Zoran Ban

Bivši napadač Bijelih objasnio kako Riječani mogu dobiti Gent: ‘U ovome vidim našu prednost’

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj, Ivica Tomić

Foto Roni Brmalj, Ivica Tomić

Izgledi u postocima? Rekao bih 60:40 u korist Belgijanaca. Naravno da Rijeka nije bez izgleda, ima i ona svojih aduta. Budu li koncentrirani i disciplinirani u igri, neće ni Gentu biti lako - kaže Ban



RIJEKA – Zoran Ban proteklih je dana poslovno boravio u Belgiji, gdje je tijekom dugogodišnje igračke karijere ostavio dubok trag i stekao mnoga poznanstva. Ban neće moći uživo svjedočiti prvoj utakmici play-offa Europske lige između Genta i Rijeke, ali je itekako dobro upućen u mogućnosti protivnika »bijelih« u izlučnim utakmicama cijenjenog europskog natjecanja.


– Treba biti objektivan i reći da je Gent favorit. Ne govorim to samo uzimajući u obzir vrijednosti dviju momčadi na Transfermarktu, koje su puno veće na strani belgijske momčadi, već zato što dosta pratim Gent i znam o kakvoj je momčadi riječ – kaže bivši napadač Rijeke, koji je tijekom osmogodišnje belgijske avanture igrao za Mouscron, Genk i Mons i u svakoj od spomenutih momčadi ostavio upečatljiv trag. Danas jako dobro poznaje belgijske nogometne prilike, a o Gentu ima samo riječi hvale.


Brzina i motorika


– Gent je jedna od boljih belgijskih momčadi koja igra u sustavu 4-4-2 koja u svakoj od linija ima zavidnu igračku kvalitetu, u obrani dominira Plastun, u veznoj liniji sve konce igre drži Odjidja, koji je Rijeci već zabio gol kad je bio igrač Olympiakosa, a u napadu odskaču Jaremčuk i David.




Momčad Genta dobro stoji u bloku, a istodobno je jako dobra u kontrama i polukontrama, imaju nekoliko brzih, motoričnih igrača koji mogu napraviti puno problema ako im se otvori prostor. I još nešto, Gent zna biti jako opasan u prekidima.


Ističe Ban da će izgledi puno ovisiti o ishodu sutrašnje utakmice u Gentu, iako pritom tvrdi da Belgijanci podjednako dobro igraju na domaćem travnjaku i u gostima.


– Rijeci je jako bitno ostvariti povoljan rezultat u prvom susretu, ali kako god završila utakmica, ipak će se sve još uvijek odlučivati na Rujevici gdje Bišćanova momčad mora biti na oprezu, jer Gent jako dobro igra i u gostima. Izgledi u postocima?



Rekao bih 60:40 u korist Balgijanaca. Naravno da Rijeka nije bez izgleda, ima i ona svojih aduta. Budu li koncentrirani i disciplinirani u igri, neće ni Gentu biti lako. U redu, Belgijanci sigurno imaju veću širinu, ali u dvije je utakmice sve moguće.


Zadnja linija


Kada govori o manama Genta, Ban ukazuje na jednu činjenicu:


– Možda prednost Rijeke može biti nešto sporija zadnja linija Genta, iako ove sezone belgijska momčad prima jako malo golova. Vjerujem da će igračima Rijeke motiv više biti činjenica da će igrati na prekrasnom stadionu koji će vjerojatno biti ispunjen do posljednjeg mjesta.


Na tribinama će biti oko dvadeset tisuća gledatelja koji će stvoriti pravu nogometnu atmosferu. Svakom igraču uvijek je ljepše igrati u takvom ambijentu.


Belgijski mediji koji su se proteklih dana bavili protivnikom Genta u play-offu Europske lige s maksimalnim su uvažavanjem spominjali nadahnutu igru riječke momčadi u dvjema utakmicama trećeg pretkola protiv Aberdeena.


– Belgijski mediji jako respektiraju momčad Rijeke, iako u analizama spominju da sadašnja generacija ipak nije toliko jaka kao ona koja je u skupini Europske lige svojedobno igrala protiv Standarda. Međutim, nitko ne misli da će to biti jednostavan ispit za Gent.



Ono što ja znam je da je Gentu jako stalo izboriti plasman u skupinu Europske lige, jer proteklih sezona jako je puno ulagao u momčad. Općenito govoreći, rezultati belgijskih klubova u Europi su sve bolji, Genk je izborio izravan plasman u Ligu prvaka, Club Brugge je izbacio kijevski Dinamo i ima priliku također ući u elitno europsko natjecanje.