Vlasničko preoblikovanje

DOKUMENTI OTKRIVAJU “Rijeku” preuzima tvrtka Teanna iz Londona, evo koliko vrijedi Volpijevih 70 posto kluba

P. N.

Stichting Social Sport je nakon više od pet godina djelovanja u Republici Hrvatskoj i konstantnog praćenja HNK Rijeka, odlučio svoju djelatnost potpomaganja i razvoja sporta obavljati s drugim sportskim klubovima izvan Republike Hrvatske, što za posljedicu ima potrebu prijenosa dionica koje navedena zaklada ima u HNK Rijeka s.d.d. na novog potencijalnog dioničara HNK Rijeka



RIJEKA Tijekom jučerašnjeg cjelodnevnog zasjedanja, riječko Gradsko vijeće uspjelo je odraditi samo dvije točke dnevnog reda – imenovalo je predsjednika i članove Odbora za javna priznanja, te nakon mukotrpne rasprave i čestih prekida prihvatilo gradski proračun za 2018. i projekcije za 2019. i 2020. godinu.


No, pred riječkim gradskim vijećnicima još je puno posla danas jer je na dnevnom redu ove 6., jučer započete sjednice, 30-ak točaka dnevnog reda.


Vijećnici će danas, između ostaloga, raspravljati o prijedlogu javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, o prijedlogu programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2018., planu rasporeda spomeničke rente…




Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Odluke o grobljima, a, ionako pretrpani dnevni red, još je dopunjen, između ostaloga, izvješćem o radu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, prijedlogom tržnog reda na tržnicama na malo u gradu Rijeci te prijedlogom odluke o odbijanju ponude Social Sporta za ostvarivanje prava prvokupa i suvlasničkog udjela u Nogometnom klubu Rijeka.


Evo što piše u materijalima za sjednicu Gradskog vijeća:


“Hrvatski nogometni klub Rijeka sportsko dioničko društvo Rijeka za obavljanje sportskih djelatnosti (dalje kratko: HNK Rijeka s.d.d.), sa sjedištem u Rijeci, Rujevica 10, MBS:040293540, OIB:38726608831, trgovačko je društvo u vlasništvu Grada Rijeke i nizozemske zaklade Stichting Social Sport, s ukupno upisanim temeljnim kapitalom u iznosu od 82.870.600,00 kn, podijeljenim na 828.706 redovnih dionica nominalnog iznosa po 100,00 kn svaka.


Jedini dioničari HNK Rijeka s.d.d. jesu: 1. Grad Rijeka, Korzo 16, Rijeka, OIB:54382731928, kao imatelj 246.606 redovnih dionica nominalnog iznosa 100,00 kn svaka, što predstavlja 30% temeljnog kapitala HNK Rijeka s.d.d., 2. Stichting Social Sport iz Nizozemske, Rapenburgerstraat 173, 1011 VM Amsterdam, OIB:07084744121, kao imatelj 580.100 redovnih dionica nominalnog iznosa 100,00 kn svaka, što predstavlja 70% temeljnog kapitala HNK Rijeka s.d.d. Stichting Social Sport je zaklada sa sjedištem u Nizozemskoj, koja kao svoju djelatnost vrši promicanje i razvoj sporta, te je kao takva 2012. godine potpomogla u stabilizaciji tadašnje sportske udruge HNK Rijeka, te uzela učešće u postupku preoblikovanja iste iz sportske udruge u sportsko dioničko društvo kao partner Grada Rijeke i HNK Rijeka, sve temeljem Ugovora o partnerstvu zaključenog između navedenih strana 2012. godine.


Stichting Social Sport je nakon više od pet godina djelovanja u Republici Hrvatskoj i konstantnog praćenja HNK Rijeka, odlučio svoju djelatnost potpomaganja i razvoja sporta obavljati s drugim sportskim klubovima izvan Republike Hrvatske, što za posljedicu ima potrebu prijenosa dionica koje navedena zaklada ima u HNK Rijeka s.d.d. na novog potencijalnog dioničara HNK Rijeka.


Stichting Social Sport je podneskom od 8. prosinca 2017. godine upoznao Grad Rijeku sa navedenom odlukom, kao i o postojanju potencijalnog novog dioničara – trgovačkog društva TEANNA LIMITED, Birchin Court, 20 Birchin Lane, London EC3V9DJ iz Ujedninjenog Kraljevstva, koje je iskazalo interes za preuzimanje odnosno kupnju svih dionica koje Stichting Social Sport ima u HNK Rijeka s.d.d., dakle svih 580.100 redovnih dionica nominalnog iznosa 100,00 kn svaka, što kao što je već navedeno, predstavlja 70% temeljnog kapitala HNK Rijeka s.d.d.


Stichting Social Sport je već navedenim podneskom, poštujući odredbe članka 20. stavka 1. Ugovora o partnerstvu od 17.02.2012. godine, kao Investitor iz Ugovora, ponudio Gradu Rijeci kupoprodaju svojeg suvlasničkog poslovnog udjela u temeljnom kapitalu HNK Rijeka s.d.d., obzirom je navedenim Ugovorom utvrđeno pravo prvenstvene kupnje na strani Grada Rijeke za slučaj otuđenja (u cijelosti ili djelomično) suvlasničkog udjela zaklade Stichting Social Sport, prema tržišnoj cijeni u trenutku otuđenja, pozvavši Grad Rijeku da se kao dioničar očituje da li ima interes za ostvarivanjem već navedenog prava prvokupa dionica od Stichting Social sport, kupnjom svih 580.100 redovnih dionica HNK Rijeka s.d.d. nominalnog iznosa 100,00 kn svaka, sukladno njihovoj nominalnoj vrijednosti, koja iznosi ukupno 58.010.000,00kn.


Uzimajući u obzir poslovnu politiku Grada Rijeke kao odgovorne jedinice lokalne samouprave koja skrbi o provedbi javnih potreba u sportu mladih, u ovom slučaju članova HNK Rijeka, iskazane i potpisivanjem već navedenog Ugovora o partnerstvu, kojim je Grad Rijeka iskazao namjeru sudjelovanja u HNK Rijeka s.d.d. kao imatelj najviše 30% dionica, kao i uzimajući u obzir trenutne mogućnosti proračuna, držimo poželjnim da Grad Rijeka zadrži stečenu poziciju u navedenom društvu kao imatelj 30% dionica društva”