Opet na Rujevici

DANAS GENERALKA Bišćan će protiv slovenskog fenjeraša isprobati još neke taktičke varijante

Denis Frančišković

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Riječ je o posljednjeplasiranoj momčadi slovenske Prve lige koja je kao i Triglav debelo u zoni ispadanja. Boje »nuklearaca« brane i dva mlada igrača »bijelih« na posudbi, Štefulj i Ristovski



RIJEKA Iza »bijelih« s Rujevice još je jedna runda zimskih portugalskih priprema, u tijeku zasad nikad mirniji prijelazni rok, a pred njima nakon današnje generalke s Krškom gostovanje u Koprivnici u srijedu u zaostaloj utakmici. No, pravo je pitanje hoće li vremenski uvjeti i ovaj put dopustiti igračima da istrče na koprivnički travnjak i Riječanima dati mogućnost da ostvare svoje ambicije i eventualnom pobjedom se opet probiju na drugo mjesto, ili će susret i po drugi put biti odgođen za neka ljepša vremena.


Bilo kako bilo slovenski »fenjeraš« danas je od 17 sati posljednji test momčadi Igora Bišćana. Riječ je o trenutačno posljednjeplasiranoj momčadi slovenske Prve lige koja je kao i Triglav debelo u crvenoj zoni ispadanja. Boje »nuklearaca« brane i dva mlada igrača »bijelih« na posudbi, Danijel Štefulj i Milan Ristovski, brat puno poznatijeg Stefana, inače zasad strijelac dva pogotka u prvenstvu.


– Zadovoljan sam portugalskim pripremama, stvarno sve je bilo zadovoljavajuće glede uvjeta, sve na vrhunskoj razini. Što se tiče rada i utakmica, dosta smo dobro to odradili, mogle su biti i bolje i gore, ali u obzir treba uzeti i umor. Sve ono što smo zamislili uspjeli smo sprovesti i zadovoljni smo došli u Rijeku – ustvrdio je trener Bišćan nakon Portugala.


Puljić ili Acosty 




Nakon poraza u prvoj utakmici protiv Wolfsburga i solidno odigranog prvog poluvremena, momčad je puno bolje djelovala u utakmicama sa Švicarcima i Kinezima. Ali i debelo se ispromašivala…


– Mislim da je to posljedica umora, tehničkih pogrešaka, vidjelo se da smo trebali u posljednje dvije utakmice zabiti i više golova. No, treba razumijeti i dečke, htjeli bi najbolje, a stvarno neki put ne ide. Vjerujem da će to biti bolje kad se malo osvježimo i dodatno pripremimo za prvo kolo – dodao je trener Rijeke.


Najveći problem portugalskih priprema bila je ozljeda kapetana Gorgona kojeg muči list, dok se Pavelić pomalo vraća u kolotečinu intenzivnih treninga i mogao bi možda dobiti određenu minutažu već u Koprivnici. Nakon dugo vremena spreman je i Velkovski koji konkurira za mjesto u stražnjoj liniji.


Bišćan je u Portugalu isprobavao i druge sustave i varijante, međutim, u novonastaloj situaciji, ostat će vjeran prepoznatljivoj varijanti s dva zadnja vezna igrača i jednim napadačem. Već danas ne bi trebalo biti većih iznanađenja ako Bišćan započne susret u standarnoj postavi. Jedina dvojba mogla bi biti tko će imati prednost , Puljić ili Acosty. Zasad su otišli Grahovac i Žuta čiju je poziciju zauzeo Mamić, na desnom boku ustalio se Raspopović, a na stoperskim pozicijama Župarić i Punčec. Startne pozicije zadnjih veznih rezervirane su za Pavičića i Lončara, a ozljedom Gorgona upitno je slaganje rasporeda ofenzivne linije »bijelih«. Zaigra li Puljić od početka na mjestu polušpice, Heber će igrati na lijevom, a Kvržić na desnom krilu. U slučaju Acostyja Brazilac vjerojatno seli na mjesto polušpice ili špice, a isprobavana je i varijanta bez Čolaka s Kvržićem, Heberom, Puljićem i Acostyjem u kojoj su Heber i Puljić bili najistureniji.


Vuk i Halilović


Mlade snage »bijelih«, njih sedmorica (Vuk, Pandur, H. Smolčić, Liber, Bušnja, Braut, Mitrović) ostavile su solidan dojam u Portugalu, dobili određenu minutažu, a najupečatljivije su djelovali u posljednjih dvadesetak minuta kada su dobili šansu protiv kineskog prvoligaša, pri čemu je Rijeka odigrala jednu od najboljih dionica portugalskih priprema.


– Dečki su dobili priliku, radili su korektno, osjetili su kako je to igrati za prvu momčad Rijeke i u minutaži koju su dobili su ponešto i pokazali. Nije jednostavno procijeniti koliko je to dovoljno za ono što bi mi trebali u našoj ligi. Ajmo reći da sam zadovoljan – ustvrdio je Bišćan koji očito neće puno riskirati po pitanju mladih. Naravno, puno toga ovisi i o ulazno-izlaznim transferima. Povratnik Vuk zasad je najbliže prvoj momčadi, a na djelu bi danas struka i gledatelji mogli vidjeti i prinovu Halilovića koji tvrdi da je spreman za utakmicu.


Prijelazni rok očekivano diktira i ono što bi Rijeka mogla i trebala prikazivati ovog proljeća na domaćim travnjacima.


– Nadam se da ćemo biti na onoj razini kao na kraju prošle sezone. Vrijeme će pokazati koliko smo blizu ili pak možda i bolji od toga – zaključuje Bišćan.


Otvorena zapadna tribina


Za susret protiv Krškog bit će otvorena zapadna tribina stadiona na Rujevici, a besplatan ulaz imaju vlasnici kompleta ulaznica za tekuću sezonu 2018./2019. Inače je cijena ulaznice 20 kuna, a za djecu do 16 godina 10 kuna.


Prodaja ulaznica na zapadnom ulazu počinje u 15 sati, a sat kasnije i otvaranje zapadnog ulaza za gledatelje. Uz to, bit će otvoren i veliki pješčani parking.