvu, uskrsnula je poput Feniksa i stiže sutra na Rujevicu s tri uzastopne pobjede.


– Baš su uskrsnuli! Moram priznati da to nisam očekivao nakon svega što se događalo u klubu prošle sezone i svega što se zbiva u tom dijelu Slavonije, a dobro znam kakva je situacija. Međutim, trener Bartolović je digao Vinkovčane i po svemu što sam do sada vidio oni uopće nisu blizu ispadanja. Sve u svemu, riječ je o dobroj ekipi i moramo ih respektirati.


To sve naravno ništa ne mijenja na riječkim ambicijama…


– Idemo uzeti ono po što smo išli i kada smo igrali protiv većih ekipa. To nije upitno. Jasno je da ćemo morati dati sve od sebe, sigurno nećemo moći do željene pobjede s 50 posto snage – rekao je Župarić.