Europska liga

Bivši kapetan Hajduka dobro poznaje Gent: Ne leže im momčadi poput Rijeke, ali…

Marko Cvijanović

Goran Milović / KWE.BE

Goran Milović / KWE.BE



RIJEKA – Nogometaši Genta, protivnika Rijeke u play-offu Europske lige, u nedjelju su na domaćem travnjaku svladali Oostende (2:0) i upisali drugu prvenstvenu pobjedu s kojom polako hvataju priključak s vodećim klubovima na prvenstvenoj ljestvici. Za Oostende su igrala dva bivša »hajdukovca« Ante Palaversa i Goran Milović, koji se na svojoj koži najbolje mogao uvjeriti u kvalitete Gentovih napadača koji će biti najveća prijetnja »bijelima«.


– U prvom poluvremenu smo jako dobro stajali na terenu, organizirano smo se branili i istrčali nekoliko kvalitetnih kontri i polukontri. Zatvorili smo sve Gentove koridore, svjesno im prepustivši prostor na krilima odakle su samo jednom bili opasni. Promašili smo dvije stopostotne prilike, doduše i Gent je u dvije situacije bio jako opasan, jednom pogodio stativu, ali objektivno gledajući bili smo jako dobri – kaže Milović, momčad kojega je u pet minuta početkom nastavka primila dva pogotka (Jaremčuk 48’, David 53’) poslije čega je bilo teško vratiti se u utakmicu.


– Presjekao nas je prvi pogodak koji smo primili jeftino poslije ubačaja iz kuta. Odigrali su nam kratku loptu, igrač nam se ušuljao u šesnaesterac. Na krilima navijača zabili su nam brzo i drugi gol i utakmica je praktično u tom trenutku bila gotova.




Kada govori o Gentu, Milović ukazuje na izraženu individualnu kvalitetu njegovih igrača, ali ne misli da je Rijeka bez izgleda, dapače.


– Najopasniji igrači Genta su kapetan Odjidja-Offoe i dva jako dobra napadača, ukrajinski reprezentativac Jaremčuk i mladi, neugodni Kanađanin David. Međutim, ne djeluju kao momčad i imaju problema s organiziranim momčadima kao što je Rijeka. I baš tu vidim priliku Riječana, koje je Igor Bišćan jako dobro posložio. Za Rijeku je najbitnije u Gentu prebroditi početni pritisak domaćina, koji uvijek postaju nervozni ako im ne krene sve kako su planirali. Takav je bio slučaj u prvom poluvremenu protiv Oostendea, počeli su jako puno griješiti, darovati nam lopte ni iz čega. Rijeka se mora organizirano braniti i biti koncentrirana što je moguće dulje, kako vrijeme bude odmicalo, igrači Genta će u tom slučaju biti sve nervozniji.


Milović igra drugu sezonu u Oostendeu, što je sasvim dovoljno za procjenu kvalitete belgijskih momčadi i nacionalnog prvenstva.


– Belgijska liga je u fizičkom smislu vrlo zahtjevna, u igri ima jako puno čvrstih duela i jako puno trke. Nitko ne prakticira stati na loptu, uglavnom sve momčadi jurcaju gore-dolje cijelu utakmicu. Kontra na kontru. I tako od prve do devedesete minute. Za takvu igru treba biti maksimalno tjelesno pripremljem. Po ritmu je liga puno slična Premierligi i nije čudno da puno igrača iz belgijske lige završi u Engelskoj. Uvijek povlačim paralelu s HNL-om i kažem da nije belgijska liga puno kvalitetnija od HNL-a, ali opći dojam potpuno suprotan. Stadioni su fantastični, tribine uvijek popunjene i ambijent je odmah drukčiji, liga odmah poprima dimenziju više – zaključio je Milović.