Remi Rijeke i Zrinjskog

Armada je vratila Rijeku doma, sve je barem na jedan dan bilo kao u stara dobra vremena…

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke ispod legendarnog Armadinog zapada/Foto R. BRMALJ

Nogometaši Rijeke ispod legendarnog Armadinog zapada/Foto R. BRMALJ

Svaka čast organizatorima. Kantrida je za ovu prigodu s "zategnutim borama", malo ušminkana i dotjerana opet bila ona stara.



RIJEKA Kao nekad u dobra stara vremena… Nogomet se opet u na najbolji mogući način vratio pod stijene Kantride i barem za jednu večer propudio uspavanu riječku ljepoticu pod stijenama. Ljepotici koja unatoč godinama i slabijem održavanju i dalje ima svoj stari prepoznatljivi sjaj i patinu. Reflektori, huk sa zapada svih devedeset minuta, miris dobro upeglanog travnjaka vratili su kultnom hramu riječkog nogometa opet dobru staru atmosferu. Svaka čast organizatorima. Kantrida je za ovu prigodu s “zategnutim borama”, malo ušminkana i dotjerana opet bila ona stara.


Bio je to zapravo povratak emocijama i uspomenama, na mjestu gdje se sljubljuju stijene i more. Opet puna lučica, živo kod Prasca, popunjeni zidići okolnih prilaznih ulica… I potvrda o snazi najvažnije sporedne stvari na svijetu. Zapad ispod semafora bio je za ovu prigodu pun kao šipak, na istoku se našlo i stotinjak vjernih pristalica Zrinjskog. Bila je to zapravo repriza prošlogodišnjeg “Povratka na Kantridu”, ali ipak u nešto malo slabijem izdanju kad je u pitanju posjeta. Iako je “bablje ljeto” bila dodatna pozivnica. 


U drugom planu




Zbivanja na travnjaku? Ovaj put malo u drugom planu. No, unatoč revijalnom izdanju nije nedostajalo nadigravanja i dobrih poteza. Obje su momčadi ozbiljno shvatile prijateljsku utakmicu koja je imala sve elemente pripremne, Rijeci za gostovanje u Koprivnici, Zrinjskom za predstojeći gradski derbi s Veležom.


Riječani su na Kantridu došli nakon trodnevnih priprema u Umagu, a novi trener Simon Rožman odlučio se malo “izmiksati” sastav u ovom pokusu. Tako su Smolčić i Raspopović zaigrali na bekovskim pozicijama, Iglesias i Capan u vezi, a umjesto Acostyja kojeg nije bilo niti među pričuvama na lijevom krilu zaigrao je Murić. Gorgon na desnom, Andrijašević na mjestu polušpice iza najisturenijeg Puljića. 


Rijeka je u uvodu utakmice bila dominantnija, povela je u 15. minuti nakon što je Župarić najbolje skočio i glavom matirao Brkića nakon kornera Murića – 1:0. Do odmora zaprijetio je i Puljić dobrim udarcem s 25 metara, Brkić se dobro ispružio i spriječio pogodak. Gosti su se do odmora pomalo oslobađali pritiska, bili sve više na riječkoj polovici i nakon dobre akcije u 40. minuti uspjeli poravnati. Kunić je dobro i pravovremeno uočio Stojkića, a on usamljen u šesnaestercu malo iskosa efektno svladao Prskala – 1:1. 


Brojne izmjene


Početkom nastavka Rožman je promijenio gotovo cijelu postavu “bijelih”, a kako su odmicale minute sa zamjenama je počeo rotirati i gostujući kormilar Hari Vukas. Igralo se obostrano otvoreno, ali i dosta čvrsto. Više da treneri isprobaju neke varijante, ali s riječke strane i da gledateljstvo vidi neke od igrača koji bi trebali predstavljati budućnost riječkog nogometa.



Stadion Kantrida. Gledatelja: 7.500. Sudac: Vedran Jelenčić (Kastav). Strijelci: 1:0 Župarić (15′), 1:1 Stojkić (40′)


RIJEKA: Prskalo (od 46′ Pandur), Raspopović (46′ Tomečak), Župarić (46′ Šimić), Punčec (46′ Escoval), Smolčić (46′ Mamić), Capan (66′ Hodža), Iglesias (66′ Ajanović), Murić (46′ Bilić), Andrijašević (46′ Halilović), Gorgon (46′ Vuk), Puljić (46′ Babić).


ZRINJSKI: Brkić, Kadušić, Jakovljević, Gojković, Stojkić, Pezer, Rustemović, Ibanez, Šovšić, Govedarica, Kunić. Još su igrali: Soldo, Barišić, Rugašević, Barbarić, Zlomislić, Ćurjurić, Mandić, Bencun, Lendrić. 


Toliko o nogometu koji je ipak nekako bio u drugom planu u subotnjoj toploj riječkoj noći listopada. Puno više se toga vrtilo oko ozračja, navijanja i kako na što bolji način iskoristiti gledateljske minute pod stijenama. Za nešto slično trebat će ipak čekati drugu godinu i treće izdanje Povratka. Uz očekivanu bakljadu u 60. minuti i prepoznatljivu koreografiju treba izvojiti vatromet na početku susreta i u 33. minuti još znakovitiju poruku sa zapada. Samo jedno mjesto na svijetu zove se dom, poručila je Armada.