Kriza nagriza

DARIO ŽUPARIĆ ‘Moramo otvoreno reći ono što ne valja, a ne skrivati probleme pod tepih’

Ivan Volarić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Treba otvoreno reći ono što ne valja, trebamo pričati međusobno, a ne skrivati pod tepih probleme i lagati se da je sve dobro. Treba svakome reći ono što stoji ako će to donijeti boljitak momčadi. Tako je bilo i prošle sezone – kaže pouzdani branič bijelih



RIJEKA – Dario Župarić prošle sezone bio je jedan od ključnih oslonaca šampionske »Rijeke«, samim time i igrač čija riječ ima posebnu težinu. Kako gleda na maksimirskom posrnuće, treći prvenstveni poraz koji je »bijele« odveo daleko od obrane naslova prvaka?


– Ne volim se vraćati na ono što je bilo, ali sigurno da ima u nama još gorčine jer u Maksimiru praktički nismo pokazali ništa – govori branič iz Županje. – »Dinamo« je zasluženo dobio i nema se tu što puno reći.


Olakotna okolnost je da ste ipak nastupili bez nekoliko prvotimaca?




– Ne bih u tome tražio alibi jer i njima je nedostajalo nekoliko igrača. Igrači koji su igrali i koji su dovedeni sigurno imaju svojih kvaliteta. Osim toga, nisu odigrali loše nego smo svi mi zajedno kao momčad izgubili utakmicu. Teško je reći što bi se promijenilo da su igrali oni koji su nedostajali. Možda bi bilo bolje da su oni igrali, ali jednostavno ne želim u tome tražiti alibi.


Pet poraza u 14 kola, tri uzastopna prvenstvena poraza definitivno nisu realan odraz kvaliteta i mogućnosti ove momčadi?


– Sigurno da nam nešto nedostaje. Prošle sezone igrali smo stvarno lijep nogomet i sve suparnike razbijali smo igrom. Mislim da bi ove sezone, kada nas ne ide trebali na borbu izvući neke utakmice kao što smo to napravili nekoliko puta i prošle sezone i uspijevali slomiti suparnike te doći do važnih bodova. Ove sezone kada nam ne krene kroz našu igru odmah smo u problemima.


Puno utakmica


Govorite o problemu igre, mislite da je ključ u tome ili postoje još neki drugi problemi?


– Ne, nije samo igra problem. Tu možemo govoriti i o psihi, o činjenici da smo imali mali odmor nakon prošle sezone. To isto tako može biti jedan od problema. Glave se napune… Kada se sjetim da smo odigrali prvu utakmicu protiv Velšana na otvaranu sezone, imam osjećaj da je od tada prošlo godinu dana, a ne nekoliko mjeseci. Svaka tri, četiri dana igramo utakmice. Do kraja polusezone odigrat ćemo 35 utakmica, što je u HNL-u praktički cijela sezona. Opet, u tome ne treba tražiti alibi. I prošle sezone kada smo bili umorni, kada su bili teški trenuci, izvukli smo sve na borbu. Tako bi trebalo ići i ove sezone, ali nažalost ne ide.



Dario Župarić još uvijek nastupa u dresu »Rijeke« kao posuđeni igrač »Pescare«. Naime, »Rijeka« još uvijek nije iskoristila mogućnost otkupa ugovora pod unaprijed dogovorenim ugovorima, što može učiniti do kraja ove sezone. Kaže Župarić da nema konkretnijih informacija na tu temu iako je prošloga ljeta do njega stigla vijest da bi trebao postati igračem »Rijeka«.



Može li se govoriti o problemu igračke kvalitete, barem kada je riječ o ogledima s »Osijekom« ili »Dinamom«?


– U ovom trenutku kvaliteta je jedino što imamo! Većinom su to igrači koji su igrali prošle sezone, neki igrači su došli sa strane, a riječ je o vrhunskim igračima. Mislim da o kvaliteti ne treba pričati.


Nedostaje li zajedništva u momčadi, uostalom to sugeriraju i neke izjave nakon derbija u Maksimiru?


– To su stvari za svlačionicu i to moramo među sobom raspraviti. Naravno da kada nema rezultata treba otvoreno reći ono što ne valja, trebamo pričati međusobno, a ne skrivati pod tepih probleme i lagati se da je sve dobro. Treba svakome reći ono što stoji ako će to donijeti boljitak momčadi. Tako je bilo i prošle sezone. Svatko je rekao svakome kada je nešto trebao. Sve smo rješavali razgovorom. Nadam se da će tako biti i ovoga puta. Normalno je da dolazi do nervoze kada nema rezultata, da su glave vruće i da se ponekad kaže ono što se ne bi trebalo. Imat ćemo sastanak i vjerujem reći jedni drugima ono što je potrebno.


Povratak igri


Dakle, stojite iza Bradarićevih riječi izrečenih u Maksimiru?


– Ne bih u to ulazio, to su stvari za svlačionicu. Ne znam puno o tome i ne bih javno o tome govorio.


Nemate puno vremena za sređivanje dojmova, glava i odnosa, već u četvrtak vas očekuje još jedna važna utakmica. Ono što su u prvenstvu bile utakmice protiv »Osijeka« ili »Dinama« to je u Europi sudar u protiv »Austrije« na Rujevici?



Stoper »Rijeke« tijekom zimske stanke podvrgnut će se operaciji nosne kosti koja je svojevremeno krivo zarasla i stvara Župariću velike probleme kod disanja tijekom utakmice.


– Imam velikih problema s disanjem, cijelu utakmicu doslovno dižem na usta, osjećam se pritom umorno i to mi je stvarno veliki problem kojega jedva čekam riješiti. Nikada nisam mislio da to može biti tako veliki problem – rekao je Župarić.



– Sigurno da je tako. Pokazalo se ove sezone da smo nekako lakše igrati europske utakmice, nego one u domaćem prvenstvu. U HNL-u nismo izgledali bajno, a u Europi smo stvarno igrali dobro.


Je li to pitanje motiva?


– Ne znam je li stvar motiva ili možda ozbiljnije shvatimo te momčadi nego one u HNL-u. Mi se za svaku utakmicu pripremamo sto posto. Možda nam je više odgovara igra u Europi, gdje se malo više povučemo pa igramo na kontre. Činjenica je da ne igramo visoki presing kao prošle sezone, da ne napadamo više visoko i tjeramo naše suparnike da nabijaju lopte iz svoje polovice. Nadam se da će se te stvari riješiti, da ćemo se vratiti našoj prepoznatljivoj igri.


U Beču se vidjelo da ste kvalitetnija i bolja momčad od »Austrije«. Pobjeda u četvrtak odvela bi vas korak bliže prezimljavanju u Europi?


– Treba svaku utakmicu gledati kao zasebnu priču. U Beču su oni bili bolji u posjedu lopte, ali smo mi zabili golove na vrijeme. Trebamo odigrati pametno, ne trebamo ispasti naivni i srljati – rekao je Župarić.